Niçin Kilo Alırız, Kilo Alma Sebepleri Nedir ? Zayıflama ve Diyet
Kilo Alma Nedenlerini Biliyor musunuz ?Bazı insanlar kilo alırken, diğerlerinin kilolarını koruduklarını görüyoruz. Acaba neden böyle oluyor?Araştırmaların sonucunda, aşağıda sıralamaya çalıştığım faktörlerin önemli rol oynadıklarını görüyoruz.
Yaşlanma ile Metabolizma Yavaşlar
Genel bir kural olarak yaşlanmayla birlikte kişinin metabolizmasında yavaşlama ortaya çıkar. Bu yavaşlamaya uygun olarak da daha az kalori almak gerekir. Açıkça yaşın artmasıyla birlikte aldığımız gıda miktarını bilinçli bir şekilde azaltmalıyız.
Buna karşın bir çok insan 50’lili yaşlarda, sanki 20 yaşındaymış gibi yemeye devam eder. Aynı zamanda 20 yaşındaki hareketliliği de yoktur. Gereğinden fazla alman gıda zaman içinde kiloların tehlikeli bir düzeye gelmesine yol açar.
kilo-alma-diyet
Menopozdaki Kadınlar Hızlı Kilo Alıyor
Kilo alınmasında cinsiyetin de çok önemli rolü vardır. Erkeklerin metabolizma hızları kadınlara göre daha hızlıdır. Bundan dolayı erkeklerin kilolarını korumaları için kadınlara göre daha fazla kaloriye gereksinmeleri vardır. Özellikle menopoz döneminde kadınların metabolizma hızları bariz bir şekilde azalır.
Gerçekten de menopoza giren kadınlarda aniden kilo artışları ortaya çıkar. Menopozla birlikte bazı kadınlarda osteoporoz denilen kemik erimesi de hızlanır. Böyle bir durumda alınacak her bir gram fazla kilonun insan sağlığı üzerine fevkalade fazla olumsuz etkisi vardır.
Şehir Hayatı ve Hareketlilik
Günümüz insanı şehir yaşamının temposu içinde yeteri kadar fiziksel aktivite içinde olamıyor. Bahçesi olmayan apartman dairelerindeki durgun yaşam. Televizyon karşısında saatlerce oturmak ve bu arada atıştırma alışkanlığı ve de her yere genellikle araçlarla gitmek sonucunda, hareketsiz bir yığın insan karşımıza çıkıyor.
Şehirlerin yapılış tarzları ve yeşil alanların son derece kısıtlı oluşu adeta modern mahkumlar ortaya çıkarıyor. Spor alanlarının nüfusa oranındaki yetersizlik ve spor yapmanın getirdiği maliyetin bir çok insanın gücünü aşması ciddi sıkıntılar yaratıyor.
Bütün bunları aşabilir miyiz ?
Elbette aşarız. Biraz bilgi, biraz disiplin ve devamlılık sonucunda formumuzu koruyabilir, hem sağlıklı kalır hem de gelecekte bizi bekleyen tehlikelerden uzaklaşabiliriz. Hareketli kişiler, hareketli olmayanlara oranla daha fazla enerjiye gereksinim duyarlar. Daha az hareketli olan kişilerin ise daha az kalori almaları gerekir.
Buna karşın gereğinden fazla kalori alınmasıyla fazla kilolar, yani şişmanlık ortaya çıkar.
Şişman kişilerde spor yapılmasıyla birlikte iştah azalır ve yağlar bir enerji kaynağı olarak yanarlar. Böylece vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Hareketli bir yaşamın sağlığı tehdit eden kilolardan bizi uzak tuttuğunu hiç aklımızdan çıkarmadan, mümkün olduğu kadar hareketli olmalı ve spor yapmalıyız.
zayıflama-diyet-yapma
Çin’de Bisiklet Kullanımı ve Zayıflık
İşe gidip gelirken devamlı araç kullanımı ve diğer bedensel hareketlerin az hatta hiç yapılmamaları şişman bir toplumun ortaya çıkmasının habercileridir. Bazı toplumlarda motorlu taşıtlar yerine yaygın olarak bisiklet kullanılır.
Örneğin Çin’de bisiklet en yaygın olarak kullanılan ulaşım aracıdır.
Çin’de şişmanlık çok nadiren görülür. Bizim ülkemizde de bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını umuyorum. Tabii bunun için de bazı alt yapı yatırımlarına gereksinim var. Yolların bisiklet kullanımına izin vermesi kazaların önlenmesi açısından son derece gerekli ve önemlidir.
Şişmanlar Vücut Ağırlığını Zor Kontrol Eder
Şişman bir kişi zayıf birine karşın, vücut ağırlığını koruyabilmek, yani sabit tutabilmek için daha fazla enerjiye gereksinim duyar. Örneğin 130 kilo ağırlığında ve minimal hareketli bir erkek, vücut ağırlığını muhafaza etmek için günlük yaklaşık olarak 2820 kaloriye gereksinim duyar.
Böyle bir kişiye günlük 2000 kalorilik gıda verirsek zayıflamaya başlar. 100 kiloya inince ayni diyetle artık zayıflayamaz. Çünkü metabolizma hızı da azalmış ve bu kaloriyle kilosu sabitlenmiştir. Bu kişinin zayıflayabilmesi için ya daha az kalori alması, yahut daha fazla hareket etmesi gerekir.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.