Nöroloji ne demek? Nöroloji nedir? Hangi hastalıkları kapsar?
Nöroloji ne demek? Hangi hastalıklara bakar? Nöroloji hastalıkları nelerdir?Nöroloji bölümü nedir? Nöroloji nedir? Nörolojik hastalıklar hangileridir?Nöroloji bilim dalına dair merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. Haberimizin içeriğinde nöoro
Nöroloji ne demek? Hangi hastalıklara bakar? Nöroloji hastalıkları nelerdir?Nöroloji bölümü nedir? Nöroloji nedir? Nörolojik hastalıklar hangileridir?Nöroloji bilim dalına dair merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. Haberimizin içeriğinde nöorolojiye dair cevapları bulabilirsiniz.
Nöroloji genel olarak beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen, teşhis ve cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır.
NÖROLOJİ NE DEMEK?
Nöroloji sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri ile çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozukluklarını ve klinik sendromlarını inceler. Günümüzdeki bilimsel gelişmeler, doğal olarak nörolojiye de yansımış ve nörolojinin alt bölümleri ortaya çıkmıştır. İyi organize olmuş nöroloji bölümleri, bu yapılanmayı oluşturabilen kuruluşlardır. Çeşitli nörolojik hastalıkların tanı ve tedavileri ancak bu işbirliğini gerçekleştirebilen nörolog grubu tarafından, en iyi şekilde yapılabilmektedir.
Omurilik, organlardan beyne hissi, beyinden etrafa motor (hareketle ilgili) uyarılar ulaştıran bir ana yoldur. Buranın rahatsızlığında kuvvet kaybı, his kaybı ve bitkisel fonksiyonların yapılamaması ortaya çıkar. Ayrıca omuriliği zedelenen kişi, idrar ve dışkı kontrolünü de kaybeder.
Beynin hastalıkları genel veya lokal olabilir. Bir tümör veya travma (zedeleme, yaralama) lokal etkiyle çeşitli belirtiler ortaya çıkarırken, beyin iltihabı (ensefalit) veya zehirlenme bütün vücudu etkileyen belirtilere sebep olacaktır.
Yakın zamana kadar sinir sistemiyle ilgili bir rahatsızlıkta nörologun yapacağı pek bir şey yoktu. Halen de ilerlemiş bir beyin tümörünün tedavi açısından pek de yüzgüldürücü olduğu söylenememektedir. Belirtilerin iyi değerlendirilmesi ve teşhis metodlarının yerinde kullanılması erken teşhisi sağlar. Nöroşirürji (beyin ve sinir cerrahisi) alanındaki ilerlemeler, tedavisi imkansız olarak ele alınan birçok nörolojik hastalığı tedavi edilebilenler arasına sokmuştur. Nörolojinin ilgilendiği hastalıklara misal olarak; multipl skleroz, sinir felçleri, konuşma bozuklukları, parkinson hastalığı gibi hastalıklar sayılabilir.
NÖROLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
Beyin damar hastalıkları
Baş ağrısı (migren), epilepsi (sara)
Periferik sinir hastalıkları
Kas hastalıkları
Multipl Skleroz ve benzeri hastalıklar
Uyku bozuklukları
Baş dönmesi
Parkinson hastalığı
Alzheimer ve benzeri demans hastalıkları
Beyin ve omurilik tümörleri ve iltihaplanmaları