Marmara'nın kabusu oldu! Deniz salyası uzaydan bile görünüyor
Aylardır denizlerimizi saran müsilaj diğer adıyla deniz salyası uydu aracılığıyla uzaydan görüntülendi. Uzaydan çekilen görüntüler Marmara'nın içler acısı halini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Marmara'yı etkisi altına alan ve aylardır çözülemeyen müsilaj sorununun çözümü için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Türkiye'nin ilk uydu yer istasyonu İTÜ UHUZAM'da sorunun çözümüne dair harekete geçti. UHUZAM tarafından müsilajın dağılımın ve yoğun olduğu bölgelerin tespiti için uydu aracılığıyla uzaydan görüntü alındı.
MÜSİLAJ ARTIŞ HIZI TESPİT EDİLDİ
Müsilajla etkin mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda uzay görüntülerinden yararlanılarak deniz salyası alanları tespit edildi. Mart ayından itibaren alınmaya başlanan uydu kayıtlarında, Marmara Denizi'nde müsilajın artış hızı da belirlendi. Müsilajın, Marmara Denizi'nin Kapıdağ Yarımadası'ndan İzmit Körfezi'ne kadar olan doğu bölümünde, 14 Mayıs'ta 25, 19 Mayıs'ta 58 , 24 Mayıs'ta 85 kilometrekarelik alana ulaştığı uydu görüntülerinden tespit edildi. Söz konusu alanda 10 günde 3 kattan daha fazla bir müsilaj artışı olduğu görüldü.
İZMİT KÖRFEZİ, ANADOLU YAKASI VE ADALAR KIYILARI
Müsilajın yoğunluğuna yönelik incelenen verilerde İzmit Körfezi ve Anadolu Yakası ve Adalar kıyıları dikkat çekti. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde, müsilajın zaman zaman Marmara Denizi'nin tamamına parça parça dağıldığı görüldü.
İTÜ UHUZAM Müdürü ve İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yanalak, konu hakkında açıklamalarda bulunarak görüntülerin birçok akademisyen ve öğrenci tarafından çalışmalarında kullandığını belirtti. Yanalak, "Son dönemde uydu görüntülerinin doğruluklarının ve çözünürlüklerinin artmasıyla uygulama alanları da arttı. Bizler akademisyenler olarak toplumun ihtiyacı olan belli konularda akademik çalışmalar yapıyoruz. Yakın dönemde de toplumu ilgilendiren müsilaj konusunda uydu görüntülerinden Marmara Denizi'ndeki müsilajın incelenmesiyle ilgili çalışma yaptık. Bu bilgileri ilgili kurumların kullanımına sunuyoruz." diye konuştu.
MART AYINDAN BERİ ARAŞTIRILIYOR
İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı ve İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu incelemelerin Mart ayından itibaren devam ettiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: "Marmara Bölgesi'nde optik uydu görüntülerini kullanarak zamansal olarak bulutsuz günlerde görüntüler aldık. Marmara Bölgesi'nde uydu görüntülerinde müsilaj çok rahat bir şekilde görülüyor. Çalışmalarda İzmit Körfezi girişi ve çevresi, İstanbul'da Anadolu Yakası ve Adalar'da müsilaj birikimlerinin olduğunu gördük. Marmara Denizi genelinde belirgin bir artış tespit ettik. Görüntülerde müsilaj normal sudan ve diğer objelerden çok belirgin şekilde ayrılabiliyor. Bu aldığımız uydu görüntüleri müsilajın tespit edilmesi ve yerinde önlem alınabilmesi açısından çok önemli. Uydu görüntüleri müsilajın bulunduğu yerlerin ve dağılımının belirlenmesi, öncelikle müdahale edilmesi gereken alanların tespiti ve yapılan temizliğin sonuçlarının izlenmesi açısından önemli bilgiler üretilmesini sağlamaktadır."