Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

Papatya çayının faydaları nelerdir? | Papatya görüntüsüyle olduğu kadar çayıyla da mükemmel bir birkidir. Peki bu çayın yararlarını biliyor musunuz? İşte Papatya çayının faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir? Özellikleri nelerdir? Tarifi nasıldır? Zayıflatır mı? Göze faydaları nelerdir? sorularının cevapları

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

Papatya çayının faydaları nelerdir? sorusu arama motorlarında sürekli araştırılan bir konudur. Bizde sizleri için bu konuyu araştırdık. Peki Papatya çayının faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir? Özellikleri nelerdir? Tarifi nasıldır? Göze faydaları nelerdir? Zayıflatır mı? Tüm cevaplar haberimizde...

PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Papatya özellikle çay olarak da tüketilebilmesi sebebiyle vücuda birçok fayda sağlar. Pek çok bayan regl dönemlerinde depresiftir. Regl dönemleri boyunca her gün tok karnına demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Papatya, adeta reglden dolayı sıkıntılı ve depresif bir dönem geçiren bayanlar için özel olarak yaratılmış bir bitki çeşididir. Papatya, bayanların regl dönemlerini rahat ve huzurlu geçirebilmeleri için önemli bir bitkidir.

Papatya çayı sayesinde sindirim sisteminin rahatlaması, kadınların adet (regl) dönemlerindeki ağrılarının giderilmesi sağlanabilir. Ayrıca papatya çayı iştah açar, hemoroid (basur) tedavisinde de kullanılabilir. Bu şifalı bitkinin çayı gargara yapılmak suretiyle kullanılarak boğaz ağrıları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Diş ağrıları için ve uykusuzluğa karşı da çayı faydalıdır. Papatya çayının faydaları şu şekildedir;
- Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır
- Romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır
- Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir
- Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak kullanılır
- Gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır
- Sabah bulantılarını hafifletir
- Alerji belirtilerini azaltır
- Stresi azaltır
- Mide kasılmalarını engeller
- Kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar
- Bağırsak sorunlarını giderir
- Bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
- Kasları gevşetir, krampları azaltır
- Bağırsak hareketini arttırır
- Diş eti hastalıklarını önler
- Ağız iltihaplarını iyileştirir
- Sakinleştirir
- Karaciğeri çalıştırır
- Adet dönemi kasılmalarını hafifletir
- Sırt ve bel ağrılarını hafifletir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Boğaz ağrısını alır
- Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

Bağırsak gazları, hazımsızlık ve idrar söktürücü etkileri de olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 3 çay kaşığı bitki fincana konur ve üzerine kaynar su dökülür, üzeri kapanarak 5-10 dk. demlenir. Yudum yudum içilmesi önerilir.

Bağırsak solucanlarını dökme etkisi olan papatyanın bu faydasından yararlanmak için; 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı papatya atılır, 10 dk. demlendikten sonra içilir. Bu tedaviye sabah akşam olmak üzere 4-6 hafta devam edilir. Son iki üç haftada çaya aynı miktarda sinameki müshil olarak katılır.

Papatyanın tek başına romatizma tedavisinde etkisi olmasa da içine nane ile beraber zeytinyağına koyularak elde edilen karışım, romatizma ağrısı olan yere yedirerek masaj yapılır. Bitki, kekik, nane, ıhlamurla beraber kaynatılıp içilirse bu içecek de romatizmaya iyi gelir.

Mide ülseri şikayetiolanlar, papatyayı rahatlıkla bitkisel çay olarak içebilirler. Özellikle çiçeklerinin içerdiği alfa bisabolol maddesi ülsere karşı (antiulcer) etkilidir. Bu etkin madde aynı zamanda mide yanmasına karşı da etkisini göstermektedir.

Yapraklarında ve saplarında bulunan azulene maddesi de mide ülserine karşı etkilidir. Özellikle kır papatyasının yapraklarında ve saplarında bulunan apigenin maddesi, bayanların regl dönemlerindeki depresif durumlarına karşı etkili olan birkaç etkin maddeden biridir. Karaciğeri koruyan herniarin maddesi kır papatyasının tipik etkin maddelerinden biridir. Ayrıca, karaciğerin arındırılmasındaki rolü sinapic asitten kaynaklanmaktadır. Kır papatyasının zaman zaman bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkin rol oynamaktadır.

Bir su bardağı suda bir tutam (4-5 gram) kır papatyasını beş dakika hafif ateşte demleyiniz ve süzünüz. Ilıdıktan sonra diş fırçanızı içine daldırarak dişlerinizi fırçalayınız (diş macunuyla önceden fırçalamadan). Ara ara da diş etlerinize fazla bastırmadan hafif hafif fırçalayınız. Demlediğiniz papatya çayı bir defalık kullanım içindir. Ayda iki-üç defa uygulamanız sağlıklı diş etlerine kavuşmakta size yardımcı olacaktır.

Tencerede yaklaşık yarım litre suyu kaynama noktasına getiriniz. 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı veya dört poşet papatyayı hafif hafif kaynamakta olan suyun içine atınız. Başınızı havluyla örterek, yüzünüzü buharına tutunuz ve burnunuzdan nefes alıp veriniz. Arada ağzınızdan da nefes alıp veriniz. Bu uygulamayı beş dakika boyunca sürdürünüz. Beş dakika tamamlandıktan Sonra yarım saat ara verip tekrar beş dakika aynı şekilde başınızı havluyla örterek uygulayınız. Ertesi gün aynı şekilde beş dakika uygulayıp yarım saat ara veriniz ve tekrar beş dakika uygulayınız.

Akıntının gelmeye başladığı gün, üç gün ara veriniz. Bazı durumlarda ilk günün ilk beşinci dakikasında akıntı gelmeye başlar. Bazı durumlardaysa ikinci veya daha sonraki günlerde akıntı gelmeye başlar. Yeterli rahatlama sağlandıktan sonra ileri tarihlerde zaman zaman uygulamaya devam edebilirsiniz.

Regl dönemleri boyunca her gün tok karnına, demleyip içecekleri bir bardak papatya çayı, bayanların depresif durumlarına büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Eğer regl döneminden üç gün önce başlanırsa çok daha etkili olacaktır. Bu kürü uygularken dikkat edilmesi gereken nokta, papatya çayının tok karnına içilmesidir. Öğle veya akşam yemeğinden yarım saat sonra içmek en uygun zamanlama olacaktır.

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

Göze Faydası Nedir?

 papatya bitkisi, anti-bakteriyel özelliği sayesine göz iltihaplanmalarına karşı da yardımcıdır. Bitkiye karşı alerjiniz yoksa pamuğu papatya çayına daldırarak gözünüzün üzerine kapatabilirsiniz. İlave olarak, gözleriniz çok sık çapaklanıyorsa aynı şekilde papatya çayı ile pansuman yapabilirsiniz.

Papatya, arpacık tedavisinde 1 çay bardağı kaynak suya, 1 kahve kaşığı ufalanmış çiçeği konularak fayda sağlanabilir. 15 dakika bekletildikten sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya, küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne konur. Pamuk, soğudukça yenisi ile değiştirilir. Göz çapaklanması için ise bu su ile gözler silinir.

PAPATYA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

        2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynar su ekleyin. 3-5 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ya da bir kaç damla limon ekleyebilirsiniz. Bazı rahatsızlıklarda daha önce de belirttiğimiz gibi çayın hazırlanış şekli değişebilir.
Papatya yağının faydaları

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

PAPATYA ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

Papatya çayının bilinen pek bir yan etkisi yoktur. Genel ve ortalama metabolizma tiplerine göre yapılan deneylerde herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi papatya çayında da anahtar durum aşırı tüketimlerden kaçınmaktır. Aşırı tüketimlerde istenmeyen yan etkiler meydana gelebilmektedir. Oluşabilecek potansiyel yan etkilerden biri de uyuşukluktur. Bu durum için özellikle araba sürenlerin ve makine operatörlerinin kaçınması gerekmektedir.

* Hamilelerin, emziren annelerin ve çocukların tüketmeleri sakıncalı olduğundan dikkat etmeleri gerekmektedir.
* Tansiyon, şeker ve mide rahatsızlığı olan kişilerin doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir.
* Papatya yağı bebek ve çocuklara kesinlikle ağız yoluyla verilmemelidir.
* Papatya çayı ve yağının sinir sitemine büyük etkileri olduğundan epilepsi hastalarına önerilmez.

PAPATYA NEDİR?

Papatyanın antienflamatuar özelliği cildi hafif sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Özellikle soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Bitkisel ilaç olarak kullanıldığı gibi çay formunda tüketilebilir. Kurutulmuş ot olarak, sindirim sistemini uyarıcı etkisi olduğu için iştah kaybı için kullanılabilir ve gastrit, ishal, karaciğer ve safra kesesi şikayetleri gibi sindirim sistemi sorunlarının tedavisi için önerilmektedir.

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

100 g papatya çayında aşağıdakiler bulunur:

Su: 99.7 g
Enerji: 1 kcal
Protein: 0 g
Toplam yağ: 0 g
Karbonhidrat: 0.2 g
Lif: 0 g
Toplam şeker: 0 g
Kalsiyum: 2 mg
Demir: 0.08 mg
Magnezyum: 1 mg
Fosfor: 0 mg
Potasyum: 9 mg
Sodyum: 1 mg
Çinko: 0.04 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg
Tiamin: 0.01 mg
Riboflavin: 0 mg
Niasin: 0 mg
B-6 Vitamini:0 mg
Folat, DFE: 1 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 1 µg
A Vitamini, İÜ: 20 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 0 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0 mg
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.01 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

PAPATYA YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

 Alerji tedavisinde kullanılabilir.
Kalp sağlığını korur. Kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskini azaltır ve kan damarlarındaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur.
Anti-inflamatuar etkisiyle artritin sebep olduğu eklem iltihabını ve ağrıları önler.
Çocuklarda kulak ağrısı, mide ağrısı, ishal, göğüs tıkanıklığı, kolik gibi problemlerde rahatlatıcı özelliğe sahiptir.
Sindirimi destekler, ishal, kabızlık, gaz, sızdıran bağırsak sendromu ve asit reflü gibi sorunları iyileştirmeye yardımcı olur.
İrritabl bağırsak sendromunda krampları rahatlatmak için, sinirleri ve kasları gevşetmek için topikal olarak uygulanabilir.
Cildi besler. Egzama, dermatit ve akne gibi cilt rahatsızlıkları için doğal bir ilaçtır.
Sakinleştirici etkisiyle kolay uyumayı sağlar.
Anksiyete ve depresyonu iyileştirici etkisi vardır.
Hiperaktivite tedavisinde kullanılabilir.

PAPATYA ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Çoğu bitki bilim uzmanı papatya çayı için zayıflamaya yardımcı olduğu görüşünü ortaya koymaktadır. Çünkü papatya çayı, idrar söktürücü özelliği bulunan ve iştah kapatıcı etkisi sayesinde, iştah bastırıcı bir bitkidir. Bir müshil görevi gören papatya, vücudun toksinlerden arındırma özelliği sayesinde vücuttaki zararlı bileşiklerinde atılmasına yardımcı olur. Papatya enerji vericidir Papatya çayı zayıflama özelliğini, vücuttaki sindirim sistemini düzene sokmasıyla sağlar. Düzgün çalışan sindirim sistemi sayesinde vücut kilo kaybı ve yağ yakımını hızlandırır. Bu da kilo verilmesine yardımcı olur.

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayı nelere iyi gelir?

PAPATYA YAĞI NASIL KULLANILIR?

    Anksiyete ve depresyon için: 1 kaseye 5 damla papatya yağı damlatın veya doğrudan şişeden soluyun. Ayrıca bitki çaylarına ya da sıcak içeceklere 1-2 damla ekleyebilirsiniz.
    Sindirim sorunları ve sızıntılı bağırsak sendromu için: 2-4 damla papatya yağını doğrudan karnınıza sürün. Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltildiğinde, kolik ve ishal sorunları için çocuklarda düşük dozlarda kullanılabilir.
    Rahat uyuyabilmek için: Yatağınızın yanına bir kaseye biraz papatya yağı koyabilirsiniz. Ayrıca şakaklarınıza ya da ayak tabanlarınıza 1-2 damla sürebilir veya doğrudan şişeden soluyabilirsiniz.
    Çocuklar için: Papatya yağını 1-2 damla hindistancevizi yağıyla seyreltin ve karışımı ihtiyaç duyulan alana topikal olarak uygulayın (şakaklar, mide, bilekler, boynun arkası veya ayak tabanları gibi).
    Sivilce için: Papatya yağını çeşitli cilt sorunlarını tedavi etmek ve yaşlanma belirtileriyle mücadele etmek için kullanabilirsiniz. Temiz bir pamuk parçasına 2-3 damla damlatın ve ilgili bölgeye sürün veya yüz yıkama suyuna 5 damla ekleyin. Çok hassas bir cildiniz varsa, topikal olarak uygulamadan önce papatyayı taşıyıcı bir yağ ile seyreltin.
    Bulantı için: Doğrudan şişeden veya bir kasede zencefil, nane ve lavanta yağı ile karıştırarak soluyun. Ayrıca topikal olarak şakaklara da uygulayabilirsiniz.
    Artrit için: Banyo suyunuza papatya yağı ekleyebilir ya da topikal olarak ağrı hissettiğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡