Pendik CHP'li Kadınlar, Emekçi Kadınları Gününü Kutladı

CHP 'li kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı için Aydınlar Düğün Salonu'nda bir araya geldi.

Pendik CHP'li Kadınlar, Emekçi Kadınları Gününü Kutladı

CHP 'li kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programı için Aydınlar Düğün Salonu'nda bir araya geldi.

İlçe Kadın Kolları Başkanı Belkıs Bağ iktidara yüklenerek şöyle konuştu; “ Türkiye’de kadın olmak hiç bu kadar zor olmadı. Kadına karşı nefret söylemleri ve kadına ötekileştiren bakış açısı ülkemize getirdiği nokta toplumsal cinnet ve utanç noktasıdır. Son yıllarda kadınlara ve kadın haklarına yönelik artarak devam eden linçin baş sorulusu bugün iktidarda bulunanlardır.” diye konuştu.

Pendik İlçe Başkanı Kemal Ercan ise konuşmasında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ibaresinden “emekçi” sözcüğünün çıkarılmak istendiğini bunun doğru bulmadığını ifade etti.  Ercan’da hükümete yüklenerek sözlerine şöyle sürdürdü : ” Bugün Türkiye’de AK Parti  döneminde kadına yönelik şiddetin yüzde 1400’lere arttığı görülmekte, kadınları sosyal, kültürel ve iktisadi yaşamdan uzaklaştırma çabaları sürmektedir. Kadının attığı kahkahayı “iffetsizlik” olarak tanımlayan bir iktidarın bizi yönettiği bugünlerde, baskı ve ötekileştirme artarak devam etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı vererek başlattığımız devrimleri bugün daha da ileriye taşıyarak devam ettireceğiz” dedi.

Bu konuşmalarından ardından programda ilçe örgüte bağlı kadınlar gönüllerince eğlenerek oyunlar oynadılar.

Haber: Yusuf SARAY

10151856_10153046380895340_7018940693454012169_n.jpg

img_5978.jpgimg_5980.jpg

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün ortaya çıkışı 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde yaşanan acı bir olaya dayanıyor.

Bir tekstil fabrikasında greve başlayan 40 bin dokuma işçisinin polis tarafından fabrikaya kilitlenmesi ve akabinde çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçinin can vermesiyle sonuçlanan olay tarihte bir dönüm noktasıdır.

Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 1857'de ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day-Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Anma tarihinin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi.

Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılından sonra daha yaygın olarak kutlanan özel gün, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡