Milletvekili nasıl olunur?

Milletvekili nasıl olunur? sorusu milletvekili olmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Biz de sizler için bu konuyu araştırdık. İşte milletvekili olmak için izlenmesi gereken yollar

Milletvekili nasıl olunur?
 Haberler, Son Dakika Haberleri

Bir parlamentoda oy verenleri temsil etmek anlamına gelen milletvekilliği en çok yapılmak istenen işlerden birisidir. Peki bunun için ne yapmak gerekir? Milletvekili nasıl olunur? Tüm merak edilenler haberimizde.

MİLLETVEKİLİ NASIL OLUNUR?

Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.

*Ücretin yanında bazı başvuru evrakları istenir. Bu süreçten sonra adaylığın kesinleşmesi beklenir.

*Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.

*Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, *Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.

*Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul *Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır.

*Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar.

*Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.

MİLLETVEKİLİ OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULMALIDIR?

Milletvekili olmak için başvuru makamı TBMM olsa da, bu işlemler siyasi partiler tarafından yürütüldüğünden siyasi partilerden herhangi birine başvurmak gerekmektedir.

Milletvekili nasıl olunur?

MİLLETVEKİLİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Milletvekili olma şartları anayasamızın 76. Maddesinde de yer almaktadır.
-25 yaşını doldurmuş olmalısınız. (2017 yılında yapılan referandumla 25 yaş şartı 18 yaşına indirilmiştir.)
-Türk vatandaşı olmalısınız.
-En az ilkokul mezunu olmak. (Milletvekili olabilmek için ne okumak gerekir sorusunun da cevabını vermiş olduk. İlkokul mezunu olmak yeterlidir.)
-Askerlik hizmetini yapmış olmak.
Kısıtlı olmamak (Ancak Meclis de bulunan engelli milletvekillerimiz bu madde kapsamı içerisine girmemektedir.)
-Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.
-Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezası almamış olmak.
-Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; kaçakçılık, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmamış olmak.
Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.
Bu şartları yerine getiren her Türk vatandaşı siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.

Milletvekili nasıl olunur?

KİMLER MİLLETVEKİLİ OLAMAZ?

Milletvekilliği aday adaylığının önü kapalı olan vatandaşların aşağıdaki şartları yerine getirmediği sonucu ortaya çıkmaktadır. Peki, milletvekili aday adayı neden olunamaz?

İlkokul mezunu değilseniz,
Yükümlü olduğunuz askerlik hizmetini yapmamışsanız,
Kamu hizmetinde yasak almışsanız
Taksirli suçlar hariç bir yıl ya da daha fazla hapis yatmışsanız,
Zimmet, irtikap, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlarla, resmi ihale ve alım satıma hile karıştırmış, devlet sırlarını açığa vurmuş, terör eylemlerine katılmış ya da terör eylemleri tahrik, teşvik suçları işlemişseniz milletvekili adayı ve milletvekili olamazsınız.

MİLLETKİLİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Milletvekilinin anayasamızda belirlenmiş olan görevleri aşağıda maddeler halinde yer almaktadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin üye tam sayısının beşte üçlük oy çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanlarının kararını vermek,
Kanun koymak, kaldırmak ve değiştirmek,
Savaş ilanına karar vermek,
Para basılmasına karar vermek,
Bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek,
Milletler arası antlaşmaların onaylanmasına onay vermek,
Bütçe ve kesin hesap tasarılarını görüşmek ve kabul etmek,

Milletvekili nasıl olunur?

BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ NASIL OLUNUR?

Bağımsız milletvekili adayı olmak için adayın milletvekili seçilmek istediği çevrenin il seçim kurulu başkanlığına, bu kanunun adaylık için aradığı şart ve niteliklerini belirten bir yazı ile başvuru yapılmalıdır. Bu gerekli şartları yazımızın başında milletvekili olmak için gerekli şartlar kısmında verdik. Daha sonra ise kurul başkanlığı başvurunun alındığına dair belge verir ve bunu Yüksek Seçim Kurulu’na duyurur. Yüksek Seçim Kurulu da bu başvuruları, il seçim kurulları da kendi çevrelerine ait olanları, alışılmış araçlarla geçici listeler halinde ilan eder.  Ayrıca bağımsız adaylık için başvuranların en yüksek derecedeki Devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına emaneten yatırıp makbuzunu milletvekili seçilebilmek için gerekli belgelerine ekleyecekler. 

Etiketler :
1
1
2
0
7
0
68
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡