Niçin Şişmanlıyoruz, şişmanlık Nasıl Oluşur, Nasıl Hesaplanır ? Beden Kitle İndeksi (BKİ) nedir?
Şişmanlık yanlış ve aşırı beslenme sonucu vücutta fazla miktarda yağ toplanması ile ortaya çıkan bir durumdur.
Fiziksel hareket azlığı, metabolik ve hormonal hastalıklar, bilinçsiz ve dengesiz beslenme, şişmanlığın nedenleri arasında sayılabilir.
Özellikle orta yaşlı ve yaşlı insanlarda ağır bir vücudun taşınması eklemlerde ağrıların ortaya çıkmasına ve artmasına neden olur.
Ayrıca şişman kişilerde kalp, damar, böbrek, safra kesesi ve pankreas hastalıkları çok daha sık olarak ortaya çıkar.
Şişmanlık Nasıl Hesaplanır ?
İnsanı fiziksel hareketsizliğe ve depresyona sürükleyen, şeker hastalığına, yüksek tansiyona ve kan yağlarının yükselmesine neden olan şişmanlık, boy ve ağırlık ölçülerinin kıyaslanması ve deri kalınlığının ölçülmesi gibi yöntemlerle saptanır.
Çocuklarda aşırı beslenmeye bağlı olarak şişmanlık görülebileceği gibi; doğuştan olan bazı sendromlar, tiroid bezinin az çalışması, kortizon kullanımı veya vücutta aşırı kortizon yapımı da şişmanlığa neden olabilir.
Anne ya da babası şişman olan çocukların %40’ı, anne ve babanın her ikiside şişman olan çocukların ise %60’nın şişman olma ihtimali vardır.
Beden Kitle İndeksi (BKİ)
Çocukluk yaşlarında ortaya çıkan şişmanlıkların %40’ı erişkin yaşlarda da devam etmektedir.
Beden Kitle İndeksi (BKİ): Yetişkinlerde Ağırlık – Boy ilişkisine göre şişmanlığı gösteren indeks, ( Kilo, boyun uzunluğunun metre karesine bölünür).
Örnek; 70 kg ; 1.6ma = 21,87 ( Çıkan değer aşağıdaki değerlere göre kontrol edilir.)
< 18.5 Zayıf
18.5 – 24 Normal kilolu
25 – 29 Hafif şişman
30 – 39 Şişman
> 40 Aşırı şişman
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.