Lupus (SLE) nedir? Lupus hastalığı ölümcül müdür? Belirtileri nelerdir? Kimde görülür?
Lupus hastalığı nedir? Lupus hastalığı ölümcül müdür? Lupus hastalığının tedavisi var mıdır? Lupus hastalığının belirtileri nelerdir? Lupus hastalığı öldürür mü? Lupus hastalığı bulaşıcı mıdır? Lupus (SLE) nedir? Lupus hastalığının ölüm oranı nedir? Kiml
Geçtiğimiz günlerde ABD'li yıldız Selena Gomez'de de görülen Lupus hastalığı yeniden gündem oldu. O Ses Türkiye Çocuklar yarışmasının küçük Nazar Nur Kaya'nın ölümünün ardından minik Nazar'ın ölümüne sebep olan Lupus hastalığı merak konusu oldu. Vücudun belli bölgelerinde yaşanan kızarıklıklarla kendini gösteren, çoğu zaman kas ağrıları ile ortaya çıkan ve tedavi edilmezse ölüme sebep olan Lupus yani Kelebek Hastalığı araştırılan başlıklardan oldu. Nazar Kaya'nın ölümünde doktor ve hastane ihmalinin olduğunun da belirtilmesinin ardından herkes Lupus hastalığı nedir? Lupus hastalığı ölümcül müdür? Lupus hastalığının tedavisi var mıdır? Lupus hastalığının belirtileri nelerdir? Lupus hastalığı öldürür mü? Lupus hastalığı bulaşıcı mıdır? Lupus (SLE) nedir? Lupus hastalığının ölüm oranı nedir? Kimlerde görülür? sorularının yanıtını araştırıyor.
LUPUS HASTALIĞI NEDİR?
İnflamatuar bir hastalık olarak nitelendirilen lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin çevre doku ve organlara saldırması olarak açıklanan kronik bir hastalıktır. Lupusun genel olarak etkilediği bölgeler cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerlerdir. Bu farklı semptomlar lupus hastalığının teşhisini oldukça zorlaştırır.
LUPUS HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜDÜR?
Çok geniş spektrumda birçok şikayet ve bulguya neden olduğu iin birçok hastalığı taklit edebilir. Lupusun en ayırt edici bulgusu, yüzde burundan yanaklara doğru uzanan kelebek tarzındaki cilt döküntüsüdür; ancak bu belirti her lupus hastasında olmayabilir. Hastaların çoğunda halsizlik, cilt döküntüsü, artrit ve ateş bulunur. Kesin tedavisi yoktur ama ilaçla ile kontrol altında tutulabilir.
LUPUS EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
En sık 15-45 yaşları arasında görülen hastalık %90 oranında kadınlarda görülür. Lupusta birçok organ ve sisteme ait tutulum belirtileri olabileceğinden teşhis edilmesi zor olabilir.
LUPUS HASTALIĞI NEDEN OLUR?
- Çevre: Yapılan bazı araştırmalarda güneş ışığı (UV), sigara, stres ve silika tozu gibi toksinlere maruz kalma gibi potansiyel tetikleyicilerin lupus hastalığına yakalanma riskini arttırdığını tespit edilmiştir.
- Genetik: Bir ailede lupus öyküsü olması, kişiyi bu durumu yaşamak için biraz daha yüksek risk altında bırakabilir.
- Hormonlar: Bazı çalışmalar östrojen seviyelerinde artış gibi anormal hormon düzeylerinin lupusa katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
- Enfeksiyonlar: Doktorlar hala sitomegalovirüs, Epstein-Barr veya hepatit C gibi enfeksiyonlar ile lupusun nedenleri arasındaki bağlantıyı inceliyorlar.
- İlaçlar: Hidralazin (Apresolin), prokainamid (Prokanbid) ve kinidin gibi bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, ilaca bağlı lupus eritematozus olarak bilinen bir lupus türüyle bağlantılı bulunmuştur.
LUPUS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lupus hastalığının en büyük belirtisi yüz bölgesinde burundan yanaklarına doğru uzanan kelebek görünümündeki döküntülerdir. Bunun yanında lupus hastalığının birçok belirtisi daha vardır.
Işığa Aşırı Duyarlılık; güneşe maruz kalma sonucunda bahsedilen kelebek görünümlü ve disk şeklinde döküntüler ortaya çıkar.
Eklem Şişliği; eklem yerlerinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyet Lupus hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.
Ağız veya Burunda Aft; lupusun habercisi olan aftlar genellikle ağrısız şekilde görülürler.
Kalp veya Akciğerlerde İltihap; göğüs bölgesinde ağrı ve nefes alamama şeklinde görülür.
İdrar Testi; idrar testinde ortaya çıkan anormal değerler de hastalığın teşhisinde etkindir.
Vücut Dengesinin Bozulması; Nöbetlerin yanı sıra aşırı endişeli olma, baş ağrısı ve bulanık görme gibi sorunlar da gözlemlenebilir.
Anemi; kan değerlerinin gün geçtikçe dibe inmesi.
Böbrek; idrarda kan veya protein bulunması veya böbrek fonksiyonunda bozukluk, ödem gelişmesi.
Dolaşım ve damar problemleri; soğuk veya stres altında el ve ayak parmakları gibi vücudun uç noktalarında gelişen solukluk, morarma ve sonra kızarmaya giden bir damarsal bozukluk durumu.
LUPUS HASTALIĞI ÖLÜMCÜL MÜDÜR?
Lupus vücudun farklı bölgelerini ve değişik sistemlerini etkisi altına alabilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi hafif yaşanan Lupus’ta kısa süreli ilaç tedavisi ya da deri’nin güneş’ten korunması yeterli olacaktır. Dinlenme,güneş ışınlarından bir süre uzak kalma ve özellikle tuzlu beslenme Lupus hastaları için en uygun tedavi yöntemidir. Bu hastalığı ağır bir şekilde geçiren hastalar için ise kortizon tedavisi şarttır.Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmeli ve iyileşme süreci sonrası da düzenli doktor kontrolleri de şarttır,yine bir diğer tedavi yöntemi bu hastalığı hafif geçiren hastalar için hazırlanmış düzenli egzersiz programlarıdır.Hastalık ile bağlantılı gibi durmasa da bunun yanı sıra beslenmeniz de bir şekilde düzene sokuluyor ve sizlere uygun programlar hazırlanıyor.