Plaka değişikliği randevusu nasıl alınır? 2019 Plaka yenileme değiştirme masrafı ne kadar?

Plaka değişikliği randevusu nasıl, nereden alınır? Plaka Değişikliği Nerede ve Nasıl Yapılır? Araç plaka değiştirme, plaka yenileme işlemleri devlet kontrolünde yapılan işlemlerdir. Peki 2019 Plaka yenileme değiştirme masrafı ne kadar? plaka değiştirme kaç TL İşte tüm detaylar haberimizde.

 İlk olarak ikinci el araç aldığınızda devir ve satış işlemleri için Notere gittikten sonra burada Notere bildirimde bulunmanız gerekiyor. Notere plaka değişikliği bildirimi yapıp daha sonra ücretini ödeyiniz.

* Sonraki aşamada ise satış işlemi ve bildirim durumunu hallettikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne plaka değişikliği için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bu başvuru için sizlere 1 aylık bir sürenin ayrıldığını unutmayınız.

*Bir sonraki aşamada Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yaptığınız başvuru için gerekli olan belgeleri tamamlamanız gerekiyor. Bu belgelerin hangi maddelerden oluştuğunu sizlere bir alt başlıktaki yazımızda açıkladık.

* Bu aşamadan sonra aracınızın zorunlu trafik sigortasında ve muayenesinde bir eksiklik varsa onu tamamlamanız ve muayene ile sigortanın tamamlanmış olduğundan emin olmanız gerekiyor.

* Bu işlemleri hallettikten sonra ise Trafik Tescil Kuruluşuna başvuru yapmanız gerekecek. Bazı illerde randevu almanız gerekirken bazı illerde randevu almadan da işlem yapabiliyorsunuz. Genellikle büyük şehirlerde plaka değişikliği için randevu alınması zorunludur. Başvuruyu yapacağınız Trafik Tescil Kuruluşu ikamet ettiğiniz il sınırında olması gerekmektedir.

* Emniyet Genel Müdürlüğü plakanızı Trafik Tescil Şubeden çıkartmanız için tarafınıza onay kağıdı gönderecek. Bu onay kağıdını aldıktan sonra ise şoförler odasına gidip plakanızı çıkardıktan sonra tekrar Trafik Tescil Şubeye başvuruda bulunacaksınız.

Plaka değişikliği randevusu nasıl alınır? 2019

Eğer araç plakanızda yukarıdaki maddelerden biri varsa veya plakanızı değiştirmek / aynı şekilde sadece yenilemek istiyorsanız sırasıyla şu adımları izleyiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü resmi web sitesinden plaka yenileme için randevu alınız: egm.gov.tr veya

PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Plaka yenileme değiştirme işlemi nasıl yapılır?

Yukarıdaki linke tıklamanızın ardından Randevu sayfasında şu adımları izleyiniz:

>>Trafik Tescil İşlemleri

>>>Plaka Yenileme İşlemi

>>>>> Size en yakın trafik şubesi

Randevu sonunda size özel çıkan evrağın çıktısını alınız.

Bu evrak aynı zamanda sıra numaranızdır.

Kimliğinizi ve ruhsatın fotokopisini çektirin. (Dilekçe emniyette verilmektedir, doldurmanıza gerek yoktur.)

Değiştirmek istediğiniz plakaları emniyete giderken yanınıza alınız.

Belirtilen tarih ve saatte (plakalar, ruhsat fotokopisi, kimlik fotokopisi ile birlikte) randevu aldığınız yere gidiniz.

Başvuru işlemlerini ve size verilecek dilekçeyi doldurup verilecek formla birlikte plaka basım yerine gidiniz.

Plakanız elinizdeki formla birlikte basılacaktır, ücret bilgisi aşağıda yazılmıştır.

Plaka değişikliği randevusu nasıl alınır? 2019 Plaka yenileme değiştirme masrafı ne kadar?

Plaka Değişikliği Nerede ve Nasıl Yapılır?

İkinci el araç satın alan bir kişi plaka değiştirme işlemlerini ilk olarak noter de daha sonra ikametgâh adresinin bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde yaptırması gerekmektedir. Mevcut plakanın nasıl değiştirileceğiyse aşağıdaki yolların izlenmesiyle yapılabilir.

İkinci el araç alım satımı sırasında noterde yapılacak olan devir işlemleri sırasında görevli memura “mevcut plaka yenisiyle değiştirilecektir” bilgisi verilmesi zorunludur. Aksi halde bu satış işlemiyle plaka değiştirilmesi Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde yapılamaz.

Noterde yapılan satış ve devir işlemlerinden sonra araç sahibinin plaka değişikliği için 1 ay süresi bulunmaktadır. Plaka değiştirme işlemini başlatmadan önce mevcut plaka ücretini yatırmayı unutmayın.

Plaka değişikliği için yukarıda belirtilen evrakları hazırlanması, aracın sigortasının bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve araç muayenesinin olup olmadığını kontrol ettikten sonra Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru yapılabilir.

Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru işlemleri için büyük şehirlerde ikamet edenler il ve ilçe emniyet müdürlükleri üzerinden randevu almayı unutmamalıdır. Büyük şehirlerdeki yoğunluktan dolayı araç sahipleri randevu almadıkları takdirde mağduriyete yaşayabilirler. Plaka değişikliği yaptıracak olan araç sahipleri kendi ikametgâh bölgesine bakan Trafik Tescil Şube Müdürlüklerini kullanmaları zorunlu olduğunu unutmamalıdır.

Plaka değişikliğinin evrak işlemlerinin yapılmasından sonra araç sahiplerine verilen kağıt ile birlikte kendi il merkezlerinde bulunan Türkiye Şoförler Odası plaka basım merkezlerine giderek yeni plakanın basımını gerçekleştirmelidir.

Plaka Basım İşlemi

Plaka yenileme işlemi için gerekli evrakların randevu alınan tarihte Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne götürülüp işlemlerin yapılmasıyla birlikte son aşama olarak plakanın basım işlemine geçilir. Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde yaptırılan evraklarla birlikte araç sahipleri bağlı bulundukları Türkiye Şoförler Odası Plaka Basım Merkezlerinde yeni plakalarını bastırabilirler. Plakanın basım işlemi yoğunluğa bağlı olarak 30-45 dakikayı bulabilmektedir.

Plaka yenileme için gerekli evraklar

  Plaka değiştirmek için başvuruda bulunan kişinin aşağıdaki evrakları eksiksiz olarak tamamlaması gerekir.

    * Nüfus Cüzdanı
    * Zorunlu Sigortaya Dair Poliçe
    * Aracın eski trafik belgeleri ile birlikte plakası
    * Noter satışı veya geçici tescil belgesi
    * Şoförler odasından alınan nakil dosyası
    * Motorlu Taşıtlar Vergisi Borcu Olmaması Gerekir( Başvuru İçin )
    * Araç Muayenesinin yani Vizesinin yapılmış olması gerekir.

Başvuru için sizden istenilen belgeler bunlardan oluşur.

2019 Plaka değiştirme yenileme masrafı ne kadar? Plaka Değişikliği Ücreti Kaç TL?

2019 plaka değişikliği ücreti 290 TL olup noter masrafları da içindedir. Ayrıca 50 TL Şöförler Odası ödemesi ile toplam plaka değiştirme ücreti 340 TL tutmaktadır. (1 Mart 2019 tarihine kadar eski ücret geçerli olacaktır (2018 plaka değiştirme ücreti 240₺)).

Araç Alım Satımında Plaka Değiştirmek Zorunda Mıyım?

Genellikle ikinci el araç alım satımlarında sıkça sorulan sorulardan biri de mevcut plakayı değiştirmek gerekir midir? Aslında bu sorunun yanıtı bir döneme kadar “evet” iken, şimdilerde farklı bir ile ait olsa da aracın mevcut plakasını değiştirmeye gerek yok. Neden mi? Birçok araç sahibi Büyükşehirler de ki araç sigorta ücretlerinin yüksek olmasından dolayı ikinci el araç alım satımları sırasında plaka değiştirmeye gitmekteydi. Şimdilerde böyle bir şey yapmaya gerek yok, çünkü araç sigorta işlemleri artık araç sahibinin ikamet ettiği adrese göre yapıldığı için aracın plakasının hangi ile ait olup olmadığının bir önemi yok.

Araç Muayenesi Sırasında Plakalardaki Ağır Kusur Halleri

Yapılan son düzenlemeyle birlikte araç muayeneleri sırasında ağır kusur hallerine plakalarda dahil edilmiştir. Yapılan değişikliğe göre plaka üzerindeki bir takım değişiklikler ve hususlar ağır kusurlu olarak sayılacaktır. Buna göre plakalardaki ağır kusur halleri şu şekildedir;

    Yasada yer almayan yollarda basılan plakalar
    Plaka üzerinde vida veya benzeri cisimlerin bulunması
    Zamanla çeşitli sebeplere bağlı olarak deforme olmuş plakalar
    Her plakada bulunması gereken resmi damganın yer almaması
    App plaka çeşitleri

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡