Kurumuş necasetin elbiseye dokunması ile elbise kirlenmiş olur mu?
Namazın sahih olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması gerekir. Necaset ister yaş ister kuru olsun, elbiseye bulaşmış veya yapışmış olması esas alınır.
Dolayısıyla elbisede veya bedende kurumuş pisliğin bulunması namaza mani olduğundan temizlenmesi gerekir. Ancak necaset elbisede iz bırakmazsa sadece dokunmuş olması namaza mani olmaz. Hayvan tersi ve dışkı gibi katı bir pislik, ayakkabıya yapışıp üzerinde kuruduğu zaman, ayakkabının yere sürtülmesiyle temizlendiği kabul edilir (Merğînânî, el-Hidaye, I, 34-35). Ancak mümkün olursa yıkamak daha iyidir.
Küçük abdest yapılan toprak kuruduktan sonra elbiseye sürülse elbise kirlenmiş olur mu?
Namaz kılmak isteyen kimsenin vücudunun, elbisesinin ve üzerinde namaz kılmak istediği yerin temiz olması şarttır. Necaset bulaşan toprak kuruduğunda, yerinde necasete ait bir iz kalmamışsa, Hanefilere göre oranın kuruması temizlenmesi sayılır. Dolayısıyla elbise böyle bir toprağa değmekle pislenmiş olmaz ve o yerde de namaz kılınabilir (Merğînânî, el-Hidaye, I, 35; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 311). İmam-1 Şafiî ise böyle bir yerde namaz kılınamayacağı görüşündedir (Nevevî, el-Mecmû’, Mektebetü’l-İrşâd, Cidde, ts. , II, 250).
Necaset bulaşmış bir elbise, kuru temizleme yöntemi ile temizlenebilir mi?
İslâm dini her alanda olduğu gibi elbise temizliğine de önem vermiştir. Kur’an’da; “Ey bürünüp örtünen! Kalk (ve) uyar, Rabbini tekbir et (yücelt). Elbiseni de temizle. Pislikten (şirkten veya görünen pislikten) kaçınıp uzaklaş” (Müddessir, 54/1-5) buyrulmaktadır.
Elbisedeki pislik elde yıkanarak veya çamaşır makineleriyle temizlendiği gibi kuru temizleme cihazları kullanılarak da temizlenebilir. “Kuru temizleme” diye bilinen, uygulama konusunda ilgililerden edinilen bilgilerde, bu işlemin ilaçlı ve leke çıkarıcı su ile yıkanarak veya sadece lekelerin çıkarılması amacıyla lokal (kısmî) temizleme şeklinde yapıldığı, lokal temizlemelerde önce temizlenmesi gereken yerin tespit edilip, bu kısımdaki lekenin buharla ve leke çıkarıcı ilaçlarla gerektiği kadar ısıtılıp, sürtülüp, yumuşatılması ve bu esnada oluşan ıslaklığın hava ile vakumlanması şeklinde bir işlem uygulandığı anlaşılmıştır.
Bu şekilde temizlenen eşyanın dinen de temiz olmasına engel bir durum görülmemektedir.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı