ÖSYM tercih kılavuzu 2017

ÖSYM tercih kılavuzu 2017 / ÖSYM tercihlerle ilgili duyuru yayımladı; 2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir

ÖSYM tercih kılavuzu 2017

"2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. “Tercih Süresi” tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

2017-ÖSYS adaylarına ve kamuoyuna önemle duyurulur."

TERCİH YAPMADAN ÖNCE BUNLARA DİKKAT

ÖSYM, tercih kılavuzu içerisinde öğrencilere bazı uyarılarda bulundu. Tercih işlemlerini gerçekleştirmeden önce bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen ÖSYM, ayrıntılara dikkat çekti;

*Listenizdeki programların bu kılavuzda "bakınız" olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?

*Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?

*Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım." demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?

OKUL BİRİNCİLERİ İÇİN TERCİH İŞLEMLERİ FARKLI OLACAK

YGS/LYS'lerde başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.

Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı olacak. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamama durumu ile de karşılaşabilir. Okul birincilerinin kendilerine sağlanan bu olanaktan yararlanabilmeleri için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmaları gerekiyor.

2017 LYS sınav sonuçlarında, ÖSYM'den sürpriz son dakika açıklaması geldi, LYS sonuçları 23:59'ta değil daha erken açıklandı. Eğitim uzmanları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin bu kararı almasının sebebi olarak sistemde çökme yaşanmaması için yapıldığı görüşünde. 2017 LYS tercihleri ne zaman başlayacak sorusuna kurum 22 Haziran'da cevap verdi. Tercih başvurularında nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan ÖSYM'den önemli uyarı geldi: TABLO 3 ve TABLO 4'te yer alan yükseköğretim programlarının koşulları yerine getirilmesi gerekiyor.

Bir aydır beklenen 2017 LYS sonuçlarında beklenen açıklama yapıldı, dün akşam Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sonuçlar açıklandı. Sonuçlar açıklandıktan sonra gözler "tercihlere" çevrildi. Tercihler konusunda 22 Temmuz'da nelerin yapılması gerektiğini açıklayan kurum tercih başvurularının ne zaman başlacağını ön bilgi olarak yayımladığı kılavuzda açıkladı.

SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM TERCİH KILAVUZU 2017 TABLO 3 VE TABLO 4 GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Dikkat: Tablo 3 YGS-LYS üzerinden olup 150 puan üzeri alanların tercih edeceği bölümler, Tablo 4 LYS sınavından 180 puan üzeri alanların tercih edeceği bölümler...

Başvurular, Tercih kılavuzu 2017 üzerinden 18 Temmuz 2017 tarihinde ÖSYM'nin AİS sayfasında yayınlanacaktır. Başvuru süresi 8 gün olup, 26 Temmuz 2017'de sona erecektir.

5 sınavdan en çok Matematik sınavına başvuru yapıldı. Sınava başvuran kişi sayısı 838 bin olup, sınava giren kişi sayısı 814 bin kişi olarak tespit edildi.

Önemli not: Sınava girenler dün akşam sonuçların ÖSYM AİS sayfası en çok aranan kelimelerden oldu. Öğrencis Seçme ve Yerleştirme Merkezi, ÖSYM AİS sayfasında; sınav başvuruları, sınav giriş belgesi, sınav giriş belgelerini yayınlamaktadır. Sınav sonuçları ÖSYM sonuç sayfasında yayınlanıyor.

2017 LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sınav sonuçlarından önce “ön bilgi” amacı olarak 22 Haziran 2017’de tercih kılavuzunu yayımladı. Tercihlerin 18 Temmuz’da başlayacağını söyleyen kurum, başvuru sürecinin 26 Temmuz 2017’de sona ereceğini açıkladı. Tercihler kurumun “AİS” sayfasında yapılacak. Tercih kılavuzu kurum tarafından ev adreslerine gönderilmeyecektir. Kurum önemli bir uyarıda bulundu. Tercihler bir değil, birkaç kez kontrol edilmelidir açıklaması yapılırken, geçmiş senelerde birçok aday yanlış tercihlerden ötürü üniversiteye giremedi.

Başvuruda kaç tercih yapılabiliyor?

Kurumun belirlediği tercih sayısı 24.

3 tercih sistemi nedir?

Sınava girenler 3 tercih üzerinden üniversiteye yerleştirilecektir: 1) Sınava YGS’den veya LYS’den girenler, 2) Yükseköğretim üzerinden ilgili bölüme tercih yapanlar, 3) Yükseköğretime kontenjan ile girenler.

Kılavuzda yer alan TABLO 3 ve TABLO 4 nedir?

TABLO 3 sadece YGS, TABLO 4 YGS ve LYS üzerinden üniversite programları için tercih yapılacak bölümlerdir. TABLO 3’te YGS sınavından 150 ve üzeri puan alanlar buradan başvuru yaparken, TABLO 4’te YGS ve LYS sınavlarında 180 puan ve üzeri yapanlar bu bölümden başvuru yapacaklardır.

Kurum tercih konusunda hangi uyarıyı yapıyor?

Tercih başvuruları başladığında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, “tercih kılavuzu” içerisinde önemli bir uyarıda bulundu. Kurum “Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız Merkezimizce kontrol edilmeyecektir. Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü (2 kısım halinde düzenlenen bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelemeden tercihlerinizi yapmayınız.) mutlaka okuyunuz. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezî yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacaktır.

Başvuru bittikten sonra en çok neye dikkat edilmesi gerekiyor?

Tercih başvurularından sonra sistemde yer alan “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” yazısı muhakkak görülmesi gerekmektedir. Bu ifade görülmediği takdirde sayfayı güncelleyerek tekrardan işlemler yapılması gerekir.

Tercihler sonradan değiştirilebilir mi?

26 Temmuz 2017 tarihine kadar tercihler değişiklik yapılabilir. 26 Temmuz’dan sonra sistemde değişiklik yapılamaz.

Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Kurum tercihler üzerinden sonuç takvimi paylaşmamıştır. Tercih sonuçlarının bir ay içerisinde açıklanacaktır.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡