Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır? Soruları 2022 Mevlid kandili yaklaşırken Müslüman alemi tarafından merakla araştırılıyor. Bu kutlu günü oruç tutarak geçirmek isteyen Müslümanlar için oruca nasıl niyet edileceği çok önemli. İşte Mevlid kandili oruç niyeti...

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruca nasıl niyet edilir? soruları 2022 Mevlid kandiline günler kala Müslüman alemi tarafından merakla ediliyor. Bu kutlu günü oruç tutarak geçirmek isteyen Müslümanlar için oruca nasıl niyet edileceği çok önemli. İşte "Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?" sorularının yanıtları...

MEVLİD KANDİLİ ORUÇ NİYETİ NASIL GETİRİLİR? MEVLİD KANDİLİ ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Diğer aylarda olduğu gibi o ayın ismini söyleyerek niyet etmek makul olandır. Rebiulevvel ayında Mevlid kandili olduğu için bir çoğumuz sabahında oruçlu veya oruç niyeti getirmeyi düşünüyordur. Bunun gibi güzel bir günü, aynı şekilde devam ettirmek ve oruç tutmak en doğru karar ve ibadet olacaktır.

Kandil geceleri akşam namazından başlar ve diğer günün akşam namazına kadar devam eder. Bu geceleri ihya etmek için o günün akşam namazından önceki gün oruçla geçirilebileceği gibi, sonraki gün de oruçla geçirilebilir.

Bu durumda akşamdan önceki oruç, kandili karşılamak adına tutulan oruç olur. Diğeri ise bizzat kandil gününü ihya etmek için tutulan oruçtur. Bu itibarla büyükler, böyle mübarek gecelerin ihyasını “geceleri kâim gündüzlerini sâim” şeklinde tarif etmişlerdir.

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU DİYANET? MEVLİD KANDİLİNDE TEK GÜN ORUÇ TUTULUR MU?

Oruç tutmak müslümanlar için yılın her gününde ve herhangi bir ayında huzur anlamına geliyor. Sağlık açısından da öenmli bir yere sahip olan oruç ibadeti yalnızca ramazanda tutulmuyor. Kandil gibi, özel dini aylar gibi dönemlerde de oruç ibadetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vücudun ve midenin dinlendiği kadar, zihinleri ve kalpleri de dinlendiren oruç ibadetinin faydaları ise saymakla bitmiyor. İnanlar için ise bu ibadetin sevabı yetmiş farz işlemiş gibi sevap sayılır.

MEVLİD KANDİLİ ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Öncelikle Oruç tutmak için, “Allah rızasını gözeterek oruç tutmaya niyet” etmemiz lazım. Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Mevlit Kandilinde “Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiulevvel ayının yarınına oruc tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiulevvel ayında tutmaya” diye niyet edilir.

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

MEVLİD KANDİLİ ORUÇ TUTULUR MU?

Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen halleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak savap olarak nitelendirilebilir. İslam alimleri Mevlid gecesine çok önem vermişlerdir.

Yalnızca cuma günü oruç tutmamak ona Perşembe veya Cumartesi günlerini de ilave etmek konusunda Peygamberimizden nakledilen sahih hadisler mevcuttur. İlgili hadislerden birkaçı şöyledir:

Ebu Hureyre radıyallâhu anh şöyle demiştir: Ben Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellemi şöyle derken işittim:

“Sizden herhangi biriniz Cuma gününden bir gün evvel yahut bir gün sonra da oruç tutmadıkça sakın yalnız cuma günü oruç tutma­sın!” (Buhârî, Savm, 62. Ayrıca bak: Müslim, Sıyâm 147; Ebû Dâvûd, Savm, 51; Tirmizî, Savm 42; İbn Mâce, Sıyâm 37; Ahmed b. Hanbel, 1/288; 2/422, 526.)

KANDİLLERDE ORUÇ TUTULUR MU DİYANET?

Diyanetin kandillerde oruç tutulup tutulmayacağına dair verdiği yanıtta "Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) demiştir. Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.
Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir."
ifadeleri yer alıyor.

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

Cüveyriye binti Haris (r.anha)’dan rivayet edildiğine göre, Cuma günü Cüveyriye oruçlu iken Peygamber (s.a.v.) onun ya­nına girip; “Dün oruç tuttun mu?” diye sormuştur. Cüveyriye: “Hayır”, demiş. Peygamber (s.a.v.); “Peki yarın tutmayı düşünüyor musun?” diye sormuş. Cü­veyriye: “Hayır” demiş. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) “O zaman orucunu boz,” buyurmuştur. (Buhârî, Savm, 62; Ebû Dâvûd, Savm, 53)

MEVLÜD KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN TUTULUR 2021?

Bu hadislere dayanan bazı alimler yalnızca Cuma günleri oruç tutmayı haram, bazıları mekruh kabul etmiştir. Kendilerine bu hadisin ulaşmadığı düşünülen Ebu Hanife, İmam Malik ve İmam Muhammed ise yalnızca Cuma günleri oruç tutmanın mekruh da olmadığını mubah olduğunu söylemişlerdir.

Bizce de doğrusu, hadislere uygun davranmak, yalnızca Cuma günleri oruç tutmamak, buna Perşembe veya Cumartesi gününü de eklemektir.

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

MEVLİD KANDİLİ NEDİR? NE ZAMAN?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) doğduğu mübarek gün olarak kabul edilen Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi yani 08 Kasım Cuma günü eda edilecek.

Yarın kandil mi, 8 Kasım ne kandili var soruları müslümanların gündeminde. Mevlid Kandili 2021 15 Kasım cuma gecesi kutlanacak. Mevlüd Kandili nedir ve neden önemlidir sorusunun yanıtı ise bu kandilin Hazreti Muhammed'in doğduğu gece olmasıdır. Mevlit Kandili dualarla ve namaz kılınarak ibadetle geçirilmelidir. Sizler için Mevlid Kandili'nin önemi ile bu gecede yapılacak ibadetleri bir araya getirdik.

Mevlid Kandili duaların kabul olduğu bir gecedir bu gecede dileklerinizin kabul olması için namaz kıldıktan sonra okuyabileceğiniz özel dualar var. Mevlid Kandili'nde 12 rekat namaz kılınması ve ardından Fatiha duası okunarak dilekler için dua edilmesi öneriliyor.

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR

Mevlid Kandili Hz. Muhammed (s.a.v)'in doğum günü olması sebebiyle İslam alemi için önemlidir. İslam dinindeki en hayırlı gecelerden biri kabul edilir. Çok özel bir gece olduğu için Mevlid Kandili'nde yapılan duaların kabul olunduğuna inanılır.

Haliyle de o gecenin bol bol dua edilerek ve ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir.

2022 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

Regaib Kandili 27 Şubat Perşembe günü

Miraç Kandili 21 Mart Cumartesi günü

Berat Kandili 07 Nisan Salı günü

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ NEDİR?

Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi Kur'an-ı Kerim'i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur'an-ı Kerîm Cenâb-ı Hakk'ın insanlığa son mesajıdır. O'nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır. Ondört asırdan beri okunan Kur'an, insanı dinamizme çağıran, aklın ve gönlün şifa kaynağı, ilim ve irfan menbaıdır. O, anlaşılmak ve insanlığa rehber olmak için gönderilmiştir. Bu itibarla sadece okumayı öğrenmekle ve okumakla yetinilmeyip içeriğinin de bilinmesi, Kur'an'ın ne anlattığının kavranılması, hatta onun kendi hayatımıza da yansıtılması gerekir.

- Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

- Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

- Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.

- Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

- Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

- Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

- Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

- O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.

- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

- Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefonla aranarak tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır. Tövbe, işlediğimiz hatalardan dolayı Yüce Mevla'nın huzurunda mahcubiyet ve pişmanlık duyma, günahlara bir daha dönmemek üzere yüz çevirme, hayatımızda yeni ve tertemiz bir sayfa açmaya karar verme demektir. Tövbe, günahla kirlenen ruhumuzu yıkamanın ve yeniden dirilişin ifadesidir.

Mevlid kandili oruç niyeti nasıl getirilir? Mevlid kandili oruç niyeti nasıl yapılır?

Etiketler :
14
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT