Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide bakımında nelere dikkat edilmelidir?
Orkide bakımı nasıl yapılır? sorusu evde çiçek büyüten kadınlar tarafından detaylı şekilde araştırılıyor. Peki Evde veya iş yerinde orkide nereye konmalı? Orkidenin tekrar çiçek açması için budama nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? İşte tüm merak edilenler...
Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide bakımında nelere dikkat edilmelidir? sorularının yanıtlarına haberimizden ulaşabilirsiniz. İlk olarak orkideyi yetiştireceğiniz yeri iyi seçmelisiniz. Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması aynı zamanda direkt ışık almıyor olması gerekmektedir.
Orkideler evin doğu cephesine bakan kısımlarda daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephesinde büyütülecek ise bir perde ile korunmaları gerekir. Eğer orkidenin yaprakları koyulaşır ise bu yeterli ışık almadıklarının göstergesidir.
SAKSI ÖLÇÜLERİ NASIL OLMALIDIR?
Genellikle 10-12 cm civarında ufak saksılar orkideler için yeterlidir. Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulduysa ve kökleri fazla geliştiyse değiştirmeniz yerinde olacaktır. Köklerinin ezilmeyeceği büyüklükte yeni bir saksı seçebilirsiniz. Ancak çok büyük seçmemeye de özen göstermelisiniz. 1-2 yılda bir saksının çiçeğinize uygun olup olmadığını gözden geçirmenizde fayda var.
ORKİDE İÇİN ODA İDEAL ODA SICAKLIĞI
Orkideler için en iyi oda sıcaklığı gündüzleri 23 derece akşamları da 18 derece civarıdır. Yerini benimsedikten sonra normal durumlarda oda sıcaklığındaki dalgalanmalardan kolay kolay etkilenmese de özellikle tomurcuklanma dönemlerinde sorun olabilir. serin ortamlar tomurcuklanmalarını durdurabiliyor.
ORKİDE KAÇ GÜNDE BİR SULANMALIDIR?
Orkide kökleri her zaman nemli olmayı sevmez. Zaman zaman hafif kuruma ihtiyaçları vardır. Bu nedenle sulama zamanını tespit etmek orkideler için hayati önem taşır.
Saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilebilir. Bu yöntemde önce suya doyurulmuş saksı ağırlığı not edilir. İlerleyen günlerde bir kaç gün arayla tekrar saksı ağırlığı ölçülür. Baş parmağınızı 1. boğumuna kadar saksı harcına soktuğunuzda eğer saksı harcı kurumuşsa sulama vakti gelmiş demektir bu ağırlık not edilerek ileride yapılacak sulamalarda yalnızca saksı ağırlığı ölçülerek sulama zamanı tespit edilir. Aslında sulama zamanı tespit etmede en iyi yöntem baş parmak yöntemidir. Ancak sürekli eller kirlendiği için biraz zahmetli olur. Özellikle ofiste orkide bakımı yapanlar için en uygun yöntem kurşun kalem yöntemidir. Bu yöntemde dışı boyalı, cilalı olmayan tahta kurşun kalem 2,5-3 cm kadar saksı harcının tam merkezine yakın yere batırılır. Zaman zaman kalemin ucu çıkarılıp kontrol edilir. Eğer kalem ucu kurumuşsa sulama yapılır.
ORKİDE NASIL SULANIR?
Orkideler daldırma ve dökme yöntemleri ile sulanırlar. Daldırma yönteminde kova içerisine kök boğazını geçmeyecek seviyede su eklenilir ve orkide saksısı kova içerisine koyulur. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir. Sudan çıkarılan saksı, suyu süzülerek yerine kaldırılır. Eğer bir süre sonra saksı altlığında su birikirse dökülür. Bu yöntem pratik ve kullanışlıdır ancak orkidelerinizde herhangi bir hastalık görülürse tek kovadan yapılan sulamalarda hastalığın diğer bitkilere sıçraması kaçınılmazdır.
Dökme yöntemi ise musluk altı veya sulama kabı ile yapılan sulama şeklidir. Saksı harcı tamamen ıslanana kadar sulama yapılır. Bu nedenle dökme sulamada bol suya ihtiyaç duyulur.
SULARKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?
-Sulama sabah veya öğle saatlerinde olmalıdır. Akşam sulamaları bakteri ve mantar oluşumuna yol açar.
-Sulama kök boğazını geçmeyecek şekilde yapılmalı yaprak aralarına su kaçırılmamalıdır. Eğer su kaçarsa kağıt mendille emdirilerek alınmalıdır.
-Hastalıklı bitkiler varsa daldırma yöntemi ile sulama yapılmamalıdır. Diğer bitkilere bulaşmasına sebep olur.
-Saksı altında su kalmamasına dikkat edilmelidir.
-Sulama suyu orkidenin bulunduğu ortam sıcaklığı ile aynı olmalıdır.