Mona Lisa Tablosunun Fiyatı Ne Kadar
Mona Lisa Tablosu satışa mı çıkarılıyor. Mona Lisa'ya biçilen değer ne kadar. Mona Lisa ne kadara satılıyor. Tüm sorularınızın cevabı burada.
Mona Lisa Tablosu satışa mı çıkarılıyor. Mona Lisa'ya biçilen değer ne kadar. Mona Lisa ne kadara satılıyor. Tüm sorularınızın cevabı burada. Bolgegundem.com'da.
Ünlü Rönesans ressamı Leonardo da Vinci'nin "Erkek Mona Lisa" olarak da bilinen "Salvator Mundi" isimli eseri açık artırmaya çıkarılacak.
Christie's Müzayede Evi, Da Vinci'nin Salvator Mundi isimli eterik portre eserinin tahmini 100 milyon dolar satış fiyatıyla açık artırmaya çıkarılacağını açıkladı.
Resmin Hong Kong, San Francisco, Londra ve New York'taki sergilerinde gösterileceğini duyuran Christie's, eseri kasım ayı ortasında satacak.
Da Vinci, 1500 tarihli panel üzerine yağlı boya resminde, mavi ve kırmızı kaftan içinde elinde kristal bir küre tutan Hazreti İsa'yı tasvir ediyor. Müzayede evi, uzun süre ortalıkta görülmeyen eseri satışa sunan kişinin kimliği hakkında bilgi vermedi ancak onun Avrupalı bir özel koleksiyoncu olduğunu belirtti.
Erkek Mona Lisaya servet
Eser, Da Vinci'nin özel bir koleksiyoncudaki tek resmi olarak biliniyor. Müzayede evi eseri "21'inci yüzyılın en büyük sanatsal yeniden keşfi" olarak nitelendirdi. Rönesans döneminde yaşamış ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biri kabul edilen İtalyan sanatçının en tanınan eserleri 1506 tarihli "Mona Lisa" ve 1495-1498 tarihli "Son Akşam Yemeği" olarak biliniyor.
MONA LİSA'NIN SIRRI
Leonardo Da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'nın altında başka birine ait gizli bir portre bulunduğu iddia edildi.
Fransız bilimci Pascal Cotte tablo üzerinde denediği yansıtıcı ışık teknolojisiyle resmin altında daha önce çizilmiş bir portre bulduğunu açıkladı.
Cotte tabloyu analiz edebilmek için ışık teknolojisiyle 10 yıldan fazla bir süre çalışmış.
Fransız bilimciye göre tablonun altındaki resimde yan dönmüş birinin yüzü var.
Mona Lisa tablosunun sergilendiği Louvre Müzesi iddialar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.
Paris'te Lumiere Technology şirketinin kurucularından Cotte 2004 yılında Louvre Müzesi'nden tabloyu incelemek için izin almıştı.
Telif hakkı
Mona Lisa'yı incelemek için Tabaka Büyütme Metodu olarak adlandırdığı bir yöntemi kullanan Cotte, resmin üstüne bir dizi yoğun ışık yansıtıyor. Bir kamera yansıyan ışığın ölçülerini alıyor ve bu ölçülerden Cotte tablonun katmanları arasında neler bulunduğunu çözebiliyor.
Mona Lisa yarım asır boyunca çeşitli bilimsel incelemelerden geçti. Ancak Cotte kendi tekniğiyle tabloya daha derin bakılabildiğini savunuyor.
"Boyanın katmanları arasında ne olduğunu analiz edebiliriz. Tablonun tüm tabakalarını bir soğan gibi soyabilir böylece tablonun yaratımındaki kronolojiyi yeniden yapılandırabiliriz" diyor Cotte.
'Mona Lisa başka bir kadın'
Da Vinci'nin Mona Lisa tablosu üzerinde 1503 ile 1517 yılları arasında çalıştığı tahmin ediliyor. Mona Lisa'nın kimliği konusunda uzun tartışmalar yaşansa da yüz yıllar boyunca tablodaki kadının Floransalı ipek tüccarının eşi Lisa Gherardini olduğuna inanıldı.
Cotte ise bu teoriye katılmıyor. Tablonun altında ortaya çıkan portre Da Vinci'nin orijinal Lisa'sı ancak 500 yıldan fazla bir süredir Mona Lisa ismini alan kişi ise farklı bir kadın. "Lisa Gherardini'yi yeniden oluşturunca bugünkü Mona Lisa'dan çok farklı bir portreyle karşılaştım. Bu aynı kadın değil" diyor Cotte.
Cotte ayrıca tablonun altında biri daha büyük kafalı daha küçük ağızlı, diğeri Madonna tarzı iki portre taslağı daha bulduğunu iddia etti.
Cotte'nin iddiaları Da Vinci uzmanları arasında tartışma yarattı.
Oxford Üniversitesi'nden emekli Sanat Tarihi Profesörü Martin Kemp, Cotte'nin teorisine katılmıyor.
"Cotte'nin bulduğu görüntüler Leonardo'nun ne düşündüğünü göstermek açısından dahiyane. Ama bir resmin tablonun altında saklandığı fikri savunulamaz. Ben bunların farklı portreleri temsil eden gizli aşamalar olduğunu düşünmüyorum. Bu daha çok süregelen evrimsel bir süreç. Mona Lisa'nın Lisa olduğuna inanıyorum" diyor Kemp.