Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe en hızlı geçirme yöntemleri
Vücudun boğaz ve solunum yollarını mikroplardan, enfeksiyonlardan, tahriş edici maddelerden ve diğer yabancı unsurlardan arındırmak için öksürmek doğal bir reflekstir. Bu, akciğerlerden aniden dışarıya doğru hava atımı ile gerçekleşen yaygın bir şikayettir. Öksürük, bazen kendiliğinden geçerken, bazen başka bir hastalığın belirtisi olabilir ve tedaviye ihtiyaç duyabilir.
Öksürük, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi viral enfeksiyonların yanı sıra astım, bronşit, sinüzit ve reflü gibi sağlık sorunlarından kaynaklanabiliyor. Öksürük, özellikle sigara kullanımı, hava kirliliği, alerjenler ve bazı tansiyon ilaçları ile ilişkilidir. Öksürük ve balgam, "prodüktif öksürük" olarak bilinir. Altta yatan hastalıkları belirlemek için öksürüğün türü ve şiddeti çok önemlidir.
Genellikle, kuru öksürük, balgamlı öksürük ve alerjik öksürük üç ana kategoriye ayrılır. Kuru öksürük, balgam içermeyen ve boğaza zarar veren bir öksürük türüdür. Sigara kullanımı ve enfeksiyonlar, balgamlı öksürükle sıklıkla bağlantılıdır. Alerjen maddelere karşı vücudun tepkisi, alerjik öksürükle sonuçlanır. Çocuklarda öksürük görüldüğünde, dikkatle takip edilmeli ve gerektiğinde uzman yardımı alınmalıdır.
Türkiye sallanmaya devam ediyor! Kırıkkale'de korkutan deprem
Akaryakıtta son durum ne? 28 Ekim benzin, motorin ve LPG fiyatları
Yapay zeka artık çok başka kullanılacak! Bilgisayarı sizin için kontrol edecek
ÖKSÜRÜĞE EN HIZLI GEÇİRME YÖNTEMLERİ
Öksürüğe karşı uygulanabilecek destekleyici ve doğal yöntemler, belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Öksürüğü hafifletmek için tuzlu su gargarası, sıcak bitki çayları, nane, limon ve zencefil gibi içecekler ve bol miktarda sıvı tüketebilirsiniz. Ayrıca sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında nemlendirici kullanmak, bal tüketmek ve boğaz pastili emmek yer alıyor. Sıcak bir duş almak veya buhar solumak, solunum yollarını nemlendirmeye yardımcı olur. Probiyotik içeren besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve öksürükleri azalttığı da biliniyor.
Bazı durumlarda öksürük uzun süre ve şiddetli bir şekilde devam edebilir. Bu durumda, mentollü pastiller kullanmak, havayı nemlendirmek, bol miktarda su içmek ve sigara dumanından kaçınmak faydalı olabilir. Öte yandan, üç haftadan fazla süren öksürükler veya öksürükle birlikte ateş ve nefes darlığı gibi belirtiler görüldüğünde, acil olarak bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.