Papa'dan Türkiye'ye manidar hediye
Papa Franciscus'un Cumhurbaşkanlığı Sarayı ziyaretinde Erdoğan'a verilen hediye kafaları karıştırdı. (…)
Papa Franciscus'un Cumhurbaşkanlığı Sarayı ziyaretinde Erdoğan'a verilen hediye kafaları karıştırdı.
Papa Franciscus Cumhurbaşkanlığı ziyaretinde Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan, mozaik bir resim hediye etti. Resmin Vatikan Mozaik Stüdyosu'ndan sanatçılar tarafından hazırlandığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu takdim etti.
Erdoğan, ayrıca çok iyi derecede Almanca bilen Papa Franciscus'a, Ankara Üniversitesince hazırlanan, dört ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğühediye etti.
PAPA'NIN HEDİYESİ TARTIŞMA ÇIKARDI
Töreni takip eden bazı diplomatik kaynaklar ise Papa Franciscus'un hediyesini şık bulmadı. Papa'nın Erdoğan'a hediye ettiği Romalı çağdaş ressam Riommi'nin tablosunda yer alan St. Angelo Kalesi, bir dönem Papalığın merkezi olarak kullanılsa da tarihte daha çok ünlü isimlerin tutsak tutulduğu hapishane olarak kullanılmış. Aynı diplomatik kaynaklar, Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'ın da aynı kalede yıllarca zorunlu misafir olarak kaldığını hatırlatarak, Sultan'ın Osmanlı'ya karşı koz olarak kullanıldığını belirtti.
"ART NİYET ARANMAMALI"
Tartışmalara neden olan tabloyla ilgili İnternethaber'in sorularını cevaplayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cemalettin Taşkıran ise hediyede art niyet aranmaması gerektiğini söyledi. Cem Sultan'ın hediye tabloda resm edilen kalede misafir tutulduğunu söyleyen Taşkıran, kalede kaldığı süre boyunca Sultan'ın misafirleriyle görüştüğünü ve bazı isteklerinin de yine Papa tarafından yerine getirildiğini anlattı. Halen müze olarak kullanılan kalenin Papa'nın evi olarak kabul edildiğini ifade eden Taşkıran şöyle konuştu:
"Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan Anadolu’dan Rodos şövalyelerine geçtikten sonra Fransa’ya gitti. Orada 6,5 yıl kadar kaldı. Daha sonra Papa’nın isteği üzerine Roma’ya geçti. Orada da yaklaşık 6 yıl kaldı. Roma’da Papa’nın evi olarak değerlendirilen Castel Sant Angelo kalesinde tutuldu. Burada Cem Sultan elbette tutsaktı. Elbette Hristiyan dünyası onu Osmanlı devletine karşı bir türlü kullanmak istiyordu Cem Sultan ise Mısır’da bulunan annesine ve çocuklarına gitmek istiyordu. Papa’dan da bunu istedi. Yerine getirilmedi. Ama Cem Sultan’a bu kalede tutsak muamelesinden çok bir misafir muamelesi yapılmaya çalışıldı. Misafirleriyle görüştürüldü. Bazı istekleri yerine getirildi. Daha sonra da 1495’te Fransa Kralının isteği üzerine Cem Sultan Fransa kralına teslim edilmek üzere Napoli’ye götürüldü.
"İŞKENCE GÖRMEMİŞTİR"
Yani Cem Sultan genel esaret hayatı dışında bu kalede işkence görmemiştir. O günün şartlarında ve genel esaret hayatı içinde olabildiği kadar bir misafir gibi davranılmış ve ilerde Osmanlı devletine karşı kullanılabileceği düşünülmüştür.
Yani Papa’nın Angelo kalesininin bir yağlıboya resmini vermesinin bir ard niyet taşımadığı kanaatindeyim. Niçin onu hediye etti derseniz, zamanında Papa’nın evi olan şu anda da müze olarak kullanılan ve bir dönem bizim tarihimizle de ilgili olan bir yerin tablosunu vermek istemiş olabilir. Başka bir şey aramamak gerekir diye değerlendiriyorum."