Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Şartların olgunlaşmasını bekliyoruz

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime ilişkin yaptığı açıklamada "Bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi için şartların olgunlaşmasını bekliyoruz." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Şartların olgunlaşmasını bekliyoruz
 Gece Editörü

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerine katıldı ve milletvekillerine sunum yaptı.

Konuşmasında “Tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, uzaktan eğitim, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için yatırım bütçemizi, 5,8 milyar TL’den yüzde 94 artırarak 11,3 milyar TL’ye çıkartıyoruz. 2021 yılında; Bakanlığımıza tahsis edilen bütçe ile; e-öğrenme sisteminin etkin kullanımıyla dijitalleşme stratejisine uyumlu şekilde müfredat düzenlemelerine, öğrenme kazanımları itibarıyla uluslararası standartların yakalanması amacıyla ölçme ve değerlendirme kapasitesinin güçlendirilmesine, güvenli eğitim ortamlarının sağlanmasına, kadın ve çocukların da içerisinde yer aldığı dezavantajlı kesimlerin eğitimden azami derecede faydalanmasına, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına, öğrencilerin ruhsal ve bedensel gelişimlerini gözeten eğitim ortamlarının geliştirilmesine, Tasarım Beceri Atölyelerinin ülke çapında yaygınlaştırılmasına, yabancı dil eğitiminde ihtiyaç temelli ve katmanlı bir yapı oluşturulmasına, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesine öncelik verilecektir” ifadelerini kullanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA sistemine ile ilgili “Ülkemizdeki salgının seyri konusunda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri neticesinde alınmış olan karar ile 2020-2021 eğitim öğretim yılının ilk ara tatilinin ardından, 23 Kasım Pazartesi gününden itibaren TRT EBA, EBA platformu ve canlı sınıf uygulamaları, basılı ve dijital yardımcı kaynaklarla 4 Ocak 2021'e kadar uzaktan eğitim sürecini başlattık. Önümüzdeki tüm konular salgın sürecinin seyrine göre değerlendirilecek ve ayrıca duyurulacaktır. Bir an önce yüz yüze eğitim için şartların olgunlaşmasını beklediğimizi ifade etmek isterim. Uzaktan eğitimin ana mecrası olan TRT EBA ilkokul, ortaokul ve lise televizyon kanalları için ders ve etkinlik çekimlerimize devam ediyoruz. Kanallardaki tüm ders yayınlarımız günde üç kez tekrar ediliyor. Dersleri kaçıran öğrenciler için ders videoları hem EBA internet portalına hem de TRT İzle platformuna yükleniyor” şeklinde konuştu.
EBA’da konu ve kazanımlarla eşleştirilmiş videolu veya etkileşimli anlatımların, alıştırmaların, özetlerin, infografiklerin, proje dokümanlarının, öğretmenlere özel içeriklerin, 5 binden fazla kitap ve 240 binden fazla soru şu an öğretmen ve öğrencilerin hizmetinde olduğunu hatırlatan Bakan Selçuk, “Salgın sürecinde uzaktan eğitimin başladığı 23 Mart tarihinden bugüne kadar yaklaşık 12 milyar 249 milyon kez ziyaret edilen EBA platformu, dünyada eğitim kategorisinde en çok öğrenci ve öğretmenler tarafından en çok ziyaret edilen web sitesi olmuştur. Canlı sınıf ve alternatif uygulamaların sisteme entegrasyonuyla EBA’da günlük yaklaşık 3 milyon ders yapabilme kapasitesi bulunuyor. Her ülkenin EBA benzeri siteleri var ancak dünyada öğretmen ve öğrencilerin en fazla kullandığı site EBA. Bu sayı uluslararası kuruluşların verisidir. Yine veriye dayalı olarak söylüyorum: dünyada sadece 4 ülke öğretim kademeleri için 3 ayrı televizyon kanalı kurabildi”
dedi.

"200 BİN ADET DAHA DAĞITILACAK"

Bakan Selçuk, şöyle konuştu:

“Şimdiye kadar çeşitli kuruluşların da desteğiyle 150 bin civarında tablet dağıtıldı. Bakanlık olarak çalışmalarımız devam ediyor. 21 Aralık tarihine kadar 200 bin tablet daha dağıtılacak ve 2021 Ocak ortasına kadar ilave 300 bin internet bağlantılı tablet daha dağıtılacak. İhtiyaç sahibi öğrenciler arasından; ailesinin gelir düzeyi, eğitim çağındaki kardeş sayısı, yüz yüze eğitime devam etme durumu, özel eğitim gereksinim halleri gibi hususlarda resmi veriler üzerinden yaptığımız sıralamalar doğrultusunda dağıtımlara imkanlar ölçüsünde devam edilecek. Ayrıca yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil inisiyatifler tarafından sunulan ayni ve nakdi bilgisayar desteklerinin de öğrencilere hızla ulaşabilmesi için aynı stratejiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Öğretmen başına düşen öğrenci sayımız; ilköğretimde 28’den 16’ya, ortaöğretimde de 18’den 11’e düşmüştür. Ülkemizin tüm coğrafi bölgelerindeki öğretmen doluluk oranları birbirine yakın bir seviyeye yükseltilmiştir. Norm kadro doluluk oranları Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 95, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 93, ülke genelinde ise yüzde 92 seviyesindedir. Öğretmenlerimizin mali ve sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılmış ve 01.07.2020 tarihi itibarıyla Bakanlığımız bünyesinde göreve başlayan 9. derece birinci kademedeki bir öğretmenimizin maaşı 4 bin 369 TL, ek ders ücretinin saati net 18,22 TL olmuştur. Ayrıca tüm öğretmenlere, her eğitim öğretim yılı başında yeni eğitim yılına hazırlık ödeneği verilmektedir. Bu yıl öğretmenlerimize bin 210 TL ödenmiştir” dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡