Oktay Etiman Kimdir | Film Senaryosu Gibi Bir Hayat
Oktay Etiman Kimdir. Neden Tutuklandı. Oktay Etiman ne zaman öldü. Yılmaz Güney ve Oktay Etiman'ın arkadaşlığı. Mahir Çayan kimdir. Tüm detaylar burada.
68 kuşağının önemli isimlerinden, TKHP-C’nin kurucularından, yazar, çevirmen, yayıncı Oktay Etiman 70 yaşında hayatını kaybetti.
Etiman bir süredir zatürre tanısıyla yatırıldığı Hacettepe Hastanesi’nde tedavi altındaydı.
Mahir Çayan’ın lideri olduğu THKP-C’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Etiman, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim görürken tutuklandı. Etiman, ilk kez elektrikli işkenceye tutulan isim oldu. İstanbul’da örgütün Akbank Selamiçeşme soygunu ve İsrail Büyükelçisi Efraim Elrom’ın kaçırma eylemlerine katılan Etiman, 12 Mart Muhtırası’nın ardından müebbet hapse mahkûm edildi. Ecevit hükümeti tarafından 1974’te çıkarılan af yasasının ardından cezası 30 yıla düşürülen Etiman, infaz hükümleri ile birlikte 14 yılını cezaevinde geçirdi. Cezaevinden çıktığı 1986’dan sonra yazar, çevirmen ve yayıncı olarak hayatını sürdüren Etiman, Mülkiyeliler Birliği’nde yöneticilik yaptı. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden arandıkları dönemde yakın arkadaşı Mahir Çayan ve Hüseyin Cevahir ile Yılmaz Güney’in evinin çatı katında gizlendikleri anısını paylaşan Etiman, “Tanıdığım en kararlı devrimcilerden Güney’i sevgi ve saygıyla anıyorum” demişti.
Güney ile bir süre sonra mahkeme salonunda karşılaştıklarını ifade eden Etiman, Güney’in “’Siz yukarıda iken arama için gelen subaya, ‘yukarıda çatıda saklanıyorlar’ dedim, gülümseyerek, görevli subay da gülümsedi ve hayatımın rolünü oynadım” dediğini aktarmıştı.
OKTAY ETİMAN KİMDİR
1947 yılında Adana’da dünyaya gelen Oktay Etiman, Ankara SBF’de öğrenim gördü. Burada öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklandı. 68 kuşağı devrimcilerinden ilk kez elektrikli işkenceye tabi tutularak tarihe geçti. THKP-C’nin çekirdek kadrosu arasında yer aldı. İstanbul eylem grubu içindeydi. Akbank Selamiçeşme soygununa katıldı. Efraim Elrom’un kaçırılma eyleminde bulundu. 12 Mart’ta açılan THKP-C davasından yargılandı ve müebbet hapse mahkum oldu. 12 Mart Muhtırası sonrası hakkında idam cezası talep edildi, ancak af yasası ile cezası 30 yıla düşürüldü. İnfaz hükümleri ile hayatının 14 yılı cezaevinde geçirdi.