Müslüm Gürses hayatı nasıldır? Ölümü nasıl olmuştur? Müslüm Baba sözleri nelerdir?
Müslüm Gürses kimdir? Hayatı hikayesi nasıldır? Ölümü nasıl olmuştur? Kaç yaşında ve neden ölmüştür? Müslüm Baba sözleri nelerdir? soruları ölüm yıl dönümünde arama motorlarında sıkça araştırılmaya başlandı. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte tüm merak edilenler...
Müslüm Gürses ölümünün 7. yıl döneminde sevenleri tarafından anılıyor ve internette araştırılıyor. Peki Müslüm Gürses kimdir? Hayatı nasıldır? Ölümü nasıl olmuştur? Kaç yaşında ve neden ölmüştür? Müslüm Baba sözleri nelerdir? Tüm merak edilenler haberimizde...
MÜSLÜM GÜRSES'İN ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ
2013 yılında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sanat müziğinin efsane isimlerinden biri olan Müslüm Gürses ölüm yıl dönümünde anılıyor.
18 Kasım 2012 günü durumu ağırlaşan Müslüm Gürses 3 Mart 2013 tarihinde 60 yaşında hayatını kaybetti.
MÜSLÜM GÜRSES HAYAT HİKAYESİ NASILDIR?
3 Mart 2013 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Müslüm Gürses ölümünün 6. yılında birbirinden değerli eserleriyle yad ediliyor. Gerçek adı Müslüm Akbaş olan Müslüm Gürses, Emine ve Mehmet Akbaş çiftinin çocuğu olarak 5 Temmuz 1953’te Şanlıurfa’da dünyaya geldi. Zeyno ve Ahmet adında iki kardeşi olan Gürses’in ailesi, kendisi 3 yaşındayken Adana’ya göç etti. Müslüm Gürses, müziğe 1965’te Adana’da, bir yandan Halkevi’ne gidip diğer yandan bir çay bahçesinde şarkı söyleyerek başladı. Terzi çıraklığı ve kunduracılık da yapan sanatçı, aynı yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı.
Gürses, 1967’de 14 yaşındayken Adana’da düzenlenen bir şarkı yarışmasında birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkati çeken sanatçı, 1967’den itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda, cumartesi günleri canlı olarak türküler söyledi. Gürses’in ilk plağı “Emmioğlu/Ovada Taşa Basma”, daha sonra 4 plak daha yaptığı Ömür Plak tarafından 1968’de Adana’da basıldı. İstanbul’a 1969’da gelen Gürses, aynı yıl Selahattin Sarıkaya’nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile “Giyin Kuşan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin” ve “Gitme Gel Gel/Haram Aşk” adlı iki 45’lik plak doldurdu.
Müslüm Gürses’in ‘Sevda Yüklü Kervanlar’ adlı şarkısını da içeren “Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma” isimli 45’lik Plağı 1969’da Palandöken’den çıktı. 300 bin basılan plak dönemin rekorunu kırdı. Askere gidince bir süre plaklarına ara veren usta sanatçı, döndüğünde İstanbul’a gelerek müzik yaşamına bıraktığı yerden devam etti. Palandöken firması ile 13, Bestefon ile 4, Hülya Plak ile 15 ve Çın Çın Plak ile 2 adet 45’lik plak doldurdu. Ardından 1999’a kadar 15 yıl boyunca Elenor Plak ile çalıştı. ‘Gönül Teknem’ adlı albümünü 2006’da çıkaran sanatçının, yazar Murathan Mungan'la ortak projesi ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ de aynı yıl müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan'ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Leonard Cohen’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendiren sanatçı, 2009’da “Sandık”, 2010’da ise “Yalan Dünya” albümlerine imza attı.
Usta sanatçı, yaşamının son yıllarında bazı pop ve rock tarzındaki şarkıları da repertuvarına katarak, Bülent Ortaçgil’in ‘Sensiz Olmaz’, Nilüfer'in ‘Olmadı Yar’, Teoman'ın ‘Paramparça’, Tarkan'ın ‘İkimizin Yerine’, Şebnem Ferah’ın ‘Sigara’ ve Kenan Doğulu’nun ‘Tutamıyorum Zamanı’ adlı çalışmalarını da seslendirmiş ve hayran kitlesini daha da arttırmıştı. Hayranlarının ‘Baba’ lakabıyla seslendiği Gürses’in hayatı filmlere de konu olmuştu.
MÜSLÜM GÜRSES NEDEN, NASIL ÖLDÜ?
15 Kasım 2012'de kalbine stent takılan Müslüm Gürses’in karaciğer ve böbreklerinde çıkan sorunlar nedeniyle 18 Kasım 2012 günü durumu ağırlaştı. Yaklaşık 4 ay hastanede yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak tutulan Müslüm Gürses 3 Mart 2013 tarihinde 60 yaşında hayatını kaybetti.
MÜSLÜM GÜRSES SÖZLERİ NELERDİR?
"Kul kaderini yaşar, bahtında ne çıkarsa düşmez kalkmaz bir Allah, unutma sakın evlat."
"Vazgeçmek; ayrılmak, kopmak demektir. Vazgeçmek; sözünden dönmek demektir."
"Her şeyi al, bana beni geri ver. Bir şansım olsun. Başka yer, başka zaman. Sensiz ömrüm olsun"
"Aldanma çocuksu mahsun yüzüne,mutlaka terk edip gidecek bir gün. Kanma sever gibi göründüğüne, seni sevmiyorum diyecek bir gün."
"Düşüren kim bu aşkı dillerden dile, isyan eder oldum şansa kadere. Aynalar yaşlanmış gösterse bile, yaşanmadan geçen yıllar utansın"
"Hayat bir köşe kapmaca, köşeni bir kaptır da gör. Düşene dost olur sanma, yolunu bir şaşır da gör"
"Cehennem dertleri var cennetimde, ben yaşarken ruhum öldü içimde."
" Dinleyin geceler, duyun sesimi. Benden daha yalnız değilsiniz ki. Nedir bu karanlık, nedir bu sessizlik? Benden dertli değilsiniz ki."
"İsyan ede ede olduk günahkar, mutluluk bizlere uzaktan bakar."
"Kaç kadeh kırıldı sarhoş gönlümde, bir türlü kendimi avutamadım. Kaç gece ağladım böyle gizlice, ne yaptımsa seni unutamadım"
"Bir ömür yetmez ki, sana doymaya ah be sevgili."
"Güzelmiş çirkinmiş ne fark eder ki. Deli gibi sevmek ruhumuzda var."
"Hayalle yaşarken gerçek dünyada zamanı içmişiz haberimiz yok"
"Allah'ın gücüne gider mi bilmem, verdiği bu candan ben bıktım usta"
"Hangimiz düşmedik kara sevdaya, hangimiz sevmedik çılgınlar gibi. "
"Benim gibiler, sevmeyi sevenler, her derdi çekerler; ihanete gelemezler. "
"Güzelmiş çirkinmiş ne fark eder ki. Deli gibi sevmek ruhumuzda var. "
"İnsanın hayatında neşenin yeri olduğu kadar hüznünde yeri olacaktır."
"Hayat berbat biz yeniden başlayalım."
"Tanrı yazar kullar çeker, bir eziyet bin isyanı getirir. Bağrımızda dostlar sıkar silahı, bizi bu dost yaraları öldürür."
"Aşkını kalbimde sakladığımı unutursun diye çok korkuyorum."
"Senin hasretin varken bu şehirde yaşanmaz."
"Martılar ismini gelir fısıldar, sahilde sessizlik seninle ağlar. Her tarafta senden bir hatıra var, baktığım gördüğüm duyduğum sensin."
"Sevgisizliğine bir kalp verdim."
"Ne güzeldi ümitlerim kırdı gitti sevdiklerim."
"Ağlayan gözlere değil, ağlatan kalbine sor. Boşalan kadehe değil, sarhoş eden aşka sor."
"Gizleme ne olursun saklı hislerini, sende bana aşıksın, hem de deliler gibi..."
"Bütün duygularım ağır yaralı."
MÜSLÜM GÜRSES ŞARKILARI NELERDİR?
Gürses'in 1975-1978 yıllarında dört farklı "Müslüm Gürses" adlı albümü yayımlanırken, 1976'da "Öldürdüğün Yetmedi mi", 1979'da "Gazla Şoför", "Bağrıyanık", 1980'de "Umutsuz Hayat", "Esrarlı Gözler", 1981'de "Mutlu Ol Yeter", 1982'de "Müzik Ziyafeti", "Tanrı İstemezse", 1983'te "Anlatamadım", "Dertliler Meyhanesi", 1984'te "Yaranamadım", 1985'te "Güldür Yüzümü", "Gitme", 1986'da "Sevda Yolu", "Yıkıla Yıkıla", "Küskünüm", "İlk Aşkım Son Sevgilim", "Hayatımı Sen Mahvettin", 1987'de "Farketmez", "Talihsizler", 1988'de "Aldatılanlar", "Dertler İnsanı", "Vefasız Alem", "Maziden Bir Demet", 1989'da "Arabeskin Devleri", "Bir Fırtına Kopacak", "Bir Kadeh Daha Ver", "Mahsun Kul", "Müslüm Gürses Konser albümü", 1990'da "Meyhaneci / Kırık Sazım", "Hüzünlü Günler", "Arkadaş Kurbanıyım", "Güle Güle Git", 1991'de "Bir Bilebilsen / Zalim", "Sen Nerdesin Ben Nerdeyim", "Yüreğimden Vurdun Beni", "Bir de Benden Dinleyin", "Her Şey Yalan", "Yaşamalısın", 1992'de "Müslümce 92", 1993'de "Ah Gülüm", "Dağlarda Kar Olsaydım", "Kralların Müzik Şöleni", 1994'te "Senden Vazgeçmem", "İnsaf - Kahire Resitali", 1995'te "Benim Meselem", "Bir Avuç Gözyaşı", 1996'da "Topraktan Bedene", "Şiirlerim Şarkılarım", 1997'de "Sultanım", "Usta - Ne Yazar", "Nerelerdesin", 1998'de "Müslüm Gürses Klasikleri" albümleri yayımlandı."Arkadaşım", "Garipler" ve "Vay Canım" albümleri 1999'da müzikseverlerle buluşan sanatçının ayrıca 2000'de "Biz Babadan Böyle Gördük", "Zavallım", 2001'de "Müslümce Türküler", "Sadece", "Yanlış Yaptım", "Dünya Yalan", 2002'de Açık Hava Konser albümleri- 1, 2, 3, "Müslüm Baba ile Yolculuk", "Paramparça", 2003'te "Yanarım", "İkimizin Yerine", 2004'te "Uyanma Zamanı", 2005'te "Ayrılık Acı Bir Şey", 2005'te "Bakma", 2006'ta "Gönül Teknem", "Aşk Tesadüfleri Sever", 2009 "Sandık", 2010'da "Yalan Dünya", 2013'te "Veda - Ervah-ı Ezelde", 2013 ve 2014'te "Baba Şarkılar 1-2" basıldı.
MÜSLÜM GÜRSES'İN OYNADIĞI FİLMLER NELERDİR?
Müslüm Gürses, arabesk furyasının yükseldiği dönemde Yeşilçam'a da adım attı. Çoğu şarkılı, türkülü olmak üzere 38 filmde rol alan Gürses, ilk kez 1979'da çekilen ''İsyankar'' filmiyle kamera karşısına geçti.
Genellikle suça sürüklenen, alkolizmin batağına saplanmış gençlerin, acı dolu hayat hikayelerinin işlendiği filmlerde rol sanatçı, kariyerinin son döneminde de komedi filmlerinde yardımcı oyuncu olarak göründü.
Sanatçı, 1980'de "Bağrı Yanık", "İtirazım Var", "Hasret", "Kul Sevdası "Zeytin Gözlüm", 1981'de "Mutlu Ol Yeter", 1983'te "Anlatamadım", 1984'te "Ağlattı Kader", "Bir Yıldız Doğuyor", "Çare Sende Allah'ım", "Garibanlar", "Sev Yeter", 1985'te "Güldür Yüzümü", "İkizler", "Kul Kuldan Beter", "Yaranamadım", 1986'da "Beleşçiler", "Çığlık", "Seher Vakti", "Töre", "Yıkıla Yıkıla", "Kader Rüzgarı", "Kısmetin En Güzeli", "Küskünüm", 1987'de "Oğlum", "Talihsizler", 1988'de "Yalnızlık Korkusu", 1990'da "Dertler İnsanı","Dünya Boştur", 2000'de "Sevmemeli", 2002'de "Bir Akıllı Bir Deli", "Muhabbet Kuşları", "Ömerçip", 2005'te "Balans ve Manevra", 2006'da "Amerikalılar Karadeniz'de 2", 2008'de "Esrarlı Gözler", 2011'de "Şov Bizinıs" filmlerinde oynadı.