Orta vadeli program nedir? | 2022-2024 dönemini kapsayan orta vadeli programın içeriği

Resmi Gazete'de ülke ekonomisinin önümüzdeki üç yıllık hedefleri açıklandı. Bu kapsamda Orta vadeli program nedir? | 2022-2024 dönemini kapsayan orta vadeli programın içeriği sorularının yanıtı merak konusu oldu. İşte ayrıntılar...

Orta vadeli program nedir? | 2022-2024  dönemini kapsayan orta vadeli programın içeriği
 Gece Editörü

2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın onaylanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Bu kapsamda Orta vadeli program nedir? | 2022-2024  dönemini kapsayan orta vadeli programın içeriği sorularının yanıtı merak konusu oldu. İşte detaylar...

ORTA VADELİ PROGRAM NEDİR?

5018 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi uyarınca, çok yıllı bütçe hazırlık süreci Bakanlar Kurulunun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan orta vadeli programı kabul etmesiyle başlamaktadır.

Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak stratejik amaçlar temelinde kamu politikaları ve uygulamalarını şekillendirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendirecektir. Aynı zamanda, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğinde olan bu Program, son yıllarda sosyal ve ekonomik alanda sağlanan gelişmelerin daha sağlam bir zeminde sürdürülmesi suretiyle güven ve istikrara katkıda bulunacaktır.

Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunan Orta Vadeli Program, makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsamaktadır.

Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, idari ve yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde, kurumların karar alma ve uygulama süreçlerinde Programın amaç ve öncelikleri esas alınacaktır.

Dinamik bir yapı arz eden ve üç yıllık perspektife sahip olan Program, yıllık uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenmektedir. Bu kapsamda, Program uygulamaları ile Programı etkileyebilecek dışsal gelişmeler etkili bir şekilde izlenecek ve değerlendirilecektir. Programda yer alan amaç ve öncelikler bakımından uygulamanın izlenmesi, değerlendirilmesi ve Bakanlar Kuruluna bilgi sunulmasından Kalkınma Bakanlığı sorumludur.

Orta Vadeli Program İçeriği;
– Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğindedir.
– Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmaktadır.
– Makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsar.
– Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak şekilde, üç yıllık dönemde üzerinde yoğunlaşılacak öncelikleri tespit eder.
– Uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapı arzeder.
– Üç yıllık perspektife sahiptir.

2022-2024 DÖNEMİNİ KAPSAYAN ORTA VADELİ PROGRAM İÇERİĞİ

Ülke ekonomisinin üç senelik yol haritası niteliği taşıyan Orta Vadeli Program duyuruldu. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve 2022-2024 dönemini kapsayan OVP ile temel ekonomik büyüklükler ve hedefler belirlendi.

Buna göre, büyüme için bu yıl gerçekleşme tahmini yüzde 9 olurken, ekonominin 2022'de yüzde 5, 2023 ve 2024 yıllarında ise yüzde 5,5 büyüyeceği öngörüldü.

Enflasyonun bu yıl yüzde 16,2 olacağı tahmin edilirken, enflasyon hedefi gelecek yıl için yüzde 9,8, 2023 için yüzde 8, 2024 için yüzde 7,6 olarak belirlendi.

Bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2022'de yüzde 3,5, program dönemi sonunda ise yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceği öngörüldü.

Programda, işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 12,6 olacağına yer verilirken, gelecek yıl hedefi yüzde 12, 2023 yılı için yüzde 11,4 ve 2024 için ise yüzde 10,9 olarak tahmin edildi.

İhracatın, 2021 sonunda 211 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilirken, 2022'de 230,9 milyar dolar, 2023'te 242 milyar dolar, program sonunda 255 milyar dolar olması hedeflendi. İthalatın, 2021 sonunda 258 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi, 2022'de 282,7 milyar dolar, 2023'te 294 milyar dolar, 2024'te de 309 milyar dolar olması öngörüldü.

Öncü göstergeler yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik faaliyetlerdeki güçlü görünümün sürdüğünü gösteriyor.

Yılın kalanında yurtiçi talepte bir miktar yavaşlama bekleniyor. Ancak dış talebin katkısıyla ekonomide olumlu görünüm korunacak. Turizm büyümeye önemli katkı sağlayacak.

Ekonomi önceki programdaki yüzde 5.8 hedefinin üstünde yüzde 9 büyüyecek.

Yılın kalanında baz etkisinin yanısıra kur gelişmelerinin etkisindeki gerileme ve gıda fiyatlarındaki düzeltme etkisiyle yıllık enflasyon azalacak.

Yıl sonunda TÜFE yüzde 16.2 seviyesinde gerçekleşecek.

Salgının olumsuz etkilerini sınırlandırmak için alınan tedbirlerin büyüklüğü 734.2 milyar TL olacak.

Salgın etkisiyle yükselen kamu açıklarının azaltılması ve mali disiplinin sürdürülmesi orta vadeli program döneminin temel amacı olacak.

Enflasyon hedeflemesi uygulamasına devam edilecek.

3 yılda 3 milyon 511 bin kişiye iş sağlanacak.

Etiketler :
0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡