Millet İttifakı, HDP'yi unutmadı! Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ndeki o maddeler tepki çekti
Millet İttifakı'nın duyurduğu Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde HDP'nin hassas olduğu konulara yer verilmesi dikkat çekti.
CHP, İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Partisi ve Saadet Partisi'ni oluşturan Millet İttifakı, Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ni Ankara'da bulunan ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlediği programla duyurdu.
Programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, belediye başkanları ve partiler, basın mensupları ve davetliler katıldı.
KAYYUM UYGULAMASI SON BULACAK
Mutabakat Metni içerisinde yer alan bazı maddeler ise tepki çekti. Özellikle HDP'nin karşı çıktığı birçok uygulamaya son verileceğinin deklare edildiği görüldü.
Bunlardan biri kayyum uygulaması oldu. Metinde bu konuda, "Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz" denildi.
TERÖRLE MÜCADELEDE ÖRGÜT İSİMLERİNE YER VERİLMEDİ
Terörle mücadele konusuna değinilen maddede hangi terör örgütleriyle mücadele edileceğinin ayrıntısı verilmedi. Sadece tüm terör örgütleri vurgusu yapılarak bir nevi HDP'yi kızdırmamak amaçlandı.
Mutabakat metninde şu ifadeler yer aldı:
"Tüm terör örgütleri ve terörizmle mücadeleyi tüm güç unsurlarımızı kullanarak kesintisiz sürdüreceğiz. Yurtdışına kaçan teröristlerin iade edilmesi çalışmalarını etkinleştireceğiz."
PARTİ KAPATMA DAVASI İÇİN TBMM ONAYI ARANACAK
Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin dava açılması, Millet İttifakı iktidara gelirse zorlaşacak. Metinde yer alan ifadeye göre kapatma davası açılmasını istenen partiler için TBMM'nin izin vermesi zorunlu olacak.
Metinde bu konuda, "Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM'nin iznini zorunlu hale getireceğiz" ifadesi yer aldı.
ATATÜRK'ÜN ADI SADECE BİR YERDE VAR
Diğer yandan Mutabakat Metni'nde Atatürk Havalimanı kelimesi dışında Atatürk kelimesine yer verilmemesi dikkatlerden kaçmadı.
FETÖ'CÜLERE GERİ DÖNÜŞ KAPISI
15 Temmuz 2016'da FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararname ile görevden alınan FETÖ'cülere adeta geri dönüş yolu açıldı. Mutabakat Metni'nde mağduriyetlere son verileceği ifade edilerek şunlar kaydedildi:
"15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamelerinden kaynaklanan mağduriyetlere son vereceğiz.
FETÖ dahil olmak üzere tüm terör örgütleriyle kararlılıkla mücadele edeceğiz. Hukuk devletinin bütün unsurlarını dikkate alacak, mağduriyetlere izin vermeyeceğiz. Tüm soruşturma ve kovuşturmalarda suç, suçlu ve suçsuz arasında ayrım yapacak, adil yargılanma hakkını tesis edeceğiz.
Soruşturma ve kovuşturmalarda yaşanan, kamu vicdanını ve toplumun adalet duygusunu zedeleyen FETÖ Borsası da dahil yürütme ve yargıya ilişkin tüm iddia ve şikayetlerin titizlikle incelenmesini sağlayacağız."