KYK Yurt Depozito Ücretleri Ve Aylık Yurt Fiyatları

KYK yurt depozito ücretleri ne kadar, Yurt fiyatları ne kadar, KYK yurt depozitosunu nasıl öderiz, Yurt kaydında istenilen evraklar nelerdir? Tüm bu sorularınızın cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

KYK Yurt Depozito Ücretleri Ve Aylık Yurt Fiyatları

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, tarafından yurt içi ve dışında yükseköğrenimine devam eden öğrencilerin; barınma, beslenme, eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlerine ev sahipliği yapan maddi ve manevi gelişimlere katkıda bulunan, öğrenim gören öğrencilere burs ve yurt imkânları sağlayan bir kurumdur.

KYK YURT ÜCRETLERİ

KYK yurduna başvuruda bulunacak adaylardan istenen belgeler;

Kredi ve Yurtlar Kurumundan gelen bilgilere göre barınma hakkında bazı öğrencilere öncelik verilecek. Aşağıda belirtilen alanlarda önceliği olan öğrencilerin bunu bir belge ile ibraz etmeleri gerekecek. Başvuruda istenecek belgeler aşağıdaki gibidir;

1.  Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)

-Şehit ve gazi çocuğu, gaziler (İlgili kurum ve kuruluşlardan alınacak şehit, gazi, muharip gazi, malul gazi, harp malulü ibaresi yazılı belge)

-% 40  ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)

-Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)

-Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar ve/veya Devlet koruması altında olan öğrenciler (İlgili kurum ve kuruluşlardan alınacak belge)

-Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, (Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)

-Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)

-Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)

-Gönüllü ve geçici köy korucusu çalışanı ve emeklilerinin çocukları (İlgili kurum ve kuruluşlardan alacakları belge)

 2.  4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf

 3.  % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)

 4.  Yükseköğrenim programına kayıt olduğunu gösterir belge

 5.  18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Veli/Vasi İzin Belgesi

 6.  Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.

 7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.

2017-2018 Yurt Ücretleri ve Depozito Ne Kadar?

Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan gelen bilgilere göre aylık yatak ücreti normal koşullu olanlar için 150 TL civarı ve standardı yüksek yeni yurtlar için 160-265 TL arasındadır.

Yurt ücretinin yanında öğrencilerden bir de güvence bedeli adı altında bir depozito ücreti alınır. Depozito, öğrencilerin zamanında yatırılmayan yurt ücretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak güvence bedeli alınır.

KYK DEPOZİTO

Yurt ücretinin senelik peşin ödenmesi halinde %20 indirim uygulanmaktadır. Yurda kayıt esnasında öğrenciler 1 aylık depozito vermek zorundadır. Kayıt sildirme sonrasında odanızda bir zarar olmaması halinde verilen depozito geri alınmaktadır. Yurt ve depozito ücretlerine her yıl eylül ayında 10-20 TL arası zam yapılmaktadır.

KYK Yurt başvurusu nasıl yapılacak?

Yurt başvurusunda bulunmak isteyen adaylar KYK tarafından duyurulan tarihlerde e-devlet portalı üzerinden başvurularını gerçekleştirebilecekler. Yayınlanan başvuru formunda öğrencilerden ekonomik, sosyal ve eğitim durumları hakkında bilgi istenir. Yapılan puanlamada en yüksek puandan başlanarak boş kontenjanlara öğrenciler yerleştirir. Asil olarak yerleşmeye hak kazanamayan öğrencilere yedek sıra verilir. Yurtta barınma hakkı kazanan öğrenciler için sonuçlar www.kyk.gov.tr adresinden sorgulanır.

2017-2018 öğretim yılı yurt başvuruları için henüz net bir tarih verilmezken, geçen yıllardan hareketle okullar açılmadan evvel Ağustos ayı içerisinde ilan edilmesi beklenmektedir.

İlk kayıt ücreti nedir, ne kadardır?

İlk defa yurda yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti, güvence bedeli ücreti ve yurt kimlik ücreti bulunmaktadır.

Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir. Sabit bir tutar değildir. İlgili banka ATM’lerinde, kyk.ziraatbank.com.tr internet adresinde yer alan e-ödeme ekranında tutar otomatik olarak gözükmektedir.

Yurt Ücreti ve Güvence Bedeli İşlemleri Hakkında:

1- Öğrencilerin zamanında yatırılmayan yurt ücretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak güvence bedeli alınır.

2- Güvence bedeli tutarı, Genel Müdürlükçe tespit edilir. İleriki öğretim yıllarında tespit edilecek güvence bedeli tutarının önceden tahsil edilmiş tutardan fazla olması halinde güvence bedeli farkı yurtta kalan öğrencilere tamamlattırılır. Ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. O öğretim yılı içinde bu öğrencilerin başvuruları yeniden değerlendirilir.

3- Öğrencinin yurt malzemesine zarar vermesi halinde, zarar güvence bedeli tutarından az ise güvence bedelinden mahsup edilir ve eksilen tutar öğrenciye tamamlattırılır. Zarar güvence bedeli tutarından fazla ise tutarın tamamı öğrenciden tahsil edilir. Öğrenciye, bu işlemler için 20 gün süre tanınır. Bu süre içinde güvence bedelini tamamlamadığı ya da verdiği zararı ödemediği takdirde yurtla ilişiği kesilir. Zarar genel hükümlere göre tahsil edilir.

4- Öğrencilerin yurtlardan ayrılması ya da kaydının silinmesi nedeniyle kalan güvence bedeli tutarları, talep halinde iade edilir. Talep edilmemesi halinde ise güvence bedeli tutarı 5 yıl bekletilir ve 5 yılın sonunda irat kaydedilir. 

5- Yaz Okulu, staj gibi nedenlerle yaz aylarında nöbetçi yurtlarda kalan öğrenciler, asıl kayıtlı bulunduğu yurdun ücretini ödemeye devam ederler.

6- Yurtta barınmakta iken vefat eden öğrencilerin son ay yurt ücreti mahsup edilmeden güvence bedeli talep edilmesi halinde varislerine iade edilir.

7-Artık yıl öğrencilerinden %50 daha fazla ücret tahsil edilir.

Yurt Ücreti ve/veya Güvence Bedeli Alınmayacak Öğrenciler

Bazı özel durumlu öğrencilerden yurt ücreti ve depozito ücreti alınmayacaktır. Bu durumlar aşağıda belirtildiği gibidir;

1-        Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar.

2-      Devlet koruması altında olan öğrenciler.

3-      Anne ve babası vefat etmiş olanlar.

4-      Şehit ve gazi çocukları.

5-      2330 sayılı Kanun kapsamında yazılı hallerde ölenlerin çocukları.

Bu öğrenciler okullarını normal öğrenim süresinde bitirmemişse 1 yıl daha aynı haklarla barınmaya devam ederler.

Yurt Ücreti Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Yurt ücretleri aylık olarak tahsil edilir. Kayıtlarda kayıt gününün de ücreti alınır. Kayıt sildirmelerde ise işlem gününden sonraki günlerin ücreti iade edilir. Yurt ücretleri en geç ayın son iş günü saat 16.00’ya kadar banka aracılığıyla ödenir.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan alınan bilgilere göre yurt ücretini ödemeyenler hakkında aşağıdaki işlemler uygulanır:

a) Yurt ücretini ayın son iş günü belirlenen saate kadar ödemeyen öğrencinin yurt ücreti aynı gün saat 16.00’dan sonra güvence bedelinden mahsup edilir. Güvence bedelini tamamlaması için izleyen ayın 10’u mesai bitimine, ayın 10’unun resmi tatil olması durumunda takip eden işgünü mesai bitimine kadar süre verilir. Verilen bu sürenin sonunda güvence bedelini tamamlamaz ise bu günlerin ücreti de güvence bedelinden mahsup edilerek öğrencinin kaydı silinir. Kaydı silinen bu öğrencilerin başvurularının kabulü halinde aynı öğretim yılı için iki kat güvence bedeli alınarak yurda kayıtları yapılır. Öğrencinin talebiyle dönem sonunda tek kat güvence bedeli iade edilir.

b) Yangın, sel ve deprem gibi tabii afetler, ikinci dereceye kadar akrabalarının vefatı,

Kaza veya hastalık ve diğer zorunlu haller sebebiyle yurt ücretlerini zamanında yatıramayan veya verilen sürede güvence bedelini tamamlayamayanların,

Hastalık durumunda rapor bitim tarihinden itibaren 5 gün, diğer durumlarda ayın 15’ine kadar durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla, ödenmesi gereken yurt ücreti tahsil edilerek barındırılmalarına devam edilir. Hastalık raporlarının; aile hekimliği, Sağlık Bakanlığına bağlı diğer resmi sağlık kurumları veya Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmesi gerekir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡