Pendik'te maziden geleceğe uzanan karma sergi

Pendik Belediyesi, Ramazan münasebetiyle Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonundan oluşan Geleneksel Sanatlar Karma Sergisi ile Türk-İslam sanatının dikkat çeken örneklerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Pendik'te maziden geleceğe uzanan karma sergi

Sergide özellikle alışılmış tertiplerinden farklılık gösteren bugüne kadar denenmiş yeni formlu hilyeler dikkat çekiyor.

Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde 4 Temmuz 2014 Cuma günü açılacak sergi, klasiğin asaleti ile özlemin zarafetini yansıtarak Ramazan ayının ruhuna uygun güzellikler sunuyor. Bu sergi ile Türk-İslam sanatlarının sadece mazide kalmadığı, bugün de büyük başarılarla icra edildiği ve günümüz insanıyla arasındaki irtibatın yeniden tesis edilmesi amaçlanıyor. Yeni tasarımlı orijinal hilyeler, divan-ı hat örnekleriyle yazılmış fermanlar ve zikir taneleri tespihlerin yer aldığı sergi, 25 Temmuz Cuma gününe kadar gezilebilecek.

“Bu sanatlar mazide kalmayacak”

Serginin, geçmişin asaletini ve özlemin zarafetini yansıttığını belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Ecdadımız, her alanda hayata değer katan işler yapmışlar, hayatın her alanını ihtişamlı ve zarif bir şekilde süslemişlerdir. Özellikle gelecek nesillerle bırakılacak eserleri büyük bir titizlikle işlemiş ve tarihi biri miras niteliğinde bizlere ulaştırmışlardır. Hilye-i Şeriflerde Hz. Peygamberimize duyulan özlem, saygı ve Peygamberimizin vasıfları en güzel şekilde tasvir edilmiştir. Günümüze ulaşan fermanlarla da hem tarihimizin ihtişamıyla gurur duyuyor, hem de bu fermanlardaki ince düşüncenin güzelliğini hissediyoruz. Bu sergi ile Türk-İslam sanatlarının mazide kalan sanatlar olmadığını, bugün de büyük başarılarla icra edilen sanatlarımızla insanlar arasındaki irtibatı yeniden tesis etmeyi amaçlıyoruz. “ dedi. Başkan Şahin, zarif dokunuşlarıyla bu eserleri oluşturan sanatçılara ve klasik sanat koleksiyonunu Pendiklilerle paylaşan Mehmet Çebi’ye teşekkür etti.

Orijinal tasarımlı hilye-i şerifler

Hat sanatımızda Peygamber efendimizin yaradılış güzelliklerini ve ruhi portresini tasvir ve tarif eden, belli bir form üzere hüsn-i hat ile yazılmış ve tezhib edilmiş levhalara Hilye-i Şerif denir. Bu serginin kaynağı olan eserler, sanat tarihimiz açısından kritik gelişmelere işaret ediyor. Eserlerde, yine geleneksel sanatlar ölçüleri içinde, fakat bugüne kadar denenmemiş yeni formatlar ve yeni tasarımlı orijinal hilyeler ortaya konmuş. Sergide, Avni Nakkaş, Nurullah Özdem, Ahmet Bursalı, Hüseyin Hüsnü Türkmen, Hadi Kerküki, Fatıma Ali, Habib Ramazanpur, Eyüp Kuşçu, Said Abuzeroğlu, Turan Sevgili gibi isimlerin Hilye-i Şerif eserleri yer alıyor.

Sanat eseri Fermanlar, zikir tanesi tespihler

Padişahların herhangi bir iş hakkında tuğra veya nişanını taşıyan yazılı emirleri olan fermanlar, tarihsel süreklilik içerinde sanatsal formatını sürekli zenginleştirerek biçimsel anlamda müstakil bir sanat eseri kimliğine ulaştı. Sergide, birbirinden farklı çok güzel divan-ı hat örnekleriyle yazılmış ve çok iyi kondisyonda ferman örnekleri yer alıyor.

Hz. Peygamber’in “Ne güzel hatırlatıcıdır” sözleriyle teşvik ettiği tespih taneleri, İslam’da her güzel şeyi sanata dönüştüren Osmanlı’nın İstanbul’unda birer şaheser haline gelmiştir. Pendik Belediyesinin düzenlediği karma sergide, tespihler de ayrı bir öneme sahip. Sergide, zikir tanelerinin Osmanlı sıkma kehribar, sıkma kehribar, has kehribar, damla kehribar gibi örneklerini görmek mümkün.

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡