Mezhep değiştirmek caiz midir? Diyanet İşleri Başkanlığı
Mezhep değiştirmek caiz midir? sorusu Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Tarih boyunca Müslümanlar İslam dinini en iyi şekilde yaşamak için 4 halifenin öncülüğündeki mezheplere uyarak ibadetlerini gerçekleştirdi. Mezhep konusuna Diyanet İşleri Başkanlığı nasıl değiniyor? İşte detaylar...
Mezhep değiştirmek caiz midir? 4 Halife, Muhammed'in ardından "Ümmetin başı" sıfatıyla görev yapmış halifelerdir. "Dört Halife" konusu Şiilik inancında Sünnilik inancına göre farklılık gösterir. Şiilerin ortak düşüncesi Ali’nin hilafete diğer üç halifeden daha layık olduğu ve kendisine haksızlık edildiği yönündedir. Şiî kaynaklarına göre hilafet Ali bin Ebû Talib'le başlar ve ardından imamlar gelir. Sünni inancına göre; halifelerin yaşça en büyüğü Ebu Bekir, Muhammed'in en iyi dostudur, Mekke ve Medine dönemlerinde hep yanında olmuştur. Yine Sünni inancına göre, bu sebepler ile beraber Ebu Bekir'in Kuran'da iki kişiden biri olarak geçmesi, ilk halife seçilmesinde etkin olmuştur. Mezhep konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması haberimizde...
MEZHEP DEĞİŞTİRMEK CAİZ MİDİR? DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
Kişilerin muayyen bir fıkıh mezhebine bağlanması, anne babalarının mezhebi, yaşadıkları çevrenin tesiri ve aldıkları din eğitimiyle yakından alakalıdır.
Mezhepler dinin kendisi olmayıp, dinin yetkin müçtehit âlimlerce yapılmış sistematik birer yorumudur. Kişi sosyal çevresinin değişmesi, evlenme ve benzeri sebeplerle dini hayatında, mensubu bulunduğu mezhebinden dolayı bir takım zorluklarla karşılaşabilir. Böyle durumlarda veya hiç böyle bir durum olmasa dahi bir mezhepten diğerine geçilebilir. Bunun için yapılması gerekli olan özel bir işlem bulunmamaktadır. Kişi geçmek istediği mezhebin hükümlerini öğrenip uygulamak suretiyle mezhebini değiştirmiş olur.
Ancak mezhep değiştirmek isteyen şahsın bu kararını verirken iyice düşünmesi, şimdiye kadar bağlandığı mezhebin hükümlerini birden bırakmanın, psikolojisi ve iç dünyasında meydana getirebileceği olumsuzlukları göz ardı etmemesi uygun olur.