ÖSYM Üniversite Giriş Sınavı Örnek Soruları

ÖSYM Bu sene üniversite sınavına girecek olan öğrenciler için, yeni sınav sistemine alışmaları için örnek soruları yayımladı. Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

ÖSYM Üniversite Giriş Sınavı Örnek Soruları

ÖSYM Bu sene üniversite sınavına girecek olan öğrenciler için, yeni sınav sistemine alışmaları için örnek soruları yayımladı. Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor. Tüm detaylar bolgegundem.com'da.

ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı. Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor. 2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, Yabancı Dil Oturumu da 24 Haziran'da yapılacak. Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak. ÖSYM'nin yayınladığı örnek soru kitapçığında her alandan sorular var. Türkçe, Matematik,Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri derslerinden 30 örnek soru bulunuyor. ÖSYM'nin sitesinden yayınladığı YKS sınavı örnek soru kitapçığına ve cevap anahtarına aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Üniversite sınavı soruları taban puanları merak ediliyor. YKS TYT örnek soruları ÖSYM son dakika açıklaması ile erişime açıldı. Vatandaşlar merakla üniversite sınavı örnek soru kitapçığını araştırıyorlar. Geçtiğimiz aylarda TEOG sınavının kaldırılmasının ardından YGS ve LYS’nin kaldırılması konusu gündeme gelmişti. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, son dakika açıklaması ile üniversite sınavında sadeleşmeye gidildiğini duyurmuştu.

osym-artik-ygs-ile-ogrenci-almayacak-274549-5.jpg

 

YKS ÖRNEK SORU KİTAPÇIĞI - TÜRKÇE-SOSYAL-FEN BİLGİSİ

ÜNİVERSİTE SINAVI SORULARI NASIL OLACAK?

Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek soru kitapçığına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı.

Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, ikinci oturum ile Yabancı Dil testi de 24 Haziran'da yapılacak.

Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak.

Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

osym2.jpg

YKS TYT ÖRNEK SORULAR

1. Yahya Kemal’in şiirlerini bir araya Kendi Gök Kubbemiz, adını bir şiirin başlığından değil, bir mısradan . Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) toplayan – veriyor

B) birleştiren – esinleniyor

C) getiren – alıyor

D) derleyen – çağrıştırıyor

E) kapsayan – getiriyor

2. Ne olursa olsun (Her durumda), söylenmek

 I

istenen şeyi anlatacak tek bir sözcük,

canlandıracak (pekiştirecek) tek bir fiil,

 II

nitelendirecek tek bir sıfat vardır. İşte insan bu

sözcüğü, bu fiili, bu sıfatı buluncaya kadar

uğraşmalıdır (çabalamalıdır). Yaklaşık olanla

 III

kesinlikle (asla) yetinmemeli, hiçbir hileye,

 IV

güçlüğü yenmek (zorluğu aşmak) için sahte

 V

dil oyunlarına başvurmamalıdır.

Bu parçada numaralanmış sözlerin hangisi, ayraç içinde verilen açıklamayla anlamca uyuşmamaktadır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V

YKS SINAV SÜRESİ NE KADAR?

YÖK, öğrencilerin konsantrasyonunu göz önüne alınarak TYT’yi 2 oturuma böldü. Sınavda soru sayısı 80’den 120’ye çıkarken sınav süresi de 90’dan 135 dakikaya çıktı.

YKS BAŞVURULARI NE ZAMAN?

YKs’ye başvurular 1-21 Mart arasında yapılacak. ÖSYM tarafından, “2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi” duyuruldu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018’de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018’de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak.

YKS NE ZAMAN YAPILACAK?

Yeni üniversite sınavının ne zaman yapılacağı belli oldu. Sınav 23-24 Haziran’da yapılacak. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler, tarih sorusu da cevaplayacak. YÖK, üniversiteye giriş sistemiyle ilgili eksik kalan detayları açıkladı. Yapılan yeni düzenlemeyle eşit ağırlığa da tarih geldi. Eşit ağırlıkçıların gireceği ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1’, ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’ olarak değiştirildi. Önceden sadece Türk dili ve coğrafyanın yer aldığı teste tarih soruları da eklendi. Eşit ağırlık alanındaki öğrenciler matematik testinin yanı sıra bu sorulara da yanıt verecek.

Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk aşamanın cumartesi sabahı, ikinci aşamanın ise pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Lisans programlarına yerleştirme için puan türleri, daha önce açıklandığı gibi sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanı şeklinde olacak.

 YKS ÜCRETİ NE KADAR?

YKS ücreti ÖSYM tarafından belirlenecek. Sınav ücretinin iki oturum için 120 TL olması planlanıyor. Konuyla ilgili kesin bilgi başvuru kılavuzunda ve ÖSYM’nin web sayfasından ilan edilecek.

YKS SORULARI NASIL OLACAK?

Adayların cumartesi günü sabah gireceği Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), yeterliliğe dayalı bir değerlendirme esas alınacak. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören bütün adaylara uygulanacağı için, adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacak, bütün adaylar için fırsat eşitliği sunacak.

Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanı, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınmasıyla hesaplanacak. Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60'ının toplamının 180 ve üzeri olması gerekecek.

Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT'den 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek.

Adaylar, 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

Adaylar, cumartesi günü ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinde Türk dili ve edebiyatından 24, Tarih-1'de 10, Coğrafya-1'de ise 6 olmak üzere toplam 40 soru, matematikte 40 soru cevaplandıracak.

Sosyal Bilimler-2 testinde Tarih-2'den 11, Coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan (mantık, psikoloji, sosyoloji) 12, din kültürü ve ahlak bilgisinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru adaylara yöneltilecek.

Adaylar, Fen Bilimleri Testi'nde fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden 13 olmak üzere 40 soru çözecek.

Pazar günü yapılacak yabancı dil testinde ise adaylara 80 soru yöneltilecek.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡