Mihrişah Valide Sultan Eyüp İmareti nerede? Nasıl gidilir? Mihrişah Valide Sultan kimdir?

Televizyonların en çok izlenen programı olan Masterchef'in yeni bölümünde yarışmacılar Mihrişah Valide Sultan Eyüp İmareti'nde yemeklerini yapıyorlar. Bunun üzerine, "Mihrişah Valide Sultan Eyüp İmareti nerede? Nasıl gidilir? Mihrişah Valide Sultan kimdir?" soruları araştırılıyor. İşte detaylar...

Mihrişah Valide Sultan Eyüp İmareti nerede? Nasıl gidilir? Mihrişah Valide Sultan kimdir?

TV8 kanalında yayınlanan ve yayınlandığı günlerde reytingleri alt üst eden Masterchef'te, yarışmacılar yeni bölümde Mihrişah Valide Sultan Eyüp İmaretine gidiyorlar. Yemeklerini burada yapacak olan yarışmacılar, günün kazananı olmak için çabayalacak. Bunun üzerine "Mihrişah Valide Sultan Eyüp İmareti nerede? Nasıl gidilir? Mihrişah Valide Sultan kimdir?" soruları araştırılıyor. İşte detaylar... 

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN EYÜP İMARETİ NEREDE?

Mihrişah Valide Sultan İmareti İstanbul'un Eyüp Sultan ilçesinde bulunuyor.

NASIL GİDİLİR?

Eyüp konumundaki en çok ziyaret edilen yerlerden Mihrişah Sultan İmareti konumuna toplu taşıma ile nasıl gidilir burada bulabilirsiniz.

Aşağıdaki toplu taşıma hatlarının Mihrişah Sultan İmareti - yakınından geçen güzergahları var

  •  Otobüs: 37M, 399C, 39D, 41Y, 55, 55T, 94Y
  •  Metro: M1A, M1B
  •  Minibüs / Dolmuş: MİNİBÜS: A-40, A-74

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN KİMDİR?

Hayırsever valide sultan (D. 1745-  Ö. 16 Ekim 1805). Padişah III. Selim’in annesi ve Sultan III. Mustafa’nın eşidir. Ceneviz asıllı bir aileden olup gerçek adının Agnes olduğu sanılmaktadır. Kimi kaynaklarda da Fransız asıllı olup adının Janet olduğu öne sürülmektedir. Osmanlı Sarayı’na geldikten sonra “Mihrişah” adı verilen Mihrişah Sultan, eşi III. Mustafa’nın ölümünden sonra (1774) Eski Saray’a gönderildi. III. Selim padişah olunca (1789- 1807), valide sultan oldu. Selim’in doğumundan sonra itibarının çok artmasına karşın hiçbir zaman devlet işlerine karışmadı. Oğlu tarafından sevilen sayılan, hayır işlerini sevmesi ve dindarlığıyla tarihe geçmiştir.

MİHRİŞAH VALİDE SULTAN EYÜP İMARETİ HAKKINDA BİLGİLER

İmaretin kapısı tamamen mermerden yapılmış olup kemer penbe-beyaz mermerdendir. iki yanına, ikişer ince mermer sütun yerleştirilmiştir. Kemeri üzerine, bir ayet-i kerime, bunun üstünde ise, Maşallah yazısı bulunmaktadır. Sütunlar üzerinde de Sultan III. Selim'in imzalı tuğraları mevcuttur. Avlu duvarı pencereli olarak mermerden yapılmıştır.

İmaret bu şekilde olup, önünde 25 kubbeli ve sütunlu bir revakı vardır. Ortadaki imaret cümle kapısı ve bu kapının sol tarafındaki kapı üzerinde ayet-i kerime yazılıdır. Sağ taraftakinde ise Besmele bulunmaktadır.

İmaretin sol tarafındaki bir geçitten Mihrişah Valide Sultan Türbesi bahçesine geçilmektedir. Orta cephedeki imaretin üç büyük kubbesi sekiz yüzlü birer kasnağa oturtulmuştur. Ortadaki kubbenin üzerinde ayrıca bir de çatı feneri bulunmaktadır. Üzerlerinde büyüklü küçüklü 9 baca vardır.

Mihrişah Valide Sultan imareti'nin bina emini Kavaf-Zâde Mehmed Emin Efendi idi. iyi bir eğitim görmüş olan Emin Efendi'nin muarızları kendisine şeytan lakabını takmışlardı. Meşhur Boğaziçi akıntısına fieytan Akıntısı denmesinin sebebi fieytan lakablı Emin Efendi yalısının Rumelihisarı ile Baltalimanı arasında olmasındandır. (Koçu, ist. Ans. 9/5062)

20-1. 1208 (19-Temmuz-1794) tarihli takrirden "yeniden inşâ olunan imaret ve türbenin kubbeleri alemleri için 300 kıyye (Bir kıyye 1300 gramdır) bakırın darphaneden verilmesini" istendiğini öğreniyoruz. (Osm. Arş. Evkaf Def. III. No. 21421. Evkaf Def. 1/1501)

İmaret, 1894 (1901) tarihinde zarar görmüş ve 1314 (1896) tarihinde onarılmıştır. (Evkaf idaresi Katalogu I/III 1319 (1901) tarihinde de türbe ve imaretin "atik demir parmaklıklarının tecdidine iradei seniyye sadır olmuştur."

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡