Pendik Erol Kaya Caddesinde Yangın Paniği
Pendik Erol Kaya Caddesinde bir cafe'de çıkan yangın yürekleri ağza getirdi. İstanbul İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle bir facianın eşiğinden dönüldü.
İstanbul Pendik'te Erol Kaya caddesi üzerinde bulunan bir cafe'de elektrikli reklam panolarında oluşan kısa devre sonucu bir facianın eşiğinden dönüldü.
Dün akşam saatlerinde Cafe'nin reklam panolarında oluşan kısa devre sonucu olay mahaline çok sayıda itfaiye aracı nakledildi. İstanbul Pendik İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kısa süre içerisinde kontrol altına alındı. Pendik Erol Kaya Caddesi üzerinde bulunan yapıların birbirine bitişik olması, çıkacak her hangi bir yangının bütün binalara yayılma ihtimali ise tüm vatandaşların ayrı bir korku yaşamasına neden oldu.
Haber: Oğuzhan Özmeşe
PENDİK TARİNDE ÇIKAN BÜYÜK YANGINLAR
Pendik,ilki 1978’de olmak üzere üç büyük yangın geçirmiş ve son yangın olan 1889 yangınından sonra tamamen yanarak kül olmuştur.1889 Yangını ve Azerian Efendi Öncülüğünde İlk Planlı Yerleşme Pendik,ilki 1978’de olmak üzere üç büyük yangın geçirmiş ve son yangın olan 1889 yangınından sonra tamamen yanarak kül olmuştur.İstanbul’da,özellikle 1800’lü yılların sonlarında ard arda yaşanan büyük yangınlarda şehrin pek çok yeri yanmış,yangınlar halk içib büyük bir felaket haline gelmiştir.
Sultan 2.Abdülhamit bu yangınlardan sonra orduda bir itfaiye teşkilatı kurdurmuş ve İstanbul’un tamamen yanmasının önüne ancak bu şekilde geçilebilmiştir. 1889 büyük yangınında Pendik’te bulunan 1200 hane ve dükkan toptan yanmış ve yerleşme ikamet edilemeyecek hale gelmiştir.
O.Nuri Ergin’in,Mecelle-i Umur-i Belediye isimli çalışmasında İstanbul’daki büyük yangınların o dönemlerde tutulmuş olan zabıtları arasında bulduğumuz Pendik yangınına ilişkin bilgiler,yangının büyüklüğünü ve Pendik için vahametini teyit eder niteliktedir. Tutanağın tasnif ve sıralamaları ile birlikte transkribi şöyledir; Sene : 1306 Adet : 144 Harik Mahallin İsmi : Pendik Semt-i Meşhuru : Anadolu Şimendüfer Güzergahı Tarih : 16 Temmuz 1306 Yanan Ebniye Adedi : 1200” Yangından bir süre sonra 1900 yılında,Ayan Meclisi Senato Hariciye Encümen Reisliği görevini yürüten Azerian Efendi,padişahın bir irade iseniyesi ile Pendik’in yeniden kurulmasına memur edilmiştir.Azerian Efendi Paris’ten Mimar ve mühendisler getirterek kasabanın ilk planlarını çizdirtmiş,kasabanın bu plan doğrultusunda yeniden yapımı için ilk çalışmaları da başlatmıştır.Şimdiki Pendik merkezi Azerian Efendi’nin çizdirttiği o planlar doğrultusunda oluşturulmuştur.
Böylece Pendik Türkiye’nin ilk planlı kasabası olmak durumunu ve şerefini kazanmıştır. Azerian Efendi planı çizdirirken,Pendik’in orta yerine imzasını atmayı da ihmal etmemiştir.İsminin ilk harfi olan “A” harfi,ayakları sahile doğru uzanacak şekilde planda yer almıştır. Eski Belediye Binası’nın önündeki parkta birleşen Gazi Paşa ve İsmet Paşa caddeleri “A” harfinin iki ayağını,Orhan Maltepe Caddesi de orta çizgisini teşkil etmektedir. Pendik’in planı yapılırken kanalizasyon sistemi de düşünülmüş,ancak arazinin düz olması o günün koşullarında kanalizasyon planını tatbike imkan vermemiştir. Ayrıca,Pendik planında bugünkü Atatürk Heykeli civarından başlayarak deniz kenarından Pendik Burnu’na doğru uzanan ve burnu dolaşarak Palmiye civarında son bulan Ayovani Caddesi ismi verilen bir sahil gezi yolu da yer alıyordu.
Fakat yapımına başlanan ve Pendik Burnu sivriliğine kadar da devam edilen yol,özel mülkiyeti tecavüz iddiaları ile karşılaşmış,prosedür aşılamadığından yarım bırakılmıştır. Pendik yeni baştan imar edildikten sonra tamamen bir balıkçı-sayfiye köyü kimliğine bürünmüş;1.Dünya Savaşı öncesinde,sahip olduğu otellerin sayısının 8’e çıkmasıyla daha o zamanlardan sayfiye köyü görünümünü almıştır.O dönemde nüfusu 1500 kişi civarındadır.