LGBTİ Onur Yürüyüşü 2019 için yine izin çıkmadı
Dün Taksim'de yapılması beklenen LGBTİ Onur Yürüyüşü 2019 için izin çıkmadı. Yapılan uyarılara rağmen toplanan grup için plastik mermi ve biber gazı ile müdahalede bulundu. Peki LGBTİ nedir? LGBTİ renkleri neler?
Bu seneki LGBTİ yine olaylı geçti. LGBTİ Onur Yürüyüşü 2019 yılında yapılan uyarılara rağmen gruplar toplandı ve polis biber gazı, silahlı mermi ile müdahale etti. LGBTİ nedir? LGBTİ renkleri neler?
Taksim’de yapılmak istenen 17. LGBTİ Onur Yürüyüşü İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Bunun üzerine LGBTİ Onur Haftası Komitesi etkinliğin Bakırköy’de yapılması için tekrar başvuru yaptı. Bu talebin de reddedilmesi üzerine LGBTİ üyeleri dün, Taksim’de toplanmaya başladı. Polis, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi üzerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Meydan da Çevik Kuvvet polislerinin yanında TOMA araçları da bekletildi.
İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Başkonsolosluğu binası önünde toplanmak isteyen gruplara polis engel oldu. Bunun üzerine LGBTİ üyesi bir grup saat 17.00’de Beyoğlu Mis sokakta toplandı. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı alanda LGBTİ üyeleri basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından polis, gruba dağılması yönünde uyarıda bulundu. Dağılmayan gruba polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Müdahalenin ardından grubun ara sokaklarda yeniden toplanması üzerine polis ekipleri gruba ikinci kez müdahale etti. İki kişi gözaltına aldı.
Beyoğlu Mis Sokak'ta toplanan LGBTİ üyesi bir grup İstanbul Valiliği tarafından yasaklanan 'Onur Yürüyüşü 'ne ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından dağılmayan gruba polis müdahale etti.
İstanbul Valiliği tarafından İstiklal Caddesi’nde yapılması planlanan ‘LGBTİ Onur Yürüyüşü ‘ne izin verilmeyeceğinin açıklamasının ardından LGBTİ üyesi bir grup saat 17.00’da Beyoğlu Mis sokakta toplandı. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı alanda LGBTİ üyeleri basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından polis ekipleri gruba dağılması yönünde uyarıda bulundu. Uyarının ardından dağılmayan gruba polis biber gazlı plastik mermi ile müdahale etti. Müdahalenin ardından grubun ara sokaklarda yeniden toplanması üzerine polis ekipleri gruba ikinci kez müdahale etti. Polis ekiplerinin önlemleri sürüyor.
VALİLİKTEN PLASTİK MERMİ AÇIKLAMASI
Taksim’deki LGBTİ yürüyüşünde polisin plastik mermi kullandığı iddiasıyla ilgili valilikten açıklama geldi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
İZİNSİZ GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞ BASIN AÇIKLAMASI (2019-39)
LGBTİ nedir? LGBTİ renkleri neler? Bazı basın yayın organları ve sosyal medya paylaşımlarında; ilimizde izinsiz yürüyüş yapmak isteyen LGBT grubuna İstiklal Caddesi'nde yaptıkları basın açıklaması sonrasında “polisin plastik mermi kullanarak müdahale ettiği” yönünde asılsız haber ve yorumlar yapıldığı görülmüştür.
İzinsiz gösteri ve yürüyüş yapmak isteyen gruba yapılan uyarıların sonuçsuz kalması üzerine zorunlu olarak polis ekiplerimizce müdahalede bulunulmuştur.
Ancak, müdahale esnasında plastik mermi kullanıldığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyunu yanlış yönlendiren haber ve yorumlar ile sosyal medya yoluyla provakatif paylaşımlarda bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 30.06.2019
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Onur Yürüyüşü'ne izin verilmemesi üzerine İstiklal Caddesi Mis Sokak'ta toplanıp basın açıklaması yaptı.
Polis, basın açıklamasından sonra toplanan kalabalığa dağılmaları için göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Komite, Onur Yürüyüşü etkinliklerini bu sene Bakırköy Miting Alanı'nda gerçekleştirme talebinde bulunmuş. Bu talep de İstanbul Valiliği tarafından reddedilmişti.
Komitenin basın açıklamasının bir kısmında şu ifadeler yer aldı:
"Halkın huzur ve güvenliği, genel ahlak, genel sağlık gibi birbiriyle alakası olmayan kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanlar devleti yönetemeyeceklerini bir kez daha göstermiştir. Halkın huzurunu tehdit eden yıllarca barışçıl şekilde gerçekleştirilen Onur Yürüyüşleri değil, 5 senedir onur yürüyüşlerinde halka saldıran kolluk güçleridir.
İstanbul'da Onur Yürüyüşü 5 yıldır neden yapılamıyor?
LGBTİ nedir? LGBTİ renkleri neler? 27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi'nin Onur Yürüyüşü etkinliklerini bu sene Bakırköy Miting Alanı'nda gerçekleştirmek üzere İstanbul Valiliği'ne yaptığı başvuru reddedildi.
Komite, ret kararını idare mahkemesine götürdüğünü ve konuyu yargıya taşımaya devam edeceğini söyledi.
Geçen yıl İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklardan birinde yapılan basın açıklamasından sonra gruba müdahale edilmişti.
2015 yılından bu yana İstiklal Caddesi'nde Onur Yürüyüşü'ne müsaade edilmiyor.
İstanbul Valiliği, BBC Türkçe'ye açık alanda yapılacak etkinliklere izin verilmeyeceğini belirtti, ancak ret kararının gerekçesi hakkında bilgi vermedi.
BBC Türkçe'den Neyran Elden, Onur Yürüyüşü'nin neden yapılamadığını araştırdı, LGBTİ+ topluluğundan insanlarla Onur Yürüyüşü'nün neden önemli olduğunu konuştu.
Yasağa rağmen LGBTİ+ bireyler Onur Yürüyüşü için İstanbul'da bir araya geldi: '5 gözaltı'
İstanbul'da LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne valiliğin izin vermemesine rağmen, yüzlerce kişi Beyoğlu Mis Sokak'ta bir araya geldi.
Gökkuşağı bayrakları taşıyan LGBTİ+ bireyler ve insan hakları savunucuları, "Susma haykır eşcinseller vardır, susma haykır translar vardır" sloganları attı.
Onur Haftası Komitesi'nin Mis Sokak'ta okuduğu basın açıklamasında, "Tek adam rejimine karşı verilen mücadelenin bizler olmadan başarıya ulaşamayacağını toplumun tüm kesimlerine hatırlatıyoruz. Taksim'deyiz, sınırları aşmak konusunda kararlıyız, biz hiçbir yere gitmiyoruz. 26. Onur haftamız hepimize kutlu ve mutlu olsun" ifadeleri yer aldı.
LGBT+ örgütleri Kaos GL ve Pembe Hayat sosyal medya üzerinden, basın açıklamasının ardından polisin eylemcileri dağıtmaya başladığını duyurdu.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre de basın bildirisi okunduktan sonra polis eylemcilere dağılmalarını, aksi halde müdahale edileceğini anons etti.
Ardından Onur Haftası Komitesi, Taksim Meydanı'ndan Tarlabaşına doğru giden 30 kişilik bir gruba polisin plastik mermi ile müdahale ettiğini duyurdu.
Polisin Tarlabaşı tarafında ayrıca biber gazıyla küçük çapta müdahale ettiği öğrenildi.
Onur Haftası Komitesi, toplamda 5 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Komite, yürüyüş öncesi yaptığı basın açıklamasında, "On altı yıldır düzenlenen Onur Yürüyüşü polis saldırıları başlamadan önce on üç yıl boyunca aralıksız hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadan gerçekleştirilmiştir. İstanbul Valiliği son iki yıldır Ramazan'a denk gelmeyen ve bu yıl hiçbir tehdit almamış yürüyüşümüzü yasaklayarak gösterdiği gerekçelerin sadece birer bahane olduğunu ve aslında Valilik kararının bizlere yöneltilen nefretin bir parçası olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır" demişti.
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ise gerekçe olarak 'olumsuzlukların yaşanabilecek olması ihtimali' gösterilmişti.
Matmazel Coco: Fotoğraflarla Türkiye'de Drag Queen olmak
LGBTİ nedir? LGBTİ renkleri neler? Pırıltılı kostümlerin sardığı feminen bir beden, ışıltılı makyajın aydınlattığı, parlak rujların dudakları süslediği kararlı bir yüz… Birazdan Drag Queen 'Matmazel Coco'ya dönüşecek olan tiyatro sanatçısı ve LGBTİ aktivisti trans birey Seyhan Arman sahneye hazırlanıyor.
EPA/EFE haber ajansından foto muhabir Sedat Suna, 39 yaşındaki Seyhan Arman'ın 'Matmazel Coco' olarak Türkiye'de Drag Queen sanatını sahneye taşımasını, 'Seyhan' olarak da İstanbul'da yaşayan bir trans birey ve tiyatro sanatçısının hayatını görüntüledi.
"Matmazel Coco hayali bir dünyada yaşıyor, ama aynı zamanda siyasi bir karakter. İnsanları eğlendiriyor ve siyasi farkındalık yaratıyor" diyor Seyhan Arman ve 2014 yılından bu yana sahnede olan karakterini anlatıyor:
"Matmazel Coco birçok şey yapıyor! Konserler veriyor, performanslar sergiliyor, düğünlerde şov yapıyor, bazen karaoke yapıyor… Bana çok şey katıyor ve izleyenler keyif alıyor. Birlikte eğleniyoruz."
Trans birey olmak Türkiye'de kolay değil. Transfobinin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Türkiye'de, hak savunucularına göre 2018 yılında en az 5 trans birey öldürüldü. Son 10 yılda ise öldürülen trans bireylerin sayısı 60'a çıktı.