ÖSYM YKS'de kaç birinci olduğunu açıkladı

YKS sınavının ardından birinciler merak edilirken ÖSYM tarafından, YKS'de kaç birincinin çıktığı ve hangi alandan çıktığı açıklandı. ÖSYM'nin açıklamasına göre TYT ile Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık'tan 1'er, Yabancı Dil'den ise 5 birinci çıktı.

ÖSYM YKS'de kaç birinci olduğunu açıkladı

YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından merakla bu sınavda kim birinci olduğu sorulurken ÖSYM'den herhangi bir açıklama gelmemişti. Beklenen açıklama bugün geldi. ÖSYM kaç birincinini olduğunu ve hangi alandan olduğunu açıkladı.

ÖSYM tarafından, YKS'de TYT ile Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık'tan 1'er, Yabancı Dil'den ise 5 birincinin çıktığı bildirildi.

YKS KONTENJAN BİLGİSİ

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar merakla kontenjan bilgisini merak ediyor. İşte YKS kontenjan bilgisi, YKS tercih kılavuzu

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJAN KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

YKS tercihleri 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında alınacak. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde olacak. Ayrıca YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandı ancak bu yayınlanan kılavuz ön bilgilendirme amacı taşıyor.

ÖSYM YKS'de kaç birinci olduğunu açıkladı

TERCİH YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1- Tercih listesi hazırlarken önce kendi başarı sıranıza uygun bir tercih havuzu oluşturun. Puanlarınızın yetmediğini düşündüğünüz ancak çok istediğiniz birkaç bölümü listenize alabilirsiniz.

2- Sonrasında kendi başarı sıranıza yakın bölümlerden seçimler yapmalı, listenin sonuna doğru tedbirli olmak adına başarı sıranızdan daha gerideki bölümlerden de seçimler yapın. Burada sınır kazandığınızda kayıt olmak istemeyeceğiniz bölümlerdir. Okumak istemediğiniz bölümlere kesinlikle listede yer vermeyin.

3- Tercihleri sıraya dizmenin tek bir kuralı var. O da adayın isteği. Oluşturulan havuzdaki programları sıralarken puana, başarı sırasına bakmadan her adımda "hangi tercihimi daha çok istiyorum" diye düşünmeli ve listenizi bu şekilde oluşturmalısınız.

4- En çok istediğimiz bölümü en üste yazmalı. Sonra, kalanlardan en çok istediğimizi ikinci sıraya yazarak bu mantıkla tamamen istek sıranıza göre bir tercih listesi oluşturmalısınız.

5- Listemizi isteğimize göre sıraladığımızda daha düşük puanlı bir tercih daha yüksek puanlı bir tercihin üstüne gelebilir. Hiç sakıncası yok. Sonuçta daha düşük puanlı olmasına rağmen onu daha çok istiyoruz demek.

6- Kazanıldığında üzüntü yaratacak bir tercih kesinlikle listeye konulmamalı.

7- Vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar burs ve indirim durumlarını öğrenmeli, nasıl bir ücretle karşı karşıya kalacaklarına dikkat etmeliler.

8- Başka bir şehir tercih edilecek ise yurt olanaklarını mutlaka araştırın.

9- Seçilecek bölümlerin özel koşullarıyla ilgili ÖSYM kılavuzunda "bakınız/koşullar" olarak gösterilen bölümleri mutlaka inceleyin.

10- TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar özel yetenek ile öğrenci alan lisans programlarına da başvurabilirler. Bu yıl özel yetenek ile 31 bin 405 öğrenci alınacak.

ÖSYM YKS'de kaç birinci olduğunu açıkladı

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

Kılavuzda tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2019-TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar, tablo 4'teki yükseköğretim programlarını ise 2019-AYT/YDT'de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek.

Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu olmayacak. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecek.

2019-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacak. Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden adaylara duyurulacak, sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

ÜNİVERSİTE EK YERLEŞTİRMELERİ NE ZAMAN?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek.

Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Ek yerleştirme tercih ücreti 20 lira olacak. ÖSYM Yönetim Kurulunun Ocak 2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacak.

ÖSYM YKS'de kaç birinci olduğunu açıkladı

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

YÖK Atlas, Yükseköğretim Kurumları'nın (YÖK) özellikle tercih sürecinde üniversite adaylarına doğru tercih yapmaları için destek olacak bir program olarak tasarlandı. YÖK Atlas, lisans tercih sihirbazında son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı sunuluyor.

YÖK ATLAS İÇİN TIKLAYINIZ

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡