ÖSYM boş kontenjanlar 2021 | Hangi kontenjanlar boş kaldı 2021? | TYT, Lisans eşit ağırlık, sayısal, sözel boş kontenjanlar 2021 | YKS ek tercih kılavuzu 2021

Ölçme ve ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, tercihlerin 14 Ekim- 18 Ekim tarihlerinde kurumun internet sitesi ve ÖSYM AİS mobil uygulamasından yapılabileceğini ilan etmişti. Ek yerleştirme başvurularının başlamasıyla, ek kontenjan tercih kılavuzu ve YKS ek tercih kılavuzu araştırılıyor. Peki kılavuzlarda hangi üniversitelerin hangi bölümleri boş kaldı? İşte ÖSYM boş kontenjanlar 2021 | YKS ek yerleştirme hangi kontenjanlar boş? sorusunun cevabı...

ÖSYM boş kontenjanlar 2021 | Hangi kontenjanlar boş kaldı 2021? | TYT, Lisans eşit ağırlık, sayısal, sözel boş kontenjanlar 2021 | YKS ek tercih kılavuzu 2021
 Haberler, Son Dakika Haberleri

YKS ek tercih yapacak adaylar, 20 Eylül 2021 tarihi itibarıyla tercihlerine başladılar. Şimdilerde ise herhangi bir okula yerleşemeyen adayların tercih yapma hakkına sıra geldi. Bunun ardından adaylar tercih kılavuzlarından hangi üniversitenin hangi bölümlerine tercih yapabileceklerini araştırıyor. ÖSYM boş kontenjan için araştırma yapan adaylar, haberimizde "ÖSYM boş kontenjanlar 2021 | Hangi kontenjanlar boş kaldı 2021? | TYT, Lisans eşit ağırlık, sayısal, sözel boş kontenjanlar 2021 | YKS ek tercih kılavuzu 2021" konu başlıklarına göz atabilirler.

ÖSYM boş kontenjanlar 2021 | Hangi kontenjanlar boş kaldı 2021? | TYT, Lisans eşit ağırlık, sayısal, sözel boş kontenjanlar 2021

ÖSYM BOŞ KONTENJANLAR 2021 | YKS EK YERLEŞTİRME HANGİ KONTENJANLAR BOŞ?

Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2021-YKS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2021-YKS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturmaktadır. Aşağıdaki linkte,

149. sayfadan itibaren ön lisans programında hangi üniversitelerin, hangi bölümlerinde boş kontenjan olduğuna erişebilirsiniz. (güncellemeler doğrultusunda kontenjanlar doluluk gösterebilir)

ÖSYM ÖN LİSANS BOŞ KONTENJANLAR 2021

56. sayfadan itibaren Lisans programında eşit ağırlık bölümü hangi üniversitelerin, hangi bölümlerinde boş kontenjan olduğuna erişebilirsiniz  (güncellemeler doğrultusunda kontenjanlar doluluk gösterebilir)

ÖSYM EŞİT AĞIRLIK BOŞ KONTENJANLAR 2021

70. sayfadan itibaren Lisans programında sayısal bölümü üniversitelerin, hangi bölümlerinde boş kontenjan olduğuna erişebilirsiniz  (güncellemeler doğrultusunda kontenjanlar doluluk gösterebilir)

ÖSYM SAYISAL BOŞ KONTENJANLAR 2021

32. sayfadan itibaren Lisans programında sözel bölümü üniversitelerin, hangi bölümlerinde boş kontenjan olduğuna erişebilirsiniz  (güncellemeler doğrultusunda kontenjanlar doluluk gösterebilir)

ÖSYM SÖZEL BOŞ KONTENJANLAR 2021

sinav-7-au3c-cover-001.jpg

YKS İKİNCİ EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN? 140 PUAN ALANLAR NE ZAMAN TERCİH YAPACAK? 2. EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN?

YKS sınavında 140 puan alan öğrenciler tercihlerini, ek tercihlerin ardından yapılacak olan ikinci ek yerleştirme aşamasında yapabilecekler. İkinci ek yerleştirmede adaylar, boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek.

ÖSYM Başkanı Halis Aygün ikinci ek yerleştirmelere ilişkin "2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel (ilk) yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylara yönelik bu sene iki 'Ek Yerleştirme' yapılacak. 1'inci Ek Yerleştirme aşamasında genel yerleştirmede olduğu gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT)/ Yabancı Dil Testi (YDT) için 180 baraj puanı uygulaması geçerli olacak." açıklamasını yapmıştı.

YKS 2. TERCİH KILAVUZU

ÖSYM boş kontenjanlar 2021 | Hangi kontenjanlar boş kaldı 2021? | TYT, Lisans eşit ağırlık, sayısal, sözel boş kontenjanlar 2021

TERCİH İŞLEMLERİ

 Adayların, tercihlerini bildirmeden önce ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden YKS ile ilgili bilgi ve duyuruları izlemeleri yerinde olacaktır. Adaylar, bu internet sitesinde tercihleri için yararlı olacak bilgilere erişebileceklerdir. Adaylar, mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyeceklerdir.

TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. İlgili AYT/YDT puanı 180 ve üzeri olan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Her adayın, girmek istediği programları Tablo 3 ve/veya Tablo 4'ten bularak tercih sırasına koyması ve bir Tercih Listesi oluşturması yararlı olacaktır. Liste oluşturulurken girmek istenilen yükseköğretim programları tercih sırasına konulmalı ve her satıra bir programın kodu ve adı ile bağlı olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adı yazılmalıdır. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacaktır. Tercihlerin tümünün doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazmakla yetinebilir. Bu durumda adayın, girmek istediği bu dört programı (1.) sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazması gerekir. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir.

650x344-yks-tercihleri-ne-zaman-bitiyor-kac-gun-kaldi-osym-2021-yks-universite-tercihleri-son-gun-ne-zaman-1628409193500-002.jpg

Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların koşullarını karşılayıp karşılamadığınız kontrol edilmeyecektir. Ancak, Merkezî Ek Yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü mutlaka okuyunuz. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezî yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayarla yapılacaktır. Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:

a) Her yükseköğretim programına, kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

c) Merkezî ek yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

d) Kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmanız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralamanız yararınıza olacaktır. Tercihlerinizi, Tablo 3 ve Tablo 4'te verilen yükseköğretim programlarının en küçük puanlarına göre sıralamanız şart değildir. Duruma göre yapabileceğiniz tercihlerin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, programın merkezi genel yerleştirmede oluşan en küçük puanını göz önünde bulundurarak sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Ancak ne olursa olsun bir yükseköğretim programına kaydolmak istiyorsanız, sonlardaki birkaç tercih sıranıza girebileceğinizi tahmin ettiğiniz programları yazabilirsiniz.

TABLO 3 İÇİN TIKLAYIN

TABLO 4 İÇİN TIKLAYIN

 

Etiketler :
0
1
0
3
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡