KYK Yurt değiştirme nasıl yapılır 2022? | KYK Yurt başvurusunda yanlış bilgi vermek 2022
KYK yurt başvuruları başladı. Yurtlara kayıt yaptıracak ve yurtlarda kalan öğrenci adayları çeşitli konuları merak ediyor. Bunlardan biri KYK Yurt değiştirme işlemleri, diğeri ise KYK Yurt başvurusu esnasında yanlış bilgi vermenin ne gibi problemlere yol açacağı konusu. Öğrencilerden çeşitli sebeplerden dolayı yurdunu değiştirmek isteyenlerin araştırdığı yurt nakil işlemleri ve başvuru esnasında yanlış bilgi vermenin ne gibi sorun teşkil edeceğini sizlerle paylaştık.
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) milyonlarca öğrenciyi devlet yurtlarında barındırıyor. Farklı şehirlerde öğrenim gören milyonlarca öğrenci KYK yurtlarında kalıyor. YKS tercihlerinin açıklanmasının ardından tercihleri doğrultusunda üniversite kazanan öğrenci adayları da KYK yurtları için başvuruda bulunuyor. Yurtlarda kalan öğrenciler zaman zaman odanın küçüklüğü, öğrenci sayısının fazlalığı ve ya başka nedenlerden yurtlarını değiştirmek isteyebiliyor. Yurtlar için başvuru yapacak öğrenciler ise başvuru esnasında yanlış bilgi verdiklerinde ne gibi bir problem teşkil edilebileceğini merak ediyor. Bizler de "KYK Yurt değiştirme nasıl yapılır? | KYK Yurt başvurusunda yanlış bilgi vermek 2021" haberimizde konu başlıklarına yer verdik.
KYK YURT DEĞİŞTİRME NASIL YAPILIR?
KYK Yurt değiştirme durumu büyük şehirlerde üniversite kazanan öğrenciler için büyük sorun haline geldi. Özellikle İstanbul gibi şehirlerde okulu Anadolu yakasında iken yurdu Avrupa yakasında çıkabiliyor. Bu ve benzeri durumlar da öğrencileri yurt değiştirmeye yönlendiriyor. Bunun yanı sıra KYK yurtlarında kalan öğrencilerin odalarındaki kişi sayısının fazlalığı olsun, yaşam standartları olsun bunlara ayak uyduramayan öğrencilerde yurt değiştirmek için başvuruda bulunuyorlar. Yurt değiştirme işleminizi şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz:
Şehriniz de bulunan KYK Bölge Müdürlüğüne giderek dilekçenizi vermeniz gerekmektedir. Geçmek istediğiniz 3 yurdu sayfa üzerinde sıralayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Dilekçenizi ne kadar erken verirseniz geçişiniz o kadar kolaylaşabilir.
KYK YURT BAŞVURUSUNDA YANLIŞ BİLGİ VERMEK 2022
Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası “Başvuruda, öğrencinin beyanı esastır. Bakanlık, öğrencinin yurtta barındırılmasına esas teşkil eden bilgi ve belgelerin doğruluğunu tespit etmek amacıyla araştırma yapabilir. Araştırma sonucunda, beyan ile tespitler arasında fark bulunması halinde, kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen bilgi ve belgelere göre işlem yapılır.” hükmü yer almaktadır.
Öğrenciler başvuru sürecinde bilgilerinde güncelleme yapabilmektedir. Başvuru tarihinden sonra ise bilgi değiştirme, hata düzeltme vb. hiçbir işlem yapılmamaktadır. Başvuru sırasında hatalı başvuru yapan öğrencilerin durumları tespit edilerek “Yanlış Beyan” dan kayıtları silinmektedir. Bakanlığın daha sonra açıktan başvuru alması halinde öğrenciler tekrar başvuru yapabilmektedirler.
YURTLARDA BARINMA ŞARTLARI NELERDİR?
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün paylaştığı bilgilere göre, yurtlarda barınma şartları madde madde şu şekilde;
a) Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması.
b) Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması.
c) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu barışına karşı suçlar veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike, teşvik primi, kanuna aykırı olarak spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma veya para nakline aracılık etme suçlarından mahkûm olmaması.
ç) Yurt dışında bulunan yurtlarda barınan öğrencilerin öğrenim gördükleri ülke kanunlarına göre taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hakkında altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması.
d) Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren yurtlarından çıkarma cezası veya yükseköğretim kurumlarından altı aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olması.
e) Uluslararası öğrencinin, öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğu ikamet izni belgesi ile pasaportunun onaylı suretini ibraz etmiş olması.
f) Zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmaması.
g) Kamu personeli olmaması.
ğ) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair beyanda bulunması.
h) Yurt başvurusu yaptığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olması.
YURTTA BARINMA HAKKI KAZAN FAKAT YURTTA KALMAK İSTEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?
KYK yurtlarında barınma hakkı kazanan ancak, çeşitli sebeplerden dolayı yurtta kalmak istemeyen öğrencilerin herhangi bir işlem yapması gerekmemektedir. İlk kayıt ücreti yatırılmadığı takdirde yurt yerleştirme işlemi iptal edilmektedir.