Kutlu Doğum Haftası neden kutlanmaktadır?
Kutlu Doğum Haftası neden kutlanmaktadır? Kutlu Doğum Haftasında ne oldu?soruları bu önemli haftaya girmemizle birlikte internette araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte detaylar.
Her yıl 14-20 Nisan aralığında kutlanan Kutlu Doğum Haftası internette araştırılmaya başlandı. Bu haftanın neden kutlandığını merak edenler internette Kutlu Doğum Haftası neden kutlanmaktadır? Kutlu Doğum Haftasında ne oldu? sorularını araştırmaya başladı. Bu konuda tüm merak soruların cevapları edilenler haberimizde.
KUTLU DOĞUM HAFTASI NEDEN KUTLANMAKTADIR?
Hem Türkiye'deki hem de tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından, bütün insanlığın Peybamberi olan Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğumunun kutlandığı bir haftadır. Kutlu Doğum Haftası'nda, Peygamberimizin hatırlanarak doğumunun sevgi ve saygıyla kutlanması ve tüm Müslümanlar için yol gösterici olması adına hayatı ve kişiliğinin anlatılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle İslam Peygamberi olarak yeryüzüne indirilen Peymberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğumunun anılması için gerçekleştirilen Kutlu Doğum Haftası çeşitli etkinlikler ve anma törenleri eşliğinde kutlanmaktadır. Bununla birlikte Müslümanlar da Kutlu Doğum Haftası'na özel pek çok dua ve ibadetlerle birlikte karşılayabilirler.
KUTLU DOĞUM HAFTASI NE ZAMANDAN BERİ KUTLANMAKTADIR?
Kutlu Doğum Haftası, her yıl 14-20 Nisan aralığında kutlanmaktadır. Kutlu Doğum Haftası, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı kararı ile 1989 yılından bu yana kutlanmaktadır.
KUTLU DOĞUM HAFTASI NEDİR?
Bu tarihin de miladi takvime göre sabitlenerek sadece Türkiye 'de, bir kesim tarafından Muhammed peygamberin doğum gününün kutlandığı ve her yıl farklı gündem ile Muhammed peygamberin anlatılmasının amaçlandığı bir etkinlik haftasıdır.
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri 1989′da başladı ve hicri takvime (Hicret olayı le başlayan ay takvimi) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime göre kutlanmaya başladı. AKP iktidarı ile birlikte devlet kurumlarının yayınlanan genelgeler ile katılımı sağlanarak ülke çapında daha geniş çaplı organizasyonlar düzenlenmeye başlandı. Dünyada İslam Peygamberi Muhammed’in doğumu için bu tarihi kabul eden ve bu şekilde kutlayan Türkiye’den başka bir ülke yoktur.
Kuran'da Kadir Gecesi dışında işaret edilen önemli bir gece bulunmamaktadır. Kadir Gecesi dışında mübarek geceler olarak bilinen kutlamalar, Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'in Muhammed peygamberin doğum günü kutlaması için başlattığı Mevlit Kandili örneğinde olduğu gibi Muhammed bin Abdullah'ın ölümünden yıllar sonra ortaya çıkmış ve Osmanlı Devleti padişahları tarafından başlatılan gelenekselleşmiş uygulamalardır.
Bu çerçevede Emeviler ve Abbasiler dönemlerinde de devlet eliyle ilk başta geleneksel bir halde oluşturulan ve daha sonra İslam dini yaşamının bir parçası haline gelen başka uygulamalar olduğu bilinmektedir.
KUTLU DOĞUM HAFTASI MESAJLARI NELERDİR?
-Alemlere Rahmet Olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed in bizlere sunduğu merhamet ve şefkat vurgusunun tüm yaralara merhem olması,temennisi ile tüm İslam aleminin Kutlu Doğum Haftasını tebrik eder selam ve saygılar sunarım.
-Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet'i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandiller.
-Yaratılmışların en hayırlısı, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem için duygularımızı dile getirdiğimiz şu mübarek günde salat ve selam O'na olsun... Kutlu doğum haftanız mübarek olsun.
-Gül sevginin tacıdır o yüzden her bahar gülle taçlanır, o gül ki Muhammed (SAV)'ı anlatır. Muhammed (SAV)'ı anlayana gül koklatılır, gül kokulu KANDİLİNİZ MÜBAREK olsun.
-O’na Uyunuz..O’nu Örnek Alınız Ki O,Sizde Hergün Yeniden Doğsun...Yüreğinizi Verin Ki O’na,Yarın Orada Sizinle Olsun..
-Alemlere Rahmet Hz. Muhammed (s.a.v) Ümmetin üstüne titreyen sensin, Müjdeci, uyaran,gel diyen sensin,Kulunu Allah'a sevdiren sensin,Gecemi gündüze çeviren sensin,Ey Hakk'ın şahidi yüzünü göster,Kul şahadetinle tanımak ister.
KUTLU DOĞUM HAFTASINDA YAPILAN ETKİNLİKLER NELERDİR?
- Birbirinden farklı şiir, resim ve kuran yarışmaları düzenlenir. Bazı zamanlar bilgi yarışmaları da düzenlenerek bu yarışmalara tüm vatandaşların katılması sağlanır.
- Panel ve konferanslar düzenlenir ve birçok yerde Peygamber efendimiz anlatılarak onu tanımamız sağlanır.
- Sempozyum Tasavvuf müziği konserleri, gül günü, kutlu doğum aşı gibi birçok sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenerek fakir ailelere yardım edilir, hasta ve yaşlılar ziyaret edilir.
- Hafta boyunca baştan sona kuran okunarak hatim edilir.
KUTLU DOĞUM HAFTASINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?
*Hadisi şerifleri okuyabiliriz.
*Bol bol Salat-ü selam getirebiliriz.
*Peygamberimizin ismini anarak bol bol tesbih çekebiliriz.
*Bol bol Kuran okuyabiliriz. Kuran okuyup önce Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'e ve daha sonra sonra gelmiş geçmiş tüm peygamberlere hediye edebiliriz.
*Peygamber Efendimizin hayatını ne şekilde yaşadığını ve nasıl bir kişilik yapısına sahip olduğunu yeniden okuyup, onu örnek olarak yaşantımızı tüm bunlara göre yeniden düzenleyebiliriz.
*Peygamber Efendimiz (S.A.V)'i anlatan sohbetler yapabilir veya sohbetler dinleyebiliriz.
*Güzel ve hayırlı dualarımızı Yüce Allah’ın huzuruna yönelerek salat-ü selam eşliğinde dile getirebiliriz.