Lohusa ne demek?
Her hamile kadının doğum yaptıktan iki ila 6 hafta boyunca geçireceği sürece Lohusa dönemi denir. Bu dönemde çiçeği burnunda anneler duygusal, bedensel anlamda davranışsal farklılıklar yaşar. İşte Lohusa ne demek? sorusuna ilişkin en net yanıtlar haberimizde...
Lohusalık 3 döneme ayrılır. Bu dönemler; çok erken lohusalık, erken lohusalık ve geç lohusalık olarak kişiden kişiye değişmektedir. Çor erken lohusalık doğumdan sonraki 24 saat olarak tanımlanırken, erken lohusalık doğumdan sonraki 1 hafta, geç lohusalık da kalan 5 hafta olarak bilinmektedir. Bu dönemde yeni annelere destek olunması gerekmektedir. Annenin çevresindekilerden moral alması ve huzurlu ortamda bulunması büyük önem arz etmektedir. İşte detaylar...
LOHUSA NE DEMEK?
Lohusa doğum sonrası bir kadının yaşadığı 6 haftalık süredir. Bu süreçte, kadınlarda gebelikte değişime uğrayan metabolizma ve genital sistemde oluşan değişimin düzelmesi yani geriye dönüş süresi olarak tanımlanır.
Annelerin en büyük sevinci, 9 ay bekledikten sonra kucaklarına aldıkları çocukları ile buluştukları ilk anın sevincidir. Sıkıntısı, stresi, sabırsızlığı kısaca iyisi ve kötüsüyle geçen dokuz aydan sonra doğan çocuğun yarattığı sevinci tarif etmek imkânsızdır. Bu sevinci en iyi anne anlar. Tabi doğumdan sonra her şey bitmiş değil, doğum sonrası annelerde bir takım değişiklikler meydana gelir. Gerek psikolojik gerek fizyolojik olarak bazı değişimler meydana gelir ve tabi ki dokuz aylık süreç içinde yine aynı şekilde yaşanan değişimlerin yavaştan geriye dönmesi ve kadını normal haline geriye dönmesi süreci başlar. Tıp dünyasında bu sürece “lohusalık dönemi” denir. 6 hafta yani 40 gün süren lohusalık döneminde, hamilelik süresince yaşanan fizyolojik ve psikolojik sorunlar yavaş yavaş geride kalır.
Hamilelik döneminde annelerde bir takım değişiklikler meydana gelir. Aniden yükselmeye başlayan hormonlar, hamileliğin getirdiği stres ve psikolojik sorunlar bunların en başında gelir. Doğum sonrasında ise melankoli, depresyon ve psikoz olarak adlandırılan bazı sıkıntılar oluşmaya başlar. Lohusa dönemi ise yani 40 günlük bu süreç, annenin eski haline dönme süresi yani yaşanan sıkıntılardan kurtularak normal hayatına dönme süresidir.
LOHUSALAR BU DÖNEMDE NE YAPMALI?
Daha önce de belirtildiği gibi doğumdan sonraki 6 haftalık sürece lohusalık denilmektedir. Bu dönem içerisinde kadın doğum öncesi haline yavaş yavaş geri dönmektedir. 6 hafta bittikten sonra kadının üreme organları normale dönmektedir. Bu dönemde kadınlar bol bol dinlenmelidir. Dengeli beslenmeye özen göstermeli ve iyileşmek için moralini yüksek tutmalıdır. Lohusalık döneminde cinsel ilişki yaşamak doğru bir şey değildir. Bunun yanında, emziren anneler için adet görme süresi uzayabilir. Emzirmeyen anneler lohusalık dönemi yani doğumdan sonra 6 hafta bittikten sonra adet görmeye başlayabilir. Psikolojik olarak kendini güçsüz hisseden kadınların lohusalık döneminde yüksek morale ihtiyacı olduğu da bilinmelidir. Bu süreçte giydiklerinize de özellikle dikkat etmenizin faydası olacaktır. Sert kumaşlı giyisiler yerine daha yumuşak (soft ) penye kumaşların kullanılması, doğum esnasında atılan dikişleriniz var ise zarar vermesini enaza indirgeyecektir. Lohusa bayanların sıklıkla kullandıkları Lohusa pijama ya da sabahlıklı lohusa pijamaları da aslında bu amaçla üretilerek fiziksel ve Psikolojik olarak bu sürecte sizi yardımcı olacaktır.
LOHUSA DÖNEMİNDE YAŞANABİLECEK DURUMLAR NELERDİR?
Lohusa dönemi, doğum sonrası kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Beden üzerindeki değişim ve şişkinliğin geçmesi süresinde bazı anormal sağlık açısından komplikasyonlar yaşanabilmektedir. Bu sorunlar aşırı kanama yaşama, emboli oluşumu, lohusalık humma enfeksiyonu ve idrar yollarında doğum sonrası birtakım yaraların oluşmasını ifade etmektedir.
Bu durumlar yaşandığı takdirde ise oluşan sorun için bir doktordan tıbbi müdahale almak kişi önündeki en doğru seçenektir. Doğum sonrası lohusanın bu durumun önüne geçebilmesi aslında mümkündür. Annenin genital bölgeyi sıkmayan giyim ürünleri tercih etmesi ve belli bir süre vücut temizliğine oldukça önem göstermesiyle birlikte bedende oluşabilecek sorunlar bir nebze de olsa önlenebilir.
LOHUSALAR NASIL GİYİNMELİ?
Anne de doğum sonrasında meydana gelen fiziki ve ruhsal değişimler annenin kendini güvende hissetmesi adına oluşturulan süreç dikkatlice işlenmelidir. Anne öncelikle bebek emzirme dönemlerinde süt arttırıcı yiyeceklerle beslenmeli, bolca sıvı tüketmelidir. Doğumdan sonraki ilk iki ayda da emzirme özellikli lohusa pijama tercih edilmelidir. Bu sayede lohusa, daha rahat hareket edebilecek ve süt sağımı daha da kolaylaşacaktır.
Doğum sonrası değişim geçiren bir vücut için çeşit çeşit modelleri bulunan lohusa pijama takımları sağlık açısından da bir konfor yaratmaktadır. Ekonomik ve organik ürün kumaşlarıyla elde edilen hamile lohusa gecelik veya pijama takımı modelleri pamuklu büyük beden iç çamaşırlarla kullanılmalıdır. Bu şekilde kullanıldığı takdirde bebek ve anne için daha da elverişli bir kullanım tercihi sunacaktır.
Lohusa dönemi pijama ve geceliklerin anne rahatı için hava alan bir yapıda olması gerekir. Mevsimsel geçişlerde veya doğumlarda alınan pijama ve geceliğin kışın yünlü, ilkbahar ve yaz aylarında da pamuklu bir ürün içeriğine sahip olması gerekmektedir.
Doğumun ilk aylarında gece gündüz bebekle ilgileneceğiniz için ev içerisinde modern, rahat ve emzirme için üst bölümü kolayca giyilip, çıkarılabilen gecelikli pijama takımı modellerini seçmenizde yarar vardır. Lohusa döneminde anne bedeninin de bir bebek gibi hassaslaşması sebebiyle pijama ve gecelik kumaş türü kaşındırma, batma veya yapışma durumu göstermeyen bir yapıda olan ürünlerden seçilmelidir.
LOHUSALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
Lohusa döneminde doğum yapan anne, yaptığı doğum türüne göre kendine bakmalıdır. Normal doğum yapan biri, vücudun daha iyi toparlanabilmesi için mümkün oldukça belli bir süre her gün ılık duş almalıdır. Bu durum sezaryen doğum yapanlar içinde geçerli olmakla birlikte ameliyat izinin bulunduğu bölgeye şeffaf bant yapıştırılarak banyo gerçekleştirilmelidir. Doğum yapan anne aralıklarla yaşadığı adet kanamaları için sürekli hijyenik ped değişimine gitmeli, bu süreçte pamuklu iç çamaşırları giymelidir.
Rahimde oluşan değişim sebebiyle rahat hareket edemeyen anneler için doğum sonrası hamile lohusa gecelik tercih edilmelidir. Lohusa, beslenme alışkanlığına dikkat ederek, öğün atlamadan ve bol bol sıvı tüketimi yapmalıdır. Bu sayede vücut kendini daha çabuk toparlayacaktır. Doğum yapan anne, lohusa döneminde uyku düzenini elinden geldiğince eskisi gibi devam ettirmeli ve ağır işlerden bedenini uzak tutmalıdır. İlaç kullanımı doktor gözetimi altında gerçekleşmelidir.
Yanlış ilaç kullanımının anne sütü yoluyla yeni doğan bebeğe ciddi zararlar verebileceği düşünülüp, ona göre hareket edilmelidir. Korse, sargı bezi gibi materyaller sağlık açısından gerekmedikçe vücuda takılmamalıdır. Uygulandığı takdirde ise, beden değişiminde sakıncalar yaratacağı bilinmelidir. Doğumdan sonra cinsel ilişki yaklaşık 2 aya yakın ertelenmelidir. Anne ve bebek için lohusa döneminde kontroller doktor gözetimi altında gerektiği kadar yapılmalıdır.