Manipülasyon Nedir, Manipülasyon Teknikleri Nelerdir? Manipüle etmek ne demektir?

Manipülasyon veya manipüle etme deyiminin ne demek olduğunu merak edenler, internette Manipülasyon Nedir, Manipülasyon Teknikleri Nelerdir? Manipüle etmek ne demektir? sorularıyla aratmalarını sürdürüyor. Biz de bu soruların cevaplarına ve konuyla ilgili tüm bilgilere haberimizde yer verdik.

Manipülasyon Nedir, Manipülasyon Teknikleri Nelerdir? Manipüle etmek ne demektir?

Manipülasyon Nedir, Manipülasyon Teknikleri Nelerdir? Manipüle etmek ne demektir? başlıkları şu sıralar internet mecrasında sıkça bakılanlar arasında yerini aldı. Biz de konuyla ilgili tüm bilgilere haberimizde derledik.

MANİPÜLASYON NEDİR?

Manipülasyon, başkalarının fikirlerini, algılarını ve davranışlarını onlara belli etmeden, aldatma yoluyla ve bazı taktikler kullanarak değiştirmeyi amaçlayan sosyal bir etkidir. Manipülasyon yöntemleri, genellikle manipülatörün menfaatleri doğrultusunda kurnaz, sömürücü ve aldatıcıdır.

Manipülasyon Nedir, Manipülasyon Teknikleri Nelerdir? Manipüle etmek ne demektir?

MANİPÜLASYONA NEDEN BAŞVURULUR?

Manipülasyona kendini birçok açıdan geliştirememiş ve haksızlığının farkında olan, ihtiyaç ve isteklerini gizli tutarak olay örgüsünün kendi amçlarınca yoğrulmasını hedefleyen kişiler başvurur. Manipülatör olarak adlandırılan kimseler acımasızlığı en önde sahiplenmiş kimselerdir. Belki burada olumsuz bir şeyler bahsediyor olabiliriz ama bu legal bir şeydir ve birçok reklam firması bu konuda ciddi algı yönetimleri gerçekleştirirler. İyi bir manipülasyon ise hiç kuşkusuz şu maddelere bağlıdır; gizli tutulan istekler, psikolojik zaafiyetlerin farkında olmak ve acımasız olmak.

Manipülasyon Nedir, Manipülasyon Teknikleri Nelerdir? Manipüle etmek ne demektir?

MANİPÜLASYON TEKNİKLERİ

Manipülasyon, zaman içerisinde başvurulmaktan çekinilmeyen bir silah haline gelmiştir ve bu silahın belirli kullanılış biçimleri de söz konusudur. İşte bunlardan en popülerleri aynen aşağıdaki gibidir.

Pozitif Sağlamlaştırma: Yapılan davranışın güçlendirilmesi ve sıklık derecesinin arttırılması amacıyla uygulanan yöntemdir. Örneğin; övgü, etkileyici özür dileme, cazibe, para, hediyeler, gülme gibi yüz ifadeleri vb.

Negatif Sağlamlaştırma: Bağırma, gözdağı verme, azarlama, duygusal şantaj, iletişimi kesmek, ağlamak, suçluluk tuzağı, kurban rolü oynamak ve hakaretler gibi davranışlar bu tekniğe örnektir.

Kısmi (Aralıklı) Sağlamlaştırma: Kısmi negatif sağlamlaştırma, etkili bir şüphe ve korku havası yaratabilen yöntemdir. Kısmi pozitif sağlamlaştırma ise, kurbanı sebat etmeye devam ettirir. Örneğin, kumar oyunlarının birçoğunda kumarbaz başlangıçta kazanıyor gibidir, ancak totalde para kaybetmesi kaçınılmazdır.

MANİPÜLASYON ÇEŞİTLERİ

Ceza

Önce Küçük, Sonra Büyük Rica

Giderek Artan Ricalar

Sıra Dışı İstek

Kavram Bozumu

Yanlış Bilgi Manipülasyonu

Gürültü Tekniği

Aşağılama ile Ego Kamçılama

Yalan Söyleme

Salt Beyin Yıkama

Duygusal Şantaj

Yanlışa Ayartma

Mahrum Bırakma

Ego Okşama

Acı Vererek Yalan Söyleme

Reddetme (İnkar)

Gizleme

Rasyonalizasyon

Küçümseme

Seçici Dikkatlilik veya Seçici Dikkatsizlik

Konuyu Değiştirme, ŞaşırtmacaKaçma

Üstü Kapalı Sindirme

Duygu Sömürüsü

Etiketler :
4
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡