Oyuncu Güven Kıraç'tan Üzücü Haber: Beş Gündür Hastanede!
Ünlü oyuncu Güven Kıraç'ın oyuncu arkadaşı Erkan Can ile gittiği Küba seyahatinde tifo virüsüne yakalandığı ve beş gündür tedavi gördüğü bilgisine ulaşıldı.
Ünlü oyuncu Güven Kıraç oyuncu arkadaşı Erkan Can ile gittiği Küba seyahatinde tifo virüsüne yakalandığı ve beş gündür tedavi gördüğü bilgisine ulaşıldı. Güven Kıraç’ın sağlık durumu ise sevenleri tarafından merak ediliyor..
Küba'da bir restorana giden Güven Kıraç, yemek sonrası rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. 57 yaşındaki oyuncunun yemekten zehirlendiği anlaşıldı.
Türkiye'ye dönen Kıraç'a bu kez tifo teşhisi kondu. Hastaneye yatırılan oyuncu, 5 gündür tedavi altında..
TİFO HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kirli içme suları ve pis yiyecekler nedeniyle bulaşma yoluyla ortaya çıkan tifo, mikrobik bir hastalıktır. Daha çok yaz ve sonbahar aylarında görülen tifo, sıradan bir hastalık gibi görünse de organları ciddi şekilde etkileyerek kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Tıpkı grip gribal enfeksiyondaki gibi belirtiler gözlenir. Hastalık mutlaka tedavi edilmeli ve sonrasında tifoya karşı önlem alınmalıdır. Tifo geçiren kişi, hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle sağlıklı kişilerden bir dönem uzak durmalıdır.
Hastalık evreler şeklinde ilerler ve tedavi edilmediğinde son dönemde beyni, böbrekleri, karaciğeri, akciğerleri, kalbi, kulak ve göz sinirlerini etkileyebilir. Hastalığın aşısının bulunması sonucunda engellenme oranı ciddi şekilde artmıştır. Tifonun daha önce hakkında detaylıca bilgi verdiğimiz, tifüs hastalığı ile karıştırılmamasını hatırlatırız.
Hastalığın teşhisini koyabilmek için doktor kontrolü temel şarttır. Doktor hastadan kan, idrar, tükürük veya dışkı örneği talep edecektir. Çıkan sonuç tifo teşhisini net olarak koymak için yeterlidir. Hastanın anlattığı belirtilerden, hastalığın hangi aşamada olduğu da anlaşılabilir. Aşamaya göre uygun tedavi yöntemi tercih edilir. Bu nedenle hastalıkta teşhis önemlidir.
Tifonun en önemli nedeni temiz olmayan içme suları, aşırı pis banyo suları ve hijyenik ortamlarda üretilmemiş besinlerdir. Bu nedenle güvenilmeyen sular ve besinler tüketilmemelidir. Mikrobu taşıyan karasinekler ve fareler de risklidir. Ayrıca ortak kullanılan havuzlarda mikrop bir ay yaşayabildiği için bulaşma riski söz konusudur. Temel olarak bu nedenlerden oluşan hastalık, bulaşma yoluyla da ortaya çıkabilir. Mikrop vücuda girdikten bir hafta sonra kuluçka döneminde aktifleşir. Tifo vakaları incelendiğinde bulaşmaların daha çok gelişmekte olan ülkelerde olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda Avustralya’da ortaya çıkan tifo vakalarının büyük oranda Hint yarım arası ve Endonezya’dan geldiği görülmüştür. Tifo olan kişilerin dikkatsizliği de bulaşmayı gerçekleştirebilir. Hasta kişi tamamen iyileşene kadar ortak kullanım alanlarında bulunduğundan da kolayca bulaşma yaşanabilir.
Tifo Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Tifodan korunmak için içme suyunu güvenilir hazır sulardan tercih etmek önemlidir. Hazır, güvenilir olmayan gıdalar tüketmek yerine doğal beslenmeye öncelik verilmelidir. Tüketilen sebze, meyveler iyice yıkanmalı, kişisel hijyene daha fazla önem verilmelidir. Açıkta satılan süt, peynir gibi ürünler potansiyel tifo bakterisi taşırlar. Tifoya karşı özellikle sık seyahat eden kişilerin dikkatli olması gerekmektedir.
Tifo Hastalığının Tedavisi Nedir?
Hastalık tedavisi belirlenirken hastanın durumu göz önünde bulundurulur. Durum ağır görünüyorsa hastanın hastaneye yatması istenebilir. Hastane yatışlı tedavilerde antibiyotik damardan verilerek ilacın daha hızlı etki etmesi beklenir. İlaç tedavisi devam ederken hastalara bol su içirilir ve sindirilmesi kolay, vücudu yormayacak, vücut enerjisini bakterilerle savaşmak için kullanacak besinler verilir. Tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bu hastalık bazen ciddi belirtiler vermeyebilir. Sıradan bir enfeksiyon gibi belirtiler vererek teşhisi yanıltıp tedaviyi geciktirebilir. Tedavi aşamasında belirtilerin hafiflemesi için de antibiyotik gibi ilaçlar verilir. Ateş düşürmek, ağrıyı dindirmek önceliklidir. Hasta gerek hastanede gerekse evde tedaviye devam ederken beslenmesine özen göstermelidir. Vücudun güce ihtiyacı olduğu unutulmamalı ve enerji verici, kolay sindirilen, sağlıklı ve doğal gıdalar tüketilmelidir.
GÜVEN KIRAÇ KİMDİR?
(Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu)
Güven Kıraç, 5 Nisan 1968tarihinde İstanbul Haseki'de doğmuştur. Dedesinin babası Soçi'den gelmiş, Adapazarı'na yerleşmiş. Sülalesinin birçok üyesi hala Akyazı'nın Kuzuluk Köyü'nde yaşayan Abaza'lardandır. Anne tarafı ise Balkan göçmenidir, Arnavut asıllıdır.Babası Güner Kıraç eskiden şofördü. Annesi Ayla hanım Eczacıbaşı'nda işçilik yaptı. Kendisinden 11 yaş küçük kardeşi Gökhan Kıraç'da oyuncudur. 4,5 yaşında iken ailecek iş için Almanya'ya gidip 1,5 yıl sonra dönmüşlerdir. Liseyi İstanbul Zincirlikuyu İnşaat Teknik ve yapı Meslek Lisesi'nde okudu. Lisedeyken amatör tiyatro ile Cevat Fehmi Başkut'un "Göç" adlı oyununda kapıcının çırağını canlandırdı.
1988 yılında kazandığı Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Tiyatrodaki ilk profesyonel oyununa 1990 yılında eski İnci Sineması'nın bulunduğu pasajda Ahmet Uğurlu tarafından kurulan Karşı Tiyatro'da çıktı. Oyunun adı "Hamlet İki Orijinaline Beş Basar" idi.
1986 yılından beri birçok televizyon dizisi, reklam filmi ve sinema filminde rol aldı. 2 yıl Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak çalıştıktan sonra istifa etti. Adana Devlet Tiyatrosu'nda Ağrı Dağı Efsanesi, İki Kalas Bir Heves ve Sıkıyönetim; Gülriz Sururi Tiyatrosu'nda ise Tiyatrocu, Sokak Kızı İrma, Hamlet ve Tiyatro Stüdyosu'nda Balkon adlı tiyatro oyunlarında oynamıştır. 1993 yılında Adana Devlet Tiyatrosu’na tayini çıktı, ardında Devlet Tiyatrolarından istifa ederek ayrıldı.
1992 yılında konservatuvardan arkadaşı Hakan Pişkin'in daveti ile Londra’ya gidip orada bir yıl süre ile Hakan Pişkin, Meltem Cumbul, Zeyno Günenç ile beraber bir radyoda çalıştılar.
1996 yılında Kenan Doğulu'nun "Kenan Doğulu III" adlı albümündeki "Kandırdım" şarkısının klibinde oynadı.
1997 yılında Zeki Demirkubuz'un yönettiği "Masumiyet" adlı filmde Yusuf karakteriyle, ÇASOD, MGD ve İsrail Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini almıştır. 1998'de Erkan Can ile birlikte "Gemide" adlı filmde rol aldı. Aynı yıl "Laleli'de Bir Azize" adlı filmde Aziz karakteriyle karşımıza çıktı.
1999 yılında "Salkım Hanım'ın Taneleri" adlı filmle 19. İstanbul Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü aldı. Aynı yıl "Evimiz Olacak Mı?" ve "Hayat Bağları" adlı televizyon dizilerinde rol aldı. 2001 yılında "Yeditepe İstanbul" adlı filmde Berber Remzi karakterini canlandırdı. 2002 yılında "Abdülhamit Düşerken", 2003 yılında Fatih Akın'nın yönettiği "Duvara Karşı" adlı filmlerde yer aldı. 2004'de Yavuz Turgul'un "Gönül Yarası", 2005'de "Takva", "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?", "Kebab Connection" adlı filmlerde rol aldı. 2006 yılında Ömer Faruk Sorak'ın "Sınav" adlı filminde Rafet 69 adlı karakerle karşımıza çıktı.
Daha önce 1999 yılında Dürnev Kıraç ile evlenip 2010 boşanan Güven Kıraç, ikinci evliliğini 2010 yılında bankacı Başak Kıraç ile yaptı. 2015 yılında Maya adında bir kız çocuğu oldu.
2014 yılında kendi yaptığı tabloları ile bir resim sergisi açmıştır.
Yapımcılığını Erol Avcı’nın üstlendiği, yönetmenliğini Nihat Durak ile Can yücel (2)’in yaptığı, senaryosunu ise Uğraş Güneş’in kaleme aldığı, 20 Eylül 2016 tarihinde FOX ekranlarında başlayan "Familya" adlı dizi filmde Uğur Yücel, Erkan Kolçak Köstendil, Bülent Emrah Parlak, Cansu Tosun, Sezer Avcı, Aybüke Pusat, Murat Ceylan, Barış Yıldız’ın yanı sıra Gökhan Kıraç, Enis Arıkan, Olgu Baran Kubilay, Bekir Çiçekdemir, Berat Efe Parlar, İpek Ayaz Kortunç, Murat Şahan, Ozan Coşkun, Neslihan Arslan ve Güven Kıraç ile beraber rol aldı.
Ödülleri :
2011 - 22.Ankara Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu (Kavşak)
2000 - 19. İstanbul Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu (Salkım Hanımın Taneleri)
Rol Aldığı Tiyatro Oyunları :
2006 - Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü : Stefan Tsanev - Oyun Atölyesi
2004 - Mucizeler Komedisi : Yavuz Turgul - MOS Yapım
2001 - Kahvede Şenlik Var : Sabahattin Kudret Aksal - Misafir Oyuncular
1998 - Dolu Düşün Boş Konuş : Steven Berkoff - Oyun Atölyesi
1996 - Le Balkon : Jean Genet - Tiyatro Stüdiyosu
1994 - Ağrı Dağı Efsanesi : Yaşar Kemal - Adana Devlet Tiyatrosu
1993 - İki Kalas Bir Heves : Erhan Gökgücü - Adana Devlet Tiyatrosu
1993 - Sıkı Yönetim : Albert Camus - Adana Devlet Tiyatrosu
1992 - Sokak Kızı İrma : Alexandre Breffort - Gürriz Suriri & Engin Cezzar Tiyatrosu
1987 - Büyük Miras : Editha Alnıaçık - İstanbul Devlet Tiyatrosu
1986 - Siz Ne Dersiniz : Faik Ertener - İstanbul Devlet Tiyatrosu
Filmleri ve Dizileri :
Yapımcı :
2013 - Özür Dilerim (Sinema Filmi)
Oyuncu :
2016 - Familya (Casim Yeltekli) (TV Dizisi)
2016 - Beginner (Sinema Filmi)
2015 - Şeytan Tüyü (Asım) (Sinema Filmi)
2015 - Kötü Kedi Şerafettin (Fare Rıza (ses)) (Sinema Filmi)
2014 - Kuzu (Muhtar) (Sinema Filmi)
2013 - Özür Dilerim (Selim) (Sinema Filmi)
2013 - Sev Beni (Amca) (Sinema Filmi)
2013 - 2014 - Beni Böyle Sev (Nail) (TV Dizisi)
2012 - Uzun Hikaye (Tren Şefi) (Sinema Filmi)
2012 - Aşkın Halleri (Osman) (TV Dizisi)
2011 - Mor Menekşeler (Fakir Şükrü) (TV Dizisi)
2010 - Türk Malı (Müdür) (TV Dizisi)
2010 - Kavşak (Güven) (Sinema Filmi)
2010 - Güneydoğudan Öyküler Önce Vatan (Başçavuş Selami) (TV Dizisi)
2010 - 2012 - Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (Memduh Başgan) (TV Dizisi)
2010 - 180° - Wenn deine Welt plötzli... (Ahmed Özel) (Sinema Filmi)
2008 - 2011 - Sen Harikasın (Nüshet) (TV Dizisi)
2008 - Sarıkamış Beyaz Hüzün (Iğdırlı) (Sinema Filmi)
2008 - Kirpi (Tahir Yaman) (Sinema Filmi)
2007 - Yaşamın Kıyısında (Başkomiser) (Sinema Filmi)
2007 - Sünnet Davası (TV Filmi)
2007 - Bıçak Sırtı (Konuk Oyuncu) (TV Dizisi)
2006 - Tövbe (2) (Haşmet) (TV Filmi)
2006 - Taşların Sırrı (Abdi) (TV Dizisi)
2006 - Sınav (Rafet 69) (Sinema Filmi)
2006 - Gönül (Lütfü) (TV Dizisi)
2006 - Bir Demet Tiyatro (TV Dizisi)
2006 - Babba (Sinema Filmi)
2005 - The Net 2.0 (Osman) (Sinema Filmi)
2005 - Takva (Rauf) (Sinema Filmi)
2005 - Kebab Connection (Mehmet) (Sinema Filmi)
2005 - Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü (Pervane) (Sinema Filmi)
2004 - Zor Adam (Oktay Zoroğlu) (TV Filmi)
2004 - Simbiyotik (Sinema Filmi)
2004 - Mucizeler
2004 - Gönül Yarası (Mehmet) (Sinema Filmi)
2004 - Canım Benim (Yüksel Yılmaztürk) (TV Dizisi)
2004 - Anlat İstanbul (Mimi) (Sinema Filmi)
2003 - Yeşilçam Denizi (Tv Programı)
2003 - Peki Olur Şekerim (TV Filmi)
2003 - Duvara Karşı (Şeref) (Sinema Filmi)
2002 - Vaka-i Zaptiye (Hüsam) (TV Dizisi)
2002 - Merhaba Newyork (TV Dizisi)
2002 - Abdülhamit Düşerken (Cavit Bey) (Sinema Filmi)
2001 - Yeditepe İstanbul (Berber Remzi) (TV Dizisi)
2000 - Melek Karım (Avni) (TV Dizisi)
2000 - Lazeryum (TV Dizisi)
2000 - Hayat Bağları (Tevfik) (TV Dizisi)
2000 - Akasya Pasajı (Kırıktarak Cemal) (TV Dizisi)
1999 - Salkım Hanımın Taneleri (Bekir) (Sinema Filmi)
1999 - Evimiz Olacak mı? (Kamil) (TV Dizisi)
1999 - Duruşma (Cavit) (Sinema Filmi)
1998 - Üçüncü Sayfa (Naci Taşdöğen Seslendirmesi) (Sinema Filmi)
1998 - Laleli'de Bir Azize (Aziz) (Sinema Filmi)
1998 - Gemide (Aziz) (Sinema Filmi)
1997 - Masumiyet (Yusuf) (Sinema Filmi)
1997 - Hiç Bana Sordun mu? (Pıs Pıs Güven) (TV Dizisi)
1997 - Dostlar Pasajı (Cemal) (TV Dizisi)