Orta Vadeli Program (OVP) nedir? Orta Vadeli Program kaç yıl geçerli olacak?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün Orta Vadeli Program OVP açıklaması bekleniyor. Peki Orta Vadeli Program OVP nedir? OVP'nin içerisinde neler var? Kaç yıl geçerli olacak?
Orta Vadeli Program - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklayacağı Orta Vadeli Program'ın detayları merak ediliyor. Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma ofisinde Bakan Albayrak OVP'yi açıklayacak. Peki Orta Vadeli Program nedir? OVP'nin içerisinde neler var? Kaç yıl geçerli olacak? Merak edilen detaylar haberimizde...
Orta vadeli program ne zaman açıklanacak?
Ekonomi piyasasının gözü 20 Eylül 2018'de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, saat 11.00'de açıklayacağı Orta Vadeli Program'a (OVP) çevirdi.
Orta Vadeli Program nedir?
OVP, bir kaynaklar harcamalar dengesidir:
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşecek toplantıyla Türkiye'nin 3 yıllık haritası belli olacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Orta Vadeli Program öncesi önemli toplantılar gerçekleştirdi. Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (TÜSİAD), DEİK ve MÜSİAD yönetimleri ile buluştu.
– Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğindedir.
– Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunmaktadır.
– Makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsar.
– Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak şekilde, üç yıllık dönemde üzerinde yoğunlaşılacak öncelikleri tespit eder.
– Uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenilenecek dinamik bir yapı arzeder.
– Üç yıllık perspektife sahiptir.
Orta Vadeli Program, bütçe sürecini başlatarak stratejik amaçlar temelinde kamu politikaları ve uygulamalarını şekillendirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendirecek. Aynı zamanda, kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir yol haritası niteliğinde olan bu Program, son yıllarda sosyal ve ekonomik alanda sağlanan gelişmelerin daha sağlam bir zeminde sürdürülmesi suretiyle güven ve istikrara katkıda bulunacak.
Çeşitli alanlarda birbirleriyle tutarlı bir amaç, politika ve öncelikler seti sunan Orta Vadeli Program, makro politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri kapsıyor.
Bakanlık ve kurum bütçelerinin hazırlanmasında, idari ve yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde, kurumların karar alma ve uygulama süreçlerinde Programın amaç ve öncelikleri esas alınacak.
Dinamik bir yapı arz eden ve üç yıllık perspektife sahip olan Program, yıllık uygulamaların sonuçları ve genel şartlardaki değişmeler dikkate alınarak, her yıl yenileniyor. Bu kapsamda, Program uygulamaları ile Programı etkileyebilecek dışsal gelişmeler etkili bir şekilde izlenecek ve değerlendirilecek. Programda yer alan amaç ve öncelikler bakımından uygulamanın izlenmesi, değerlendirilmesi ve Bakanlar Kuruluna bilgi sunulmasından Kalkınma Bakanlığı sorumluluğunda.
Orta Vadeli Program kaç yıl geçerli olacak? OVP'nin içerisinde neler var?
Orta Vadeli Program 2019- 2022 yıllarını kapsayacak OVP'ye ilişkin iyimser beklentiler borsa ve döviz kurlarına da yansıdı. TL, dolar karşısında yüzde 2.5 değer kazanarak 6.24 TL'nin de altına indi.
OVP öncesi dolar ne kadar? (20.09.2018)
Albayrak’ın OVP açıklaması saat 11.00’de başlayacak. Dolar/TL, bugün en düşük 6,2453, en yüksek 6,2628 seviyesini gördü.
20 Eylül 09:07 itibariyle: Dolar/TL 6.2662/6.2742 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 7.3350/7.3461'den işlem görüyor.
Saat 11.00 itibariyle açıklanması beklenen OVP’de TCMB’nin sert faiz artışı ardından mevcut para politikası ile ne derece uyumlu ve etkili bir maliye politikasının açıklanacağı izleniyor.
OVP’de piyasa beklentilerini karşılayan bir program açıklanması halinde TL’ye destek olması bekleniyor.
Deniz Yatırım notunda, TL varlıklar için OVP sunumunun temel belirleyici faktör olduğu belirtilerek, “Pozitif algı ortamının oluşması durumunda –düşük büyüme, düşük bütçe açığı, artan tasarruf önlemleri- TL cinsinden fiyatlanan varlıklar için pozitif yaklaşımın artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, olası senaryoda, TCMB-PPK kararı sonrası oluşmasını beklediğimiz 5.90-6.20 dolar/TL fiyatlama bandı aşağı yönde kırılabilir. Benzer eğilimi ağırlıklı getiri eğrisinin uzun tarafında olmak üzere tahvil faizleri için de beklemek mümkün” denildi.
Dolar/TL TCMB’nin geçen haftaki sert faiz kararı ardından 6’lı seviyelere kadar gerilemiş ancak lokal döviz talebi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB’nin faiz kararı ve İş Bankası’na yönelik açıklamalarının OVP öncesi algıyı negatife çevirmesiyle tekrar yükselerek PPK öncesi seviyelere gelmişti.
Analistler daha yakalanabilir büyüme oranları, kur ve enflasyon hedeflemesi beklendiğini belirtirken, sorunlu kredilerle ilgili kurtarma planlarına yönelik olası gelişmelerin yanı sıra kamudaki tasarruflar ve hükümet eliyle yapılması planlanan projelerin ne yönde ilerleyeceği de izlenecek. Analistler hükümetin doğru sorunlara işaret ettiğini ancak bunun sözle kalmayıp gerçek uygulamalara dökülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Reuters’da dün yayınlanan bir haberde önümüzdeki üç yılı kapsayacak olan OVP’de büyümenin bu yıl için yüzde 5.5’ten yüzde 3.5-4 aralığına revize edilmesi, gelecek yıl için daha muhafazakar bir tahminin yer alması öngörülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta yaptığı açıklamalarda OVP’de gerçekçi makro hedefler ortaya koyacaklarını belirterek, “Performansı takip edilebilir, şeffaf ve hesap verilebilir bir OVP olacak; küresel piyasaların ve yatırımcıların Türkiye’ye güvenlerinin güçlü şekilde tesisini sağlayacak” demişti.
Tahvil-bono piyasasında ise PPK öncesi yüzde 20’nin üzerinde işlem gören 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri Cuma günü yüzde 18.34’e kadar gerilemişti. İlgili tahvilin getirisi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.73, valörde son işlemde yüzde 18.65 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlemde yüzde 25.32, valörde son işlemde yüzde 25.40 seviyesindeydi.