Mıhlama nasıl yapılır? En pratik Kuymak tarifi nedir?

Mıhlama nasıl yapılır? sorusu Karadeniz mutfağını seven herkesin merakla arattığı bir soru. En güzel kahvaltılarınızda pratik bir sıcak arıyorsanız, mıhlama (kuymak) yapmanızı tavsiye ederiz. Kimi bölgelerde mıhlama, kimi bölgelerde ise kuymak olarak bilinen bu mısır unu harikası yemeğin tarifi haberimizde...

Mıhlama nasıl yapılır? En pratik Kuymak tarifi nedir?

Mıhlama nasıl yapılır? sorusu Karadeniz mutfağını seven herkesin merakla arattığı bir soru. En güzel kahvaltılarınızda pratik bir sıcak arıyorsanız, mıhlama (kuymak) yapmanızı tavsiye ederiz. Kimi bölgelerde mıhlama, kimi bölgelerde ise kuymak olarak bilinen bu mısır unu harikası yemeğin tarifi herkes tarafından merakla aranıyor. Peki kuymak nasıl yapılır? Mıhlama nasıl yapılır? Muhlama nasıl yapılır? İşte cevabı haberimizde...

MIHLAMA NASIL YAPILIR? PRATİK KUYMAK TARİFİ NEDİR?

Tereyağı muhlama (kuymak) için olmazsa olmaz malzemelerin başında gelmektedir.
2 su bardağı su
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı mısır unu
250 gram tel peyniri

Mıhlama nasıl yapılır? En pratik Kuymak tarifi nedir?

MIHLAMA TARİFİ ADIM ADIM YAPILIŞI

Güzel bir mıhlama yapmak için öncelikle hazırladığınız terayağını tavada eritin.

Terayağı kızma aşamasına gelince mısır ununu ekleyerek kısık ateşte mısır ununu kavurmaya başlayın.

Farklı bir tencerede süt ve suyu karıştırarak mısır unu ile terayağının üzerine ekleyin, karıştırın.

Sıra geldi tel peynire... Süt ile mısır unu karışımınızı tel peyniri üzerine ekleyin.

Peynirin erimesini dikkatlice izleyin eğer peynir erimezse küçük dokunuşlarla peynirin erimesini sağlayın.

Peynir de eridikten sonra malzemeleri tamamen karıştırın.

Mıhlamanın hazır olması terayağının üste doğru çıkmasıyla belli olur.

Mıhlama nasıl yapılır? En pratik Kuymak tarifi nedir?

MIHLAMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Öncelikle mıhlamada kullanılan tereyağının, peynirin ve mısır ununun kalitelisi çok önemli. Yani mümkünse en doğalını bulup getirtmek ve öyle yapmak gerekiyor. Çünkü yerinde gerçekten de böyle yapılıyor.

Tereyağını sonradan üstüne eklemek istemeyenlere ama yine de mıhlama piştikten sonra tereyağı biraz üstüne çıksın diyenlere de bir püf noktamız var. Yani hiçbir şey imkansız değil. Bunun için tereyağını ilk olarak tavada erittikten sonra hemen mısır unu ilave etmiyoruz. Yağın yanmasına izin vermeden bir süre kaynamasını sağlıyoruz. Arkasında mısır ununu ilave edebiliriz. Bu yöntemi bir deneyin, amacınıza ulaşacaksınız.

Peynir konusunda çeçil peyniri, Trabzon kolot peyniri, dil peyniri en çok tercih edilenler arasında. En önemli koşul kaliteli ve eriyebilen bir peynir olması. Yine de kaşar peyniriyle bile harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Peynirleri mıhlamayı yaparken çok da yok etmeye çalışmamak lazım. Çünkü yerken o uzayan görüntü hepimizin hayali. Eğer peynirleri çok fazla eritmeye çalışırsak bu görüntüyü asla yakalayamayız. Aynı şekilde lezzetli bir mıhlama yemek için mıhlamanın sıcak sıcak tüketilmesi gerekiyor. Soğuk yenilen mıhlama mıhlama değildir.

Hatta eğer isterseniz içine bir miktar süt de ilave edebilirsiniz. Bu da mıhlamanıza ayrı bir lezzet verecektir.

Baştan anlaşalım, mıhlama bir diyet yemeği değil. Yani içinde bolca tereyağı var sonuçta. Ama bir kere mıhlama yemeye karar verdiyseniz zaten diyetten vazgeçmişsiniz demektir. Bu yüzden tereyağı koyma konusunda elinizi korkak alıştırmayın. Tarifteki ölçünün üstüne çıkabilirsiniz. Emin olun, öyle çok daha lezzetli olacak. Tabii eğer tereyağı halis muhlis köy tereyağıysa...

Mıhlama basit tarifine rağmen herkesin kolay kolay kıvamını ve lezzetini tutturabildiği bir yemek değil. Bu yüzden eğer ilk denemede istediğiniz sonucu alamazsanız sakın vazgeçmeyin. Azmin elinden mıhlama bile kurtulamaz.

Özellikle mısır ununun da çok iyi kavrulması gerekiyor. Tabii yakmadan... Ama tam kıvamını tutturabilmek için mısır ununu çok güzel bir şekilde kavurmalısınız.

 

 

tarifi-6.jpgtarifi-5.jpg

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡