‘Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi’ projesinde imzalar atıldı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) finansmanıyla Muş'a "Lazer Kesim Makinesi" alınıyor.

‘Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi’ projesinde imzalar atıldı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) finansmanıyla Muş'a "Lazer Kesim Makinesi" alınıyor.

Muş, Bitlis, Van ve Hakkari illerinde hizmet veren DAKA'nın finansmanıyla Muş'ta kurulacak olan Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi Güdümlü projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Vali Aziz Yıldırım, Belediye Başkanı Feyat Asya, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kamu kurum amirleri ve sanayiciler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAKA'nın Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş illerinden oluşan TRB2 bölgesinde hizmet verdiğini hatırlattı.

DAKA'dan 4 ile 196,8 milyon TL hibe

DAKA'nın kurulduğu günden bu yana 643 projeye 196 milyon 800 bin lira hibe destek verdiğini söyleyen Güray, toplam yatırımın ise 268 milyon 300 bin lira olduğunu kaydetti. Ajansın 2018 yılında 2 yeni mali destek programını uygulamaya koyduğunu ifade eden Güray, "Bunlardan birincisi, 10 milyon TL bütçeli "Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programı'dır. İkincisi ise 6 milyon TL bütçeli ve bir pilot uygulama niteliğinde olan "Çocukların ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu Mali Destek Programı'dır. Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programımızın hedef kitlesi bölgemizdeki OSB ve küçük sanayi siteleridir. Bildiğiniz üzere TRB2 bölgesinin imalat sanayindeki rekabetçiliğinin arttırılması için öncelikle sanayi bölgelerinin üretim yapabilecek ve yatırımcı çekebilecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir. Yani hem bölge içinden hem de bölge dışından yatırımcının çekilebilmesi için sanayi bölgelerinde yatırım altyapısının iyileştirilmesi gerekmektedir. İşte bu program tam da bu hususta ilimizin yatırım altyapısı ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda önemli katkılar sağlayacaktır. Bölgedeki OSB ve küçük sanayi sitelerinin alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesiyle beraber hem iç dinamikler hem de dış yatırımcılar sayesinde üretimin ciddi şekilde artacağı, yatırımda ve üretimde önemli sıçramalar olacağı öngörülmektedir" diye konuştu.

"Bu yıl ilk defa uygulayacağımız Güdümlü Proje Desteği kapsamında ajansımıza 4 adet proje başvurusu yapılmıştır" diyen Güray, şöyle dedi:

"Bu projelerin tamamı Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu 4 projede toplam destek tutarı 20 milyon TL, toplam yatırım tutarı 25,9 milyon TL'dir. Hakkâri Kış Sporları Kapasite Geliştirme Projesi, Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi Projesi, Van Kent Müzesi Projesi, Van Tekstilkent 2. Etap Alanının Yatırımlara Hazır Hale Getirilmesi Projesidir."

Tanıtımı yapılan "Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi" projesinin Muş ili ve ilçelerinde tarım alet ve makinelerini üreten firmalar ve imalat sektöründe üretim yapan işletmelerin maliyetlerini azaltıp rekabet güçlerini arttırmak amacıyla lazer makinesi alımını kapsadığını belirten Güray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi projesinin amacı Türkiye'nin ve Muş'un en önemli sorunlarından birisi olan işsizliği ve bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak suretiyle hem ülkemizin kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak hem de Muş ilinin sosyoekonomik gelişmesini hızlandırmaktır. Bu proje ile alınacak olan "Lazer Kesim Makinesi'yle Muş ilindeki tarım alet ve makineleri üreticilerinin kesim işlemleri için Konya'ya gitmek yerine Muş ilinde bu hizmeti görmeleri sağlanarak hem rekabet güçleri arttırılacak hem de ek istihdam sağlanacaktır."

Projeye 2 milyon 479 bin 500 TL hibe

Projenin başvuru sahibinin Muş Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu ve uygulama yerinin Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğunu ifade eden Güray, projenin toplam maliyetinin 2 milyon 755 bin lira olduğunu ve DAKA'nın projeye 2 milyon 479 bin 500 TL katkı sunacağını kaydetti. Proje faydalanıcılarının Muş ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren ve tarım alet ve makinelerini üreten firmalar ve imalat sanayi yatırımcıları olduğunu yineleyen Güray, "Güncel verilere göre Muş ilinde toplam 351 işletmenin faaliyet gösterdiği 5 adet küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. Proje tüm bu işletmelere hitap eden bir ortak kullanım atölyesi oluşturmanın yanı sıra Muş ilindeki öğrencilerin de yeni teknolojiyle tanışmasını sağlayacaktır. Ayrıca, ilde faaliyet gösteren işletmelerle kamu kurumları arasında ortak çalışma ve işbirliği kültürünü geliştirecek olması ve kümelenme potansiyeli ortaya çıkaracak olması sebebiyle önemli bir projedir.

Proje; ilimizin ulusal ve bölgesel kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak, bölgeler arasındaki sosyoekonomik gelişmişlik farkını düşürmek, istihdam alanının sağlanmasıyla bölge dışına olan göçlerin azalmasına katkı sağlamak, daha önce çeşitli sebeplerle diğer illere göç eden nitelikli elemanların geri dönmeleri için istihdam alanı oluşturmak, Muş'un ticaret hacminde olumlu değişimler sağlamak, kişi başına düşen gelirde artışlar sağlamak, iş alanlarının oluşması ve ekonomik durumların iyileşmesiyle çalışanların ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmak, vergi gelirlerinde artış sağlamak hedeflenmektedir. Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde bulunan döner sermaye işletmesi tarafından işletilmek suretiyle projenin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde barındırdığı teknik personeller ve sahip olduğu sermaye ile proje bölgede kümelenme potansiyeline önemli bir katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Sanayicilerimiz Konya'ya, Gaziantep'e, Kayseri'ye gidiyordu"

Muş'taki sanayicilerin lazer kesimi için Konya başta olmak üzere Gaziantep ve Kayseri illerine gitmek zorunda olduğunu ifade eden Vali Aziz Yıldırım ise, bu projeyle büyük bir eksiğin giderileceğini söyledi. Lazer kesim makinesinden Bitlis ve Bingöl'deki sanayicilerin de faydalanacağını belirten Vali Yıldırım, "Bugün burada hep birlikte bulunarak tanıtımını yaptığımız lazer kesim makinesi, Muş ilinde önemli bir ihtiyaçtı. Muş'ta böyle bir makinenin olmadığı gibi Bitlis'te, Bingöl'de, hatta zannediyorum Van'da da böyle bir makine yok. Bizim, hepimizin bildiği gibi yine DAKA finansmanıyla kurulmuş olan Malazgirt'teki Tarım Makineleri Küçük Sanayi Sitesi bu tür bir cihaza, çok büyük bir ihtiyaç duyuyordu. Arkadaşlarımız, Konya'ya kadar gidiyorlar, zaman zaman Kayseri ve Gaziantep'ten faydalanıyorlar ve bu cihazı kullanmak suretiyle de metalleri kendi belirlemiş oldukları ölçülerde milimetrik olarak kestirmek suretiyle geri getiriyorlardı. Bütün montajı, diğer işlemesi gibi çalışmaları Malazgirt'te yapılıyordu. Burada böyle bir makineye ihtiyaç olduğu aşikar ve bu yine bizim DAKA Yönetim Kurulundan almış olduğumuz kararla böyle bir cihazın alınarak Muş'ta kullanılması gerekliliğini kabul ettik. Bu anlamda bütün yönetim kurulu üyelerine de, DAKA Genel Sekreterliğimize ve Kalkınma Bakanlığımıza müteşekkiriz" diye konuştu.

"Bölgenin büyük bir eksiği giderilecek"

"Biz bu makineyi Malazgirt'te de kullanabilirdik, oraya da kurabilirdik" diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Fakat düşündük ki bütün bir Muş'a hizmet versin, bütün ilçelerimize, hatta Bitlis'e, Bingöl'e hizmet versin. Bu sayede çok büyük bir açık kapatılmış olacak. Gençlerimizin metal eğitimi gördüğü Endüstri Meslek Lisemiz var. Bu bölümden yetişen gençlerin, böyle bir cihazın eğitimini almadan yetişmiş olmaları, diploma almaları, okullarını bitirmeleri büyük bir eksiklik olacaktı. Onun için biz bu makineyi bu okulumuza kurma kararı aldık. Bu sayede hem öğrencilerimiz bu konuda eğitim görmüş olacak, hem de ihtiyacı olan bütün arkadaşlarımız bu cihazdan faydalanacak."

Yapılan konuşmaların ardından projenin protokolü Vali Aziz Yıldırım ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray tarafından imzalandı.

‘Muş Tarım Makineleri Ortak Kullanım Atölyesi’ projesinde imzalar atıldı

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡