Oturtma tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Oturtma Nasıl Yapılır?
Oturtma nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Oturtma Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Oturtma nasıl hazırlanır, Oturtma yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Oturtma için Malzemeler:
2 adet yumurta 1 su bardağı yağ 1 su bardağı yoğurt Un Kabartma tozu 1 yemek kaşığı sirke Nişasta Şerbeti için 4 su bardağı şeker 3 bardak su
Oturtma Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Plastik bir kaba 1 bardak sıvıyağ, 1 bardak yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı sirke ve hamurun kulak memesi kıvamına gelene kadar alabildiğince un koyarak yoğrulur. Hamur kıvamını aldıktan sonra 30 dakika hamur dinlendirilir. Baklava hamurundan yapılacak olan hamur dinlendirildikten sonra minik toplar halinde parçalar alınır. Her beze nişasta yardımı ile açılır. Orta boy tencereye 4 su bardağı şeker ve 3 bardak su konularak oturtmanın şerbeti hazırlanır. Orta ocak ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan 10 dakika sonra ocak ateşinden alınmalıdır. Damla damla akışkan olması gerekmektedir. Şerbetin şekerlenmemesi için içerisine 2–3 damla limon sıkılması gerekir. Oturtma soğuduktan sonra şerbeti dökülür. Baklavanın hamurlaşmaması için şerbeti döküldükten sonra tepsinin üzeri kapatılmamalıdır. Her beze tek tek nişasta ile yufka kalınlığında açılarak üzerine rondodan geçirilmiş ceviz serpilerek oklava yardımı ile rulo haline getirilip her iki yanından sıkıştırılarak büzülür. Minik parçalara bölünen yufkalar tepsiye sıralanır. Baklavanın üzerine dökülmesi için küçük boy tavada 1 bardak sıvıyağ, 125 gr tereyağı orta ocak ateşte eritilir. Eriyen yağ hazırlanan baklavaların üzerine gezdirilerek dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika tereyağı dökülmüş olan oturtma pişirilir. Oturtma pembeleştikten sonra fırından çıkarılarak soğumaya bırakılır. Hazırlanan şerbet, sıcak ancak üzerinde dumanı olmamalıdır. Ilınan şerbet de oturtma tatlısının üzerine dökülerek dinlenmeye bırakılmalıdır. Tatlımızın yapılış süresi ortalama 50 dakika olup 12 kişilik servis edilebilir.
Hamur İşlerini Taze Kalması İçin Nasıl Saklamalıyız?
Hamur işlerini özenle hazırlıyoruz ama taze kalması için nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?İşte bu sorunun cevabıyla birlikte çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir takım önerilerde bulunmak istiyorum. Çoğumuzun mutfakta geçirdiği en keyifli zamanlar, tahmin edersiniz ki hamur işlerini yaparken olmuştur. Yaptığımız hamur işlerini ailemize, misafirlerimize ikram ederiz ve severek yenmesine de memnun oluruz. Bazen de yaptığımız hamur işlerini ölçüsünü kaçırıp fazla yaparız ve ne yazık ki harika olmalarına rağmen yenemez ve artarlar. Bu durumda da ziyan olmalarını istemeyiz değil mi? Ama bunu nasıl yapacağımızı da bilemeyiz.
Tabi ki yemesi de çok keyif veriyor fakat artanların da ziyan olmaması adına doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bunun için sizlere bir takım öneriler hazırladım. Umarım işinize yarar..
1. Hamur İşlerinin Oda Sıcaklığında Bekleme Süreleri;
Hamur işlerinin oda sıcaklığında bekleme süreleri iç malzemelerine göre değişmektedir.
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi kullanılmayan hamur işlerini oda sıcaklığında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.
Yani iç malzemesi patatesli ise 5 gün oda sıcaklığında bekleyebilir.
2. Hamur İşleri Dondurucuda Saklanabilir mi?
Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp, ikramdan 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
3. İç Malzemesine Göre Nasıl Saklayacağız?
İç malzemesinde özellikle kıyma olan hamur işlerinizi, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız. Tekrar yeneceği zaman fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
4. Pişirmeden Saklanabilir mi?
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt gibi bir ayraç koyarak saklamanız gerekiyor.
Püf Noktası:
Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Ama en doğrusu pişirdikten sonra saklamaktır. Hatta pişmiş poğaçalarınızı aynı gün tüketmeyecekseniz eğer, buzdolabı poşetlerinde dondurabilirsiniz.
Artan Kakaolu Kekle Tiramisu Tadında Harika Kuplar Yaptım
Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın.!