MEB'in Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, mezun durumunda olanlar ve açık öğretime devam edenler için, 2014 yılında her kademe için kapatılan dershanelerin ve özel etüt merkezlerinin yerine devam edebilecekleri yeni bir "kurs modeli" oluşturuldu. Öğrencilerine örgün eğitim müfredatıyla eğitim verecek MEB'in "yeni nesil" kursları, "fiziki kapasitesi yeterli olan tüm resmi normal ve imam hatip ortaokullarında ayrıca tüm liselerde açılacak.
Eğitim-Bir-Sen ayarı
Yönetmeliğe göre önümüzdeki yıldan itibaren MEB, halk eğitim merkezlerinde açılacak destekleme kurslarında sözleşmeli usta öğreticilerden yararlanacak. Bu kapsamda tüm il ve ilçelerde "Hayat Boyu Öğrenme Komisyonları" kurulacak. "Eğitim faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak" ve "Eylem planı hazırlamak" gibi görevleri üstlenen komisyonda, bakanlık yetkililerinin yanı sıra her ilde sadece Eğitim-Bir-Sen'in temsilcisi yer alacak. Yönetmeliğe göre destekleme kurslarında görev alan müdürler, kurslarda görev alacak öğretmenleri, henüz yürürlüğe bile girmeyen performans sistemine göre denetleyecek.
Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği
Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği yerine hazırlanan Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerini kapsayacak şekilde düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte, yaygın eğitim kurumları ifadesi yerine, hayat boyu öğrenme kurumları ifadesi kullanıldı.
KOMİSYONLAR TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, eski yönetmelik, sadece halk eğitimi merkezlerini kapsarken, yeni yönetmelik, halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerini kapsayacak şekilde düzenlendi.
Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği yayımlandı
HAYAT BOYU ÖĞRENME HİZMETİ
Halk eğitimi merkezi ve olgunlaşma enstitüsünde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin, eğitim öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları, mesleki çalışmalar tanımlanarak, ek dersten yararlanmaları sağlandı.
Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin hayat boyu öğrenme hizmetlerinden daha yaygın yararlanmaları için düzenlemeler yapıldı.
Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği yayımlandı
YABANCI UYRUKLULARA KOLAYLIK
Türkiye'de bulunan yabancı uyrukluların, kurslara kolay kayıt olabilmesi için düzenlemeye gidildi. İş birliği kapsamında düzenlenen kursların usul ve esasları yeniden belirlendi.
Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na tabi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılamayacağı ve kursların düzenlenemeyeceği hükme bağlandı.
Mesleki ve teknik kurslarda kurs giderinin tamamını karşı tarafın karşılaması halinde kurslarda kursiyer sayısı aranmayacağı konusunda düzenleme yapıldı.
Yönetmelikte, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı hayat boyu öğrenme kurumları tarafından sürdürülen eğitim faaliyetlerine ilişkin, iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü e-Yaygın sistemine ilişkin hususlara da yer verildi.