Meze çeşitleri ve tarifleri
Gerek özel günlerin gerek içki sofralarının vazgeçilmezi olan mezelerimiz herkesin gönlüne taht kurmuş lezzetlerden. Özellikle Türk mutfağının çok geniş olduğu bu enfes tatları sizin için derledik. İşte meze çeşitleri ve tarifleri...
Sofraların olmazsa olmaz lezzetlerinden olan mezelerin pek çok çeşidi ve tadı bulunmaktadır. İşte sizin için hazırladığımız meze çeşitleri ve tarifleri.
Bazen bir sofra kurmak için sadece bir kase çorba yeter, bazen istersin ki sofradaki herkesin gözü gönlü açılsın, herkes sevdiği lezzetleri bir arada bulsun... Özenerek enfes bir sofra kurarsın.
O sofradaki sohbetin nasıl da güzel olacağını, saatlerce oturup ne dertlerden ne güzel haberlerden bahsedeceğinizi daha sofrayı kurmadan bilirsin. İşte tam da o sofraları lezzetlendirmek için son bir adım daha kaldı: Soğuk mezeler. Ellerinle hazırladığın gibisini dışarıda bulamazsın çünkü o mezelerin.
Sözün kısası, malzemeleri hazır edip mutfağa girdiğinde hızlıca yapabileceğin bu soğuk meze tarifleri daha çok lazım olacak, bir köşeye not et mutlaka.
Meze çeşitleri ve tarifleri
Zengin Türk mutfağının muhteşem lezzetleri mezeler! İşte size yurdun dört bir köşesinden ana yemeği pas geçip parmaklarınızı yiyeceğiniz 24 meze.
İçki çeşitleri isimleri neler? İşte içki çeşitleri ve özellikleri
1. Haydari
İhtiyacınız:
- 3 çay bardağı süzme yoğurt
- Yarım demet dereotu
- 2-3 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, nane, pul biber
Bunların hepsini karıştırıyoruz ve haydarimiz hazır.
2. Muhammara
Domates ve biber salçasını karıştırıyoruz. Hafif ıslak ekmek içini ufalayarak içine katıyoruz. Köz biberleri de ince ince kesip ilave ediyoruz. Cevizi toz haline getirip içine katıyoruz. Sarımsağı da ince kıyıp ekliyoruz. Tuzunu, karabiberini ve kimyonunu koyuyoruz. En son zeytinyağını da koyup, karıştırıp servis ediyoruz.
3. Babagannuş
Biber ve patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve döverek ezin. Soğanı minik minik doğrayıp az sıvı yağ koyduğunuz tavada kavurun. Biber salçası ve baharatları ekleyin. Soğan ve ezilmiş patlıcanları, ince doğranmış domatesleri ve maydanozları derince bir kapta karıştırın. Üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsakları ekleyin, karıştırın.
4. Tarator
1 kase yoğurt, yarım dilim ekmek içi, yarım çay bardağı dövülmüş ceviz, 2 diş sarımsak, biraz limon suyu ve tuzu karıştırıyoruz. İsteğe göre ıspanak, dere otu, havuç da eklenebilir.
5. Köpoğlu Mancası
Patlıcan, patates, kabak, havuç, biberi sırasıyla kızartın. Üzerine tuzunu ve sarımsaklı yoğurdu ilave edin.
6. Humus
3 su bardağı süzülmüş nohut, 1/3 su bardağı tahin, 2 adet limonun suyu, 1 çay kaşığı tuz, 3 diş sarımsak, 1/2 çay kaşığı kimyonu rondodan geçiriyoruz. Bir servis tabağına aktardıktan sonra üzerine sıvı yağ, kırmızı biber, sumak serpiyoruz.
7. Nuraniye
Taze soğanı kavuruyoruz ardından da suyunu aldığımız rendelenmiş kabakları(3-4 tane) ekleyip birlikte kavuruyoruz. Biraz kavurup yıkanmış pirinci, toz kırmızı biberi, tuzu, karabiberi de ekliyoruz. Sıcak su ekleyip pirinç pişene kadar pişiriyoruz. Hemen pişmeden önce dere otunu da ekliyoruz. Soğuduktan sonra cevizli sarımsaklı yoğurdu ekliyoruz.
8. Kereviz Salatası
Rendelediğimiz kerevizi limonladıktan sonra, sarımsaklı, tuzlu ve cevizli yoğurtla karıştırıyoruz. Hepsi bu!
9. Biberli Yoğurt Salatası
Közlenmiş kırmızı biberi ince ince kesip, sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz.
10. Deniz Börülcesi Mezesi
Deniz börülcesini 15 dk haşladıktan sonra üzerine kıyılmış sarımsak, bol limon suyu ve zeytinyağını ekliyoruz.
11. Hatay Ekşileme
Patlıcanlar közlendikten sonra kabuğunu soyup püre haline getiriyoruz. İnce doğranmış soğanı ve biberi elle öldürüyoruz. Bunları karıştırdıktan sonra üzerine küp küp doğranmış domates, maydanoz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ediyoruz.
12. Kısır
Bulguru bir tencereye koyup bulgurun hizzasına kadar sıcak suda bekletiyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp, bulgurun suyu çekmesi için bekliyoruz.
Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber, pul biber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
13. Bezirgan
Soğan ve maydanoz ince kıyılır,nane, ceviz, salça, kırmızı biber,kimyon, tuz, sumakla harmanlanır.
14. Piyaz
Kuru fasulyeler bir gece önceden bekletilir. Bekletilen fasulyeler haşlanır. Soğanlar tuzlanır elle ovularak öldürülür. Biraz sirke konur. Soğanlar ile fasulyeler iyice karıştırılır. Maydanozlar da kıyılarak eklenir. Servis kabına alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Tabak kenarlarına ve piyazın üzerine, dilimlenmiş domates ve haşlanmış yumurtayla servis edilir.
15. Şakşuka
Patlıcanları küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartıyoruz. Sosu için de ince kesilmiş soğan ve biberi, küp küp kesilmiş domatesleri salça ve baharatlar birlikte kavuruyoruz. Üzerine döküyoruz.
16. Yalancı Çerkes Tavuğu
Tavuk göğsü haşlandıktan sonra ince ince didikliyoruz. Ekmek içi, ceviz ve sarımsağı rondodan geçirip püre haline getiriyoruz. Yoğurdu da katıyoruz. Zeytinyağı ve pul biber kızdırılıp üzerine eklenebilir.
17. Çılbır
Biraz su kaynatın ve tuz ekleyin. Kaynayan suya yumurtaları kırarak 5 dk kadar kaynatın. Pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine de biraz yoğurt. Tereyağını tavada eritip pul biber eklediniz mi tadından yenmez.
18. Mücver
Kabakları rendeliyoruz ve suyunu alıyoruz. Rendelenen kabakları un, yumurta, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiberle karıştırıyoruz. Gevşek kıvamlı hamurumuzu da kepçe kepçe kızgın yağda kızartıyoruz.
19. Tarama
Hafif ıslanmış ekmek içini ufalayıp bulamaç haline getirin ve bunun içine kırmızı havyarları ekleyin.Sonra bunun için rendelenmiş soğan ve sarımsağı da ekleyin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra beyazlaşana kadar rondodan geçirin. En son zeytinyağı da ilave edip homojenize ettikten sonra servis edebilirsiniz.
20. Tahinli Fava
Bi gece önceden ısladığınız baklayı 2-3 dk kaynatıp suyunu süzüyoruz.Daha sonra baklayı, soğanı, ince kıyılmış dereotunu, tuzu ve şekeri bir tencereye koyup baklalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra baklayı blendırdan geçiriyoruz.
Tahin, limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp malzemeye ilave ediyoruz..Soğudukta sonra servis tabağına alarak üzerini dereotu ve limon ile süsleyebilirsiniz
21. Arnavut Ciğeri
Taze küp küp doğranmış ciğerlerimizi biberleyip, tuzlayıp, unlayıp kızartıyoruz. Servis tabağına alıp kızartma yağından bir kaç kaşık gezdiriyoruz. Sumaklı soğan piyazı eşliğinde, üzerine kimyon, arzuya göre maydanoz ekleyerek servis yapıyoruz.