Marmaray saatleri 2020 |Marmaray kaça kadar açık?
İstanbul'da vatandaşların yoğun olarak kullandığı Marmaray'ın ilk ve son kalkış saatleri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Bu doğrultuda Marmaray saatleri 2020 |Marmaray kaça kadar açık? sorularının cevapları araştırılıyor. İşte detaylar....
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından işletilen Marmaray, İstanbullu vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Marmaray'ı kullanmak isteyen vatandaşlar Marmaray saatleri 2020 |Marmaray kaça kadar açık? konularında araştırmalar yapıyor.işte detaylar...
MARMARAY'IN ÖZELLİKLERİ
Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul’un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşam ve kentsel ulaşım imkânları sunulabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanmış, elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen yüksek kapasitesiyle ihtiyaçlara göre dizayn edilmiş bir demiryolu projesidir.
Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli banliyö demiryolu sistemiyle birbirine bağlamak amacıyla yapılmıştır.
Marmaray, Haydarpaşa-Gebze ve Sirkeci-Halkalı banliyo hatlarının iyileştirilmesi ve Marmaray Tüneli ile birbirine bağlanması ile hayata geçirilmiştir.
İkinci etabın 12 Mart 2019 tarihinde tamamlanmasıyla 76,6 km uzunluğundaki hat 43 istasyonla hizmet vermektedir.
Marmaray, 60,46 metre derinliği ile raylı sistemler tarafından kullanılan dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahiptir.
Gebze-Ayrılık Çeşmesi ve Halkalı-Kazlıçeşme arasındaki hat sayısı 3, Ayrılık Çeşmesi-Kazlıçeşme arasındaki hat sayısı 2’dir. Güzergâh boyunca çeşitli bölgelerde barınma hatları tesis edilmiştir. Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında YHT ve anahat trenlerine hizmet verilmektedir. Ayrıca metro, metrobüs, şehirhatları vapurları ve tramvaylarla çeşitli istasyonlarda bağlantıları bulunmaktadır.
SULTAN ABDULMECİD HAYAL ETTİ
Dev projenin, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik şimdiden tüm dünyanın dikkatini çekerken, ‘Asrın Projesi’ diye de adlandırılan Marmaray’ın 153 yıllık uzun ve zorlu bir yapım öyküsü var.
İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli ile ilgili ilk düşünce 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi. İstanbul Boğazı altından geçiş ilk olarak deniz dibi üzerine inşa edilen sütunların üzerine yerleştirilen tünel olarak planlandı. Bu fikir, izleyen dönem içerisinde daha ileri düzeyde değerlendirildi ve 1902 yılında bir tasarım geliştirildi.
Bu tasarımda İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu tüneli öngörülüyordu, ancak tasarımda, deniz dibi üzerine yerleştirilen bir tünelden bahsedildi. O zamandan bu yana, çok farklı fikir ve düşünceler denendi ve yeni teknolojiler tasarıma dönüştü. İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı isteği, 1980'li yılların başlarında giderek arttı ve 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi.
Çalışmalar sonucunda bugünkü projede belirlenen güzergah, en iyi güzergah olarak belirlendi. 1987 yılında ana hatlarıyla belirlenen proje, ilerleyen yıllarda tartışıldı ve 1995'te, daha detaylı etüt ve çalışmaların gerçekleştirilmesine ve 1987'deki yolcu talebi tahminleri dahil olmak üzere fizibilite etütlerin güncellenmesine karar verildi.
İLK KAZMA 2004'DE VURULDU
Bu çalışmalar 1998 yılında tamamlandı, elde edilen sonuçlar daha önceden elde edilen sonuçların doğruluğunu göstererek, projenin İstanbul'da çalışan ve yaşayan insanlara birçok avantaj sunacağını ve şehirdeki trafik sıkışıklığıyla ilgili hızla artan sorunları azaltacağını ortaya çıkardı. 1999 yılında Türkiye ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) arasında bir finansman anlaşması imzalandı.
Bu kredi anlaşması, projenin İstanbul Boğaz Geçişi bölümü için öngörülen finansmanın temelini oluşturdu ve Mart 2002'de proje için ihale dokümanları hazırlandı. Aynı yıl boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan sözleşme BC1 Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı, Tüneller ve İstasyonlar işi ihale edildi, ihaleyi alan ortak girişim ile Mayıs 2004'te sözleşme imzalanarak Ağustos 2004'te Türkiye’nin 1,5 asırlık rüyası için ilk kazma vuruldu.
Delme ve batırma tünelleri olmak üzere 13,6 kilometresi yer altında ve deniz altında olacak toplam 76,6 kilometrelik Marmaray Projesi’nin en önemli aşamalarından biri olan Ayrılıkçeşme-Üsküdar-Kazlıçeşme-Yenikapı arasında delme tünellerin kazılmasına 21 Aralık 2006 tarihinde başlandı.
İLK TÜP TÜNEL 2007 YILINDA BATIRILDI
Marmaray’ın İstanbul Boğazı altından geçişini sağlayacak 11 tünelin ilki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle 24 Mart 2007’de denize batırıldı.
Dünyanın deniz altında en derine yerleştirilen tünellerin sonuncusu ise yine Bakan Yıldırım katıldığı törenle 23 Eylül 2008’de Boğaz’ın 60 metre altındaki yerini aldı.
FİYATI NE KADAR?
Halihazırda, 43 istasyonun bulunduğu Gebze-Halkalı arasındaki 76,6 kilometrelik mesafede, ortalama 120 dakikalık seyahat süresi ve günlük 286 trenle İstanbul halkına hizmet veriliyor.
Trenler, (birinci parkurda) Zeytinburnu- Söğütlüçeşme- Zeytinburnu arasında 8 dakika aralıklarla, (ikinci parkurda) Gebze-Halkalı-Gebze arasında ise 15 dakika aralıklarla yolcuların kullanımına sunuluyor.
İlk parkurda seyahat eden yolcular Gebze yönüne gitmek için Söğütlüçeşme istasyonumuzda, Halkalı yönüne gitmek için Zeytinburnu istasyonunda aktarma yapabiliyor.
En kısa mesafe olan 1-7 durak arası tam geçiş ücreti 3.50 TL'ye yükseldi. 1 - 43 istasyon arasındaki ücret ise 7.75 TL oldu. 36-43 durak arası 5.70 TL'den 7.75 TL'ye yükseldi.
MARMARAY ÇALIŞMA SAATLERİ |MARMARAY KAÇA KADAR AÇIK?
Marmaray'ın çalışma saatleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Gebze ve Halkalı yönünde ilk trenler saat 06.00'da ilk seferlerine başlıyor. Gebze yönünden Halkalı'ya giden son 22:15'de hareket ediyor. Halkalı yönünden ise Gebze'ye giden son 21.56'da hareket ediyor. İşte Marmaray saatleri ...
MARMARAY DURAK İSİMLERİ
1.Halkalı
2. Mustafa Kemal
3. Küçükçekmece
4. Florya
5. Florya Akvaryum
6. Yeşilköy
7. Yeşilyurt
8. Ataköy
9. Bakırköy
10. Yenimahalle
11. Zeytinburnu
12. Kazlıçeşme (Marmaray)
13. Yenikapı (Marmaray)
14. Sirkeci (Marmaray)
15. Üsküdar (Marmaray)
16. Ayrılık Çeşmesi (Marmaray)
17. Söğütlüçeşme
18. Feneryolu
19. Göztepe
20. Erenköy
21. Suadiye
22. Bostancı
23. Küçükyalı
24. İdealtepe
25. Süreyya Plajı
26. Maltepe
27. Cevizli
28. Atalar
29. Başak
30. Kartal
31. Yunus
32. Pendik
33. Kaynarca
34. Tersane
35. Güzelyalı
36. Aydıntepe
37. İçmeler
38. Tuzla
39. Çayırova
40. Fatih
41. Osmangazi
42. Darıca
43. Gebze