Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)'nun her sene öğrencilere sunduğu kredi hizmeti ile milyonlarca öğrenci eğitim hayatını tamamlıyor. Bu alternatif yöntem burs alamayan öğrencilerin yaralarını sararken, okul bitiminde borçların yapılandırılması, yada geri ödenmesi öğrencileri endişelendiriyor. Bizler de Bölge Gündem olarak borçlarınızı nasıl sildirip, yapılandıracağınızı araştırdık. İşte merak edilenler ve daha fazlası.
Üniversitelinin kredi borcu silinsin. Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) kredi alan ve mezuniyetten sonra ödemek zorunda olan üniversite mezunları kredi borcu batağında. Gençler iş bulamadıkları için kredi borcu ödemekte sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, üniversite öğrencilerinin kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra da karşılıksız kredi verilmesi için kanun teklifi hazırlayıp TBMM’ye sundu.
ÜNİVERSİTELİNİN KREDİ BORCU SİLİNSİN
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, yüz binlerce mezunun iş bulamadan bu kredileri geri ödemek zorunda kaldığını ve borç batağına düştüğünü belirterek, “Krediler karşılıksız olmalıdır” dedi. Sosyal medyada da, “Kredi borçları silinsin'' kampanyası başlatıldı. Gökdağ, teklifin gerekçesinde şunları dile getirdi: “Her yıl üniversitelerimizden yüz binlerce öğrencimiz Kredi Yurtlar Kurumu'nca verilen katkı ve öğrenim kredisi borçlarıyla mezun olmaktadır. Öğrencilerin bu borçları, mezuniyetten 2 yıl sonra geri ödemeye başlamaları gerekmektedir. Kredi ödemelerini erteleme imkanı yok ise aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır. Türkiye'deki 3 milyonu aşkın işsizden 947 bini üniversite mezunu. Genç mezunların iş bulma sıkıntısına bir de devlete olan kredi borçları yük olmamalıdır. Bu nedenle bu krediler karşılıksız olmalıdır.”
KREDİ BORCU İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Change.org adlı sitede KYK borçlarının silinmesi için çok sayıda imza kampanyası başlatıldı. Twitter'da da örgütlenen sosyal medya kullanıcıları, #KykBorcumuzaÇözümİstiyoruz- etiketinde taleplerini yazdı. Twitter'da “İşadamlarının, futbol kulüplerinin milyonluk vergi borcunu silen devlet, bin bir zorlukla okuyan öğrencileri borçlandırıyor. Borçlar silinsin” denildi.
ÖĞRENM KREDİSİ NEDİR?
Öğrenim kredisi; her sene Kredi Yurtlar Kurumu'nca başlatılan burs/kredi başvuruları sonucunda burs almaya hak kazanamamış öğrencilere sunulan alternatif bir yöntemdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da Yüksek öğrenim gören öğrencilere maddi destekte bulunmak, sosyal ve kültürel gelişimlerinin de önünü açmak hedefini taşıyarak öğrencilere aylık olarak ödenir. Ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, yüksek lisans (master ve doktora) öğrencileri, açık öğretim öğrencilerinden önceliğe sahip öğrenciler(anne-babası vefat etmiş, şehit-gazi çocuğu gibi), iki yıllık okullardan mezun olarak hiç ara vermeden dört yıllık okullara dikey geçiş sınavıyla kayıt yaptıran öğrenciler; öğrenim kredisinden yararlanabilir.
Kredi almaya başlayan öğrenciler, kredilerini devam ettikleri yüksek öğrenim kurumunun normal süresi boyunca almaya devam ederler. Öğrenim kredisinin, burstan tek farkı; kredinin "borç" yerine sayılması ve öğrencinin aldığı krediyi daha sonra geri ödeyecek olmasıdır. Öğrencinin geri ödeyeceği miktar, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki artışlar göz önünde bulundurularak hesaplanır.
KYK HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN
NASIL YAPILANDIRILIR?
KYK kredi yapılandırması; borçlu öğrencinin, ödemesini düzenlemesi ve taksitlendirmesi anlamını taşır. Mezun olduktan sonra Kyk borç sorgulamasında bulunarak, borç miktarını öğrenen birçok öğrencinin kafasında "Öğrenim kredisi nasıl yapılandırılır?" gibi sorular belirir.
Öğrenim kredisi yapılandırılması günümüzde iki şekilde gerçekleştirilmektedir:
İNTERNETTEN KYK BORCUMU NASIL YAPILANDIRIRIM?
Bu yöntemlerin birincisi; internet üzerinden online yapılandırma yapmak.
Kredi borçları vaktinde ödenmediği takdirde Vergi Dairesi'nde yönlendirildiğinden, yapılandırma başvuruları da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden yapılmaktadır. T.C kimlik numaranız gibi gerekli bilgilerle siteye giriş yaparak, KYK yapılandırma işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
BORÇLAR VERGİ DAİRESİNDE DE YAPILANDIRILIYOR
KYK borcunuzu yapılandırmada ikinci yöntem ise; Vergi Dairesi'ne başvuruda bulunmak. Vergi Dairesi'ne giderek yahut da dilekçenizi posta aracılığıyla göndererek başvuruda bulunabilir, borcunuzu yapılandırabilirsiniz.
Yapılandırma esnasında 6-9-12-18 taksit seçeneğinin olduğunu, borçlarınızı 2 ayda bir ödeyeceğinizi ve ilk iki borcu ödemediğiniz takdirde yapılandırmanın bozulacağını dikkate almalısınız.
ÖĞRENİM KREDİSİ AFFI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2018
Öğrencilik hayatında KYK'nın verdiği öğrenim kredisini alıp ödemekte güçlük çekenler için af kapıda. Peki öğrenim kredisi affı ne zaman başlayacak ve nereye ödenecek?
Üniversite eğitimleri esnasında Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) verdiği aylık öğrenim kredisinden yararlanan, üniversite eğitimlerini tamamlamalarının ardından ise bu kredinin geri ödemesinde zorlanan vatandaşlar için af müjdesi Bakan Naci Ağbal'dan geldi.
Öğrenim kredileriyle ilgili açıklamada bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Öğrenim kredisi alıp da öğrenim kredisini ödemeyen 580 bin öğrenci var. Bu öğrencilerimize seslenmek istiyorum, bu borçlarını da çok daha düşük tutarda ve taksitle ödeme hakkı verilecek." ifadesini aktararak borcunu ödeyemeyen öğrencilere sevindirici haberi verdi.
YAPILANDIRILAN ÖĞRENİM KREDİSİ BAŞVURULARI NEREYE YAPILIR?
Belirli bir süreye kadar geri ödemesi KYK bünyesinde bulunan öğrenim kredisi, ödeme yapılmaması durumunda Gelirler İdaresi Başkanlığı'na devrediliyor. Bu durum borçlular tarafından ödeme sistemi üzerinde yayınlanan "Kyk borcu vergi dairesine yönlendirilmiş" uyarısı ile anlaşılabiliyor. Bu durumda ise kredi ödemesi bulunan vatandaşların, ödemeye yönelik şekilde yapılandırılan kredileri vergi daireleri üzerinden ödenebilecek.
Birçok affın da yer aldığı paket içerisindeki öğrenim kredisi affının da yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından vatandaşlar Ekim ayı sonuna kadar vergi dairelerine başvuruda bulunmalı. Ardından vergi borcuna yönelik kasım ayından itibaren, prim borçları ise aralık ayından itibaren taksitli ya da peşin bir şekilde ödenecek.
Ödemelerle ilgili açıklama yapan KYK, internet sitesi üzerinden bazı bilgiler verdi;
"Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır. Bu tarihe kadar Ziraat Bankası üzerinden yapılan bütün ödemeler sisteme işlenmiş olup, öğrencilerimizin borçlarından düşürülerek kalan borçları vergi dairesine aktarılmaya başlanmıştır.
Vergi dairesine devredilen bu borçların ödeme, kalan borç bilgisi ve yeniden yapılandırma gibi bütün iş ve işlemleri vergi daireleri tarafından yapılacaktır.
Vergi dairesine devredilen borçlara ait sorgulama, ödeme gibi işlemleri devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz.
PEKİ HANGİ DURUMLARDA BORÇ SİLDİRİLEBİLİR?
Kurumumuza öğrenim ve/veya katkı kredisinden borcu bulunanlardan; Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların, Kredi alırken veya aldıktan sonra vefat edenlerin, borçları silinir.