Nikah memuru nasıl olunur?

Nikah memuru nasıl olunur? sorusu bu işi yapmak isteyen nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmeyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Biz de bu konuyu sizler için araştırdık. İşte tüm detaylar

Nikah memuru nasıl olunur?
 Haberler, Son Dakika Haberleri

Düğünlerde kırmızı cüppeleriyle yer alan nikah memurlarının nasıl bu göreve geldiklerini biliyor musunuz? Günümüzün en gözde mesleklerinden birisi olan nikah memurluğu hakkında detaylar merak edilmektedir. Peki Nikah memuru nasıl olunur? Tüm merak edilenler haberimizde

NİKAH MEMURU NASIL OLUNUR?

Belediye başkanları nikah kıyma yetkilerini başka bir devlet memuruna devredebilmektedirler. Ancak muhtarların yetkilerini devretme hakları bulunmamaktadır. Belediye başkanlarının nikah kıyma yetkisini devredebilmesi için şahsın belediye bünyesinde çalışma şartı bulunmaktadır. Üstelik nikah memuru olabilmek için üniversite okumak da gerekmiyor. Günümüzde bir çok lise mezunu devlet çalışanı nikah memuru olarak görev yapabiliyorlar.

Belediyelerin evlendirme işlemleri için büroları bulunmaktadır. Evlenmek isteyen çiftler gerekli evraklarla beraber bu bürolara başvuruda bulunarak taleplerini resmi olarak bildirirler. Daha sonra kendilerine nikah günü ve saati verilir. Bu durumda ise nikah işleminin belediye nikah salonunda ya da başka bir yerde yapılacağını çiftler belirler. Belediyenin salonu dışında kıyılan nikahlar için memura ücret ödemesi gerçekleştirilir.

NİKAH MEMURU OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Nikah memuru olabilmek için belli bazı şart ve koşulları yerine getirmek gerekir. Bu koşullar ile beraber ayrıca verilen kurs ve seminerlere katılmak; bu seminerleri istenilen düzeyde geçmek önemlidir.

  • - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • - En az meslek yüksek okulundan mezun olmak,
  • - KPSS bünyesinde geçerli bir puan alarak belediyede belirli bir görevde bulunmak,
  • - Belediye başkanından yetki almış olmak,

Bu kriterleri taşıyan belediye memurları nikah memuru olmaya hak kazanır. Tabii bu konuda köylerdeki durumu şehirlere göre farklılık gösterir. Yeterli nüfusu olmayan ilçe veya uzak köyler için devlet memurları yerine bu görevi muhtarlar üstlenir. Belediyenin aldığı yetki doğrultusunda muhtarların gerçekleştirdiği nikah, belediye başkanı ya da belediye meclisinde görev almış nikah memurlarından bir farkı bulunmaz. Kısacası nikah memuru olabilmek için öncelikle bir devlet memuru olmak gerekmektedir.

Nikah memuru nasıl olunur?

NİKAH MEMURU OLMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Nikah memuru olmak isteyen kişilerin yapması gereken işlemler şu şekildedir:

  • Nikah memuru olarak göreve başlamak isteyen kişilerin, 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlaması ve o yıl içerisinde gerçekleştirilen ön lisans ya da lisans için düzenlenen KPSS’ye girmesi gerekir.
  • KPSS sonucunda 80 puan ve üzeri alan kişiler, nikah memurluğu için başvuru yapmalıdır.
  • Nikah memurluğu için özel bir kadro bulunmadığından, belediyelerde memur olarak atanan kişilerden nikah memuru seçimi yapılmaktadır.
  • KPSS sonrasında gerekli puanı alan kişiler, belediyelerde kadrolu olarak işe başlamalıdır.
  • Belediyelerde kadrolu memur olarak atanan kişiler, belediye başkanının vereceği yetkiyle nikah memuru olmaktadır.
  • Belediyelerde memur olmadan önce, kişiler sözlü mülakata davet edilmektedir. Kişiler adına düzenlenen arşiv taramasının ardından, uygun bulunan kişilerin atamaları gerçekleştirilmektedir.
  • Devlet memuru olarak atanan kişiler, belediye içerisinde yapılacak eğitimlerin ardından nikah memuru olarak göreve başlayabilir.
  • Nikah memuru olma süreci, oldukça zorludur. Nikah memurluğu için belediyeler tarafından eğitimler düzenlenmektedir. Belediyelerin verdiği eğitimlerin ardından, kişiler nikah memuru olarak çalışmaya başlayacaktır. Belediyelerin yetki verdiği nikah memurlarının haricinde, muhtarların da nikah kıyma yetkisi bulunmaktadır.

Nikah memuru nasıl olunur?

NİKAH MEMURU KAÇ SAAT ÇALIŞIR?

Nikah memurları diğer memurlar gibi haftalık 40 saatlik çalışma süresine tabidir. Yıllık izinleri, tatil günleri, çalışma saatleri diğer memurlara göre herhangi bir farklılık göstermez. Nikah memuru gerekli olduğunda hafta sonları ve resmi tatillerde de nikah kıyabilir ve hafta sonları ve ve resmi tatillerde kıydığı nikah için ekstra ücret alır.

NİKAH MEMURUNUN GÖREVLERİ NELERDİR?

Nikah memurlarının görev ve sorumlulukları, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

  • Evlenmek isteyen çiftlerin evlilik başvuruları, nikah memurları tarafından kabul edilmeli ve evlilik işlemi için gerekli dosyalar hazırlanmalıdır.
  • Belediye başkanından alınan vekaletle, çiftlerin nikah akdi gerçekleştirilmelidir.
  • Evlilik başvurusu yapan çiftlerin aile kütükleri ve medeni durumları, nikah memurları tarafından incelenmelidir. Çiftlerin evlenmesine engel bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Çiftler tarafından alınan sağlık raporları incelenerek, evliliğe engel bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Çiftlere verilen tarihler içerisinde, o saatte nikah akdini gerçekleştirmek durumundadır. Nikah esnasında herhangi bir tehdit ya da problem olup olmadığını takip etmeli, böyle durumlarda nikahı durdurmalıdır.
  • Nikah kıyıldıktan sonra, nikah akdinin gerçekleştiğini gösteren bir beyanname hazırlamalı ve bilgilerin aile kütüğüne işlenmesini sağlamalıdır.
  • İkamet edilen ilçenin dışında nikah kıymak isteyen kişiler için nikah memurları tarafından izinname hazırlanmalıdır.
  • Evlenecek çiftlerin evlilik cüzdanlarını hazırlamakla yükümlüdür.
  • Evlilik akdinin gerçekleşmesinin ardından, evlilikle ilgili gerekli kayıtları tutmalı ve saklamalıdır. İhtiyaç halinde, arşivden evlilik kayıtlarını çıkarmalı ve gerekli mecralara iletmelidir.

Nikah memuru nasıl olunur?

NİKAH MEMURU MAAŞLARI NE KADARDIR?

Elde edilen bilgilere göre eskiden nikah memurlarının mesai saatleri dışında gittikleri nikahlardan ekstra ücret aldıkları ancak bu uygulamanın 2019 senesinden itibaren ortadan kalktığı ifade edilmekte. 2019 yılında 2800 TL ile 3400 TL arasında değişen rakamlar üzerinden nikah memurlarının maaş aldıkları belirtilmektedir.

NİKAH MEMURU OLMANIN ZORLUKLARI NELERDİR?

Nikah memurluğunun da zor yönleri vardır. Bunlar; çoğu zaman düğün merasimleri hafta sonu yapıldığı için dinlence olanakları pek yoktur. Gündüz yada akşamın geç saatinde nikah işlemlerinde süre mevzusunda sorun oluşabilmektedir. Aynı gün  peş peşe kıyılan nikah zamanlamasında sorun çıkabilmektedir. Yıldırım hızı nikah işlemlerinin gün içinde araya sıkıştırılmasıyla işlerin yoğunluğu daha da artmaktadır, bu sebeple extra çapa ve özveriye gereksinim vardır.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡