Pendik, “karbon ayak izi”ni belirliyor
“Sürdürülebilir Kentsel Gelişim”e yönelik projelerin yol haritasını belirlemek üzere Prof. Dr. Cengiz Türe’yle bir araya gelen Belediye Başkanı Şahin, küresel ısınmayla mücadele için karbon ayak izini azaltacak çalışmalara hız verdiklerini belirtti.
“Sürdürülebilir Kentsel Gelişim”e yönelik projelerin yol haritasını belirlemek üzere Prof. Dr. Cengiz Türe’yle bir araya gelen Belediye Başkanı Şahin, küresel ısınmayla mücadele için karbon ayak izini azaltacak çalışmalara hız verdiklerini belirtti.
Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Cengiz Türe'yi makamında ağırladı. Başkan Şahin, Pendik Belediyesinin de üyesi olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’nin katkılarıyla yürütecekleri “Pendik Karbon Ayak İzi Envanter ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planının” detaylarını konuştuklarını aktardı. Tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan küresel ısınma ve iklim değişikliğine en büyük etkenin kentlerde tüketilen fosil kökenli enerji kaynakları olduğunu belirten Başkan Şahin, bu etkenin ölçüm birimi olan karbon ayak izinin sürece olan katkısını azaltmak için çalışmalara hız verdiklerini belirtti.
Küresel ısınmadan en çok kentler zarar görüyor
Dünyada sürdürülebilir kentler denilince ilk akla gelenin bir kentin bu konuda ortaya koyduğu çabalar olduğunu dile getiren Başkan Şahin şöyle devam etti: “Günümüzde giderek etkisi artan küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden olan bu durumun sonuçlarından aşırı yağışlar, seller, kuraklıklar, sağlık ve sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle en çok kentler zarar görüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’da 2015 yılında gerçekleştirilen G-20 Zirvesinde, Paris'te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında; dünyada iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli ve başarılı sonuçların alınması gerektiğini güçlü bir şekilde vurgulaması da ülkemizin bu sürece verdiği önemi göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.
İklim değişikliğiyle uluslararası alanda mücadele edilecek
Karbon ayak izine ilişkin yapılan ön çalışmalar nedeniyle Sağlıklı Kentler Birliği tarafından takdir belgesi alan sekiz belediyeden biri olduklarını hatırlatan Başkan Şahin, bundan sonraki hedeflerinin Avrupa Birliği Başkanlar Sözleşmesini (EU Convenant of Mayor) imzalayarak iklim değişikliğiyle mücadelede hem uluslararası hem de ulusal arenada, kentin düşük karbon ekonomisini öncelediğini ortaya koyacaklarını ifade etti. Bu konuda yaptığı çalışmalar ve projeye vereceği katkı nedeniyle Prof. Dr. Türe’ye de teşekkür eden Başkan Şahin, projenin başarılı olmasında tüm Pendikliler ve paydaş kurumların katkılarının önemli olduğunu belirtti.Bağlantı
Karbon ayak izi nedir?
Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Karbon ayak izi, “Birincil Karbon Ayak İzi” ve “İkincil Karbon Ayak İzi” olarak iki bölümden oluşuyor. Birincil ayak izi, evsel enerji tüketimi ve ulaşım dâhil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan karbondioksit emisyonlarının, ikincil ayak izi ise kullandığımız ürünlerin tüm yaşamın döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.