PESİAD üyelerini, İş Kanunu Hakkında Bilgilendirdi

Genç PESİAD'nin “Pendik Toplantıları” adı altında gerçekleştirdiği aylık toplantılarının bu ay ki bölümü Avukat Fırat Gültekin'in sunumuyla gerçekleşti.

PESİAD üyelerini, İş Kanunu Hakkında Bilgilendirdi

Tazminat,İş Kazası ve İşe İade konularının işlendiği toplantıda,işverenler pratik iş yaşamında karşılaştığı sorunlara yanıt buldular.

Gültekin,4857 sayılı iş sözleşmesinde genel ve özel çalışma koşulları,günlük ya da haftalık çalışma süresi,temel ücretler,ücret ekleri gibi bütün beyanları işçiyle işveren yapmakla yükümlü olduğunu aynı zamanda fesih için her durumda alınan bedelin ayrı yarı yazılması gerektiği ve tarafların örneğin 10.ayda fesih sözleşmesi gerçekleştirip 1 ay sonra yapılması gerektiği aynı ay içerisinde fesih yapılanların mobbing olarak hukukta işlem görebileceğinin altını çizdi.

Gültekin,işçiden ne kadar muvafakatname de alsak Medeni kanunun madde 2 çerçevesinde iyi niyet kurallarıyla çelişmemesi gerekiyor.Aksi durumda hukuken hatalı duruma düşmüş olursunuz,Dedi.

Hukukta fazla mesainin zaman aşımının 5 yıl kıdemle alakalı alacakların süresinin ise 10 yıl olduğunu belirten Gültekin, işletmenizden ayrılan işçi isterse 5 yıl sonunda da işverene dava açabilir.Gültekin deneme süresinin en fazla 2 ay olabileceğini bu sürelerin üzerinde çalıştırmanın belirsiz süreli iş sözleşmesine geçiş yapacağını belirtti.

Gültekin çalışanınından iş tahadüdü almayan işverenler ortaya çıkacak sonucun da ortağı olmak zorundadırlar.Örneğin çalışan araca yardım amacıyla birini almış ancak yolda giderken kaza sonucunda o kişi de ölmüş.Şayet araca kimse alınmaz alındığı takdirde sorumluluk çalışanın kendisine aittir şeklinde iş taahhüdü alınmassa işveren o kişinin ölümünden sorumlu olacaktır.

Gültekin, 15 yılını dolduran işçilerin haklarının muhakkak verilmesi gerektiği aksi durumda hukuken işverenin kanun önünde haksız çıkacağının altını çizdi.

Toplantı üyelerin soru sormalarıyla son buldu.

3-001.jpg
4.jpg

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡