Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir? Mide Kanaması Öldürür Mü?

Hayati önem taşıyan sağlık sorunlarından bir tanesi olan mide kanaması erken teşhis sonuca müdahale ile çoğu zaman başarılı sonuç verir. Mide kanaması belirtileri nelerdir? Mide kanaması öldürür mü?

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir? Mide Kanaması Öldürür Mü?

Mide kanaması çoğu zaman fazla ve kontrolsüz bir şekilde ilaç kullanılmasıyla meydana gelir. Erken teşhis sonrası yapılan müdahale ile mide kanaması tedavi edilir. Mide kanamasından şüphelendiğiniz an en yakın hastaneye başvurmalısınız. Mide kanaması belirtileri nelerdir? Mide kanaması öldürür mü? Mide kanaması tedavisi nedir? Mide kanaması nasıl fark edilir?

mide-kanamasi2-001.jpg

Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Mide kanaması çoğunlukla yaşlılarda görülse de her yaştan kişilerde de görülebilir. Mide kanaması sindirim sisteminde var olan bir sorundan ortaya çıkar. Mide kanaması başlamasından itibaren hastanın yaşamı ile ilgili hayati önem taşır. Mide kanamasının şiddeti kişiden kişiye değişse de her türlüsü hayatı tehdit eder. Mide kanamasının birçok sebebi vardır. Fakat en fazla karşılaşılan sebebi çok sıklıkla ve kontrolsüz ağrı kesici kullanımıdır. Mide kanamasının bazı belirgin belirtileri vardır. Kişi aniden üşümeye başlayıp baş dönmesi yaşayabilir. Aynı zamanda kan kusmaya başlayabilir. Bunları yaşayan kişinin yaşı, kullandığı ilaçlar sorgulanır. Bazı hastalarda gizli mide kanaması olabilir. Onların yaşadığı belirtiler iste nefes almada zorluk çekmek, sersemlik hali ya da bayılma olabilir. Diğer bazı belirtileri de şunlardır:

  • Kişinin karın bölgesinde üst kısmın ağrımaya başlaması

  • Ani şekilde göz kararmalarının yaşanması

  • Kusmaya başlamak

  • Midede ekşime ve yanma hissiyatı

  • Solgun bir cilt görünümü

Eğer siz de böyle belirtiler yaşıyorsanız acilen en yakın hastaneye gidip tıbbi bir yardım almalısınız.

Mide Kanaması Geçiren Kişi Neler Yemeli?

Mide kanaması geçiren kişi yemek yerken ya da bir şey içerken ne çok soğuk ne de çok sıcak yemekler tercih etmemelidir. Aynı zamanda kahve ve çay tüketimine sınır getirmeli dikkat etmelidir. Mayalanmış gıdalar yememelidir. Kızartma türü yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunun yerine yemekleri haşlama yöntemi ile pişirip o şekilde yemelidir. Meyve ve sebzelerin kabuklarını soyup kabukları soyulmuş olarak tüketmelidir. Kişi çok uzun süre aç kalmamalı zamanında yemeğini yemelidir.

mide-kanamasi-001.jpg

Mide Kanaması Neden Olur?

Mide kanaması çok farklı sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Yanlış ve kontrolsüz ilaç kullanımına bağlı mide kanaması çok sık görülmektedir. Yani bilinçsiz ilaç kullanımı mide kanaması nedenleri arasında sayılabilir. Özellikle 60 yaş üstü kişilerde risk fazladır. Çünkü ileri yaşlarda kalp, böbrek, eklem hastalıkları, romatizma gibi sorunlardan dolayı ilaç kullanımı artmış olur. İleri yaşta farklı ilaçların kullanılması mide kanaması sebepleri arasında yer alır. Kontrolsüz ilaç kullanımı nedeniyle kanama riski yüksek olur. Bunun yanında hali hazırda olan bir ülser, tümör, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol kullanımı da mide kanaması sebepleri arasında yer almaktadır. Ülser, mide kanamasının yaygın sebeplerinden biridir.

Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilip, doku kaybının oluşmasıdır. Doku kaybının yanı sıra mide ya da onikiparmak bağırsağında pepsinin de etkisi ile yaralar oluşur. Bakteri ya da bazı ilaçların kullanımı nedeniyle oluşan mide asidi mideye zarar verip yara oluşmasına neden olur. Mide kanaması, yemek borusundaki hasardan da olabilir. Bu alkolü çok kullanan kişilerde yaygın görülür. Bazen de özofagus varisleri mide kanaması sebebidir. Bu da ciddi karaciğer hastalığı olan kişilerde görülür. Yemek borusunun iltihaplanmasıyla da mide kanaması oluşabilir. Mide kanaması iyi ihtimalle anemiye, en kötü ihtimalle ölüme sebep olur. Steroid olmayan antiinlamatuvar ilaç kullanımının sınırlanması, alkol ve sigaranın bırakılması mide kanamasını önleyebilmektedir. Sağlıklı beslenmek de riskleri azaltmaktadır.

mide-kanamasi1-001.jpg

Mide Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?

Mide kanaması teşhisinin konulmasına öncelikle hastanın hikayesi dinlenerek başlanır. Hastada parlak kırmızı rente veya kahve telvesi görünümünde görülen bir kusmanın olup olmadığı, dışkının katrana benzer siyah renkte, kötü kokulu ya da parlak kırmızı renkte bir dışkılama durumunun olup olmadığı, bulantı, halsizlik var mı yok mu gibi durumlar sorgulanır. Midede bulantının olup olmadığı, aniden göz kararması olup olmadığı gibi belirtiler de aranır. Sonrasında hastanın hangi ilaçları kullandığı sorulur. Hekim kanama geçmişiyle birlikte tıbbi genel bir geçmiş alır, fiziki muayenesini yapar. Tam kan sayımı, kan pıhtılaşmasına, trombosit sayısına ve karaciğer fonksiyonları testleri istenir. Bunun yanında dışkının analizi için dışkı testi istenir. Üst endoskopi, kolonoskopi ve çeşitli görüntüleme testleri kullanılır. Bunun yanında tansiyon düşüklüğü, taşikardi, hızlı solunup olup olmadığı araştırılır. Yutulan bir kan varlığı riskine karşı da kulak burun boğaz muayenesi istenir. Eğer hasta çok kan kaybetmişse kan grubu ve cross-match testleri istenir. Kanama odağı saptanamazsa anjiyografi ve enteroskopi yöntemleri de kullanarak mide kanaması teşhisi konulabilmektedir.

Mide Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle mide kanaması tedavi edilebilir bir sorundur. Tedavi için ilk aşama kanamanın odağını tespit etmektir. Bu nedenle gastroskopi gibi çeşitli yöntemler uygulanır. Bu tespitin akabinde ilaç ve çeşitli ısı yöntemleriyle kanamanın durdurulması hedeflenir. Ancak kana dursa bile yeniden başlamasını engellemek için ilaç tedavisi başlanır. Eğer kanamaya ülser nedense öncelikle bu gibi sorunların tedavisi yapılmalıdır. Kanayan bölge tespit edildiğinde hemoklips yöntemi uygulanabilir. Hemoklips mide kanamalarında en güvenilir yöntemlerden biridir. Bu endoskopi yöntemiyle yapılan ameliyata gerek kalmadan yapılan bir tedavidir. Kanayan yer tespit edilir ve mide mukozasına klipsler endoskopi ile takılır. Bu klipsler yaranın kapanmasını sağlar bir hafta içinde de kendiliğinden düşer. Bu sayede kanayan bölge hızlı biçimde iyileştirilir, mide kanaması durdurma sağlanır. Ancak kanama yemek borusunda bir varisten veya peptik bir ülserden kaynaklanıyorsa çeşitli ilaçlar önerilir. Eğer bunlara yanıt olmazsa cerrahi müdahaleler gerekebilir. Mide kanseri nedeniyle kanamalar varsa kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemlere başvurulur. Ayrıca mide kanaması geçiren kişiye ileride herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmaması için beslenme düzenlemesi gerekir. Lif yönünden zengin, mideyi ve sindirim sistemini yormayacak gıdalarla donatılmış bir diyet uygulanır. Ancak bu kanaması hafif olan kişilere önerilir. Ağır kanaması olanlara ise farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu süreçte kan kaybının miktarına, kanamanın devam edip etmediğine göre aspirin veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar dahil bazı ilaçların bırakılması da istenebilir. Mide kanamasının iyi bir tedaviden sonra tekrarlama riski azdır. Ancak yaşlı ve sık ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar dikkatli olmalıdır. Çünkü bu hasta gruplarında kanamanın tekrarlama ihtimali yüksektir.

mide-kanamasi4-001.jpg

Mide Kanaması Nasıl Olur?

Mide kanaması yemek borusu ve midenin birleştiği noktada oluşan veya mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklanabilir. Ülser, tümör gibi sebeplere bağlı mide mukozasında meydana gelen bir inflamasyon midede kanamaya neden olur. Bazı hastalarda da mide duvarındaki bir yara kullanılan çeşitli ilaçların etkisiyle kanar. Ağrı kesicilerin kontrolsüz kullanımı mide kanaması nedeni olabilmektedir.

Mide Kanaması Nasıl Anlaşılır?

Hastalarda bulantı, kanlı kusma, siyah renkli, kötü kokulu dışkı ile birlikte sersemlik, nefes almada güçlük, bayılma, tansiyonda düşüş, nabızda yükselme gibi belirtiler “Mide kanaması nasıl belli olur” sorusunun yanıtı olabilir. Bu belirtilerle kişide mide kanaması olup olmadığı anlaşılabilir.

Mide Kanaması Kendiliğinden Geçer mi?

Hafif mide kanamaları kendiliğinden durabilir ama bunun da tedavi edilmesi, kanamanın neden kaynaklandığının bulunması önemlidir. Çünkü bunun tekrarlama riski çok yüksektir. Büyük kanamalarda kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu değildir. Mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bu arada mide kanaması bitkisel tedavi ile çözülemez. Kişilerin bu tür yöntemlerden uzak durması gereklidir. Mide kanaması sonuçları hayati olabilir. Bu nedenle doktor yardımı alınmalıdır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT