Lazanya nasıl yapılır? Kolay lazanya tarifi, kıymalı lazanya tarifi- Lazanya nedir?
Sevilen lazanyanın tarifi merakla araştırılıyor. Peki Lazanya nasıl yapılır? Kolay lazanya tarifi, kıymalı lazanya tarifi nasıld? Lazanya nedir? Lazanya nasıl yapılır? Lazanyanın yapımı, malzemelerine dair merak edilenler haberimizde..
Peynir ve domates sosu ile yapıaln İtalyan mutfağının eşsiz lezzeti Lazanya merakla araştırılıyor. Lazanya aslında pişirme kabının adı olsa sonradan tarifin adını almıştır. Sofraları süsleyen yapımı kolay, ağızda bıraktığı tat ile yeniden yeme isteği uyandıran lazanyanın kolay tarifini sizler için araştırdık. Peki Lazanya nasıl yapılır? Kolay lazanya tarifi, kıymalı lazanya tarifi- Lazanya nedir?
LAZANYA ( KLASİK) MALZEMELERİ
- Yarım paket lazanya
- 300 g kıyma
- 2 adet soğan
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 diş sarımsak
BEŞAMEL SOS İÇİN
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 4 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
ÜZERİNE KOYMAK İÇİN
- Kaşar peyniri rendesi (dilim peynir de kullanabilirsiniz.)
LAZANYA NASIL YAPILIR?
Geniş bir tavaya sıvı yağı alın. Küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin, biraz kavurduktan sonra üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin.
Kıymalar yeterince kavrulunca doğradığınız sarımsakları ve kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri de ilave edin ve orta ateşte 10 dakika kadar daha soteleyin.
Üzerine salçayı ekleyerek kavurun ve yaklaşık 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Beşamel sos için tereyağı ve unu küçük bir tencereye koyun ve orta ateşte kavurun. Üzerine sütü azar azar ekleyin ve topaklanmaması için sürekli çırparak karıştırın. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.
Kıymalı sos ve beşamel sos hazırlandıktan sonra ısıya dayanıklı bir fırın kabını biraz yağlayın ve tabanına lazanya dizin. Lazanyaların üzerine biraz beşamel sos dökerek güzelce yayın. Ardından üzerine kıymalı harçtan dökün. Üzerine tekrar lazanya koyun. Bu işlemi malzemeleriniz bitene kadar devam ettirin.
En üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökün ve kaşar peyniri rendesi serpin.
Lazanyaların yumuşaması için 10-15 dakika kadar bekletin.
Son olarak 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
Üzeri tamamen kızarınca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
KIYMALI LAZANYA TARİFİ VE MALZEMELERİ
- 500 gr çift çekim dana döş kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 çorba kaşığı sirke
- 2 çorba kaşığı domates salçası
- 3 adet pembe domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 defne yaprağı
- yarım dal biberiye
- Beşamel sosu için
- 1 litre süt
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı un
- 50 gr dil peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/3 muskat
- Lazanya için
- 4 boğum dil peyniri
- 21 yaprak lazanya
- İzmir tulumu
KIYMALI LAZANYA TARİFİ:
Kıymalı sosu için, geniş bir tencerede 500 gram çift çekim dana döş kıymayı kavurun.
Üzerine rendelenmiş 2 adet orta boy soğanı ekleyin ve 5-6 dakika kavurun.
Minik küpler halinde doğradığınız 1 havucu, 2 çorba kaşığı domates salçası, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, birer tatlı kaşığı tuz ile karabiber ve 3 çorba kaşığı sirke ekleyin.
Ardından 3 adet pembe domatesi rendeleyin.
2 defne yaprağını ve yarım dal biberiyeyi tencereye ekleyin.
Kaynayınca küçük ateşe alıp 30 dakika daha sakin sakin kaynatın.
Beşamel sosu için, 1 çorba kaşığı tereyağını ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Tereyağı eriyince üzerine 2 çorba kaşığı un ekleyin ve kavurun.
Un sarı, kahverengi bir renk alıp mis gibi kavrulmuş koku çıkarınca üzerine 1 litre sütü yavaş yavaş ve çırparak ekleyin.
Sütten sonra birer çay kaşığı tuz ve karabiberi ve 1/3 muskat rendesini ekleyip altını kısın.
İçine 50 gr dil peynirini ekleyin ve karıştırın ve çırpıp 3-4 dakika daha pişirin.
5 boğum dil peynirini tel tel ayırın.
Yaklaşık 25×20 cm boyutlarında, fırına girebilen bir kabın altına biraz kıyma ve beşamel sos yayın.
Üzerine 3 yaprak lazanyayı yerleştirin. Onun üzerine sırasıyla, 3 çorba kaşığı bolonez sos, 4 çorba kaşığı beşamel sos, yarım boğum dil peyniri koyun.
Aynı sırayla toplam 7 kat dizdikten sonra en üste dil peyniri ve üzeirni kaplayacak kadar İzmir tulumu rendeleyin.
Altlı-üstlü çalışan 220 derecedeki fırında alttan ikinci rafa yerleştirin ve 20 dakika pişirin.
Fırından çıkartıp 5 dakika dinlendirdikten sonra nefis lazanya afiyetle yemeniz için sizi bekliyor.