Postane Mahallesine Bayram Erken Geldi!

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla 40 Pafta Köyiçi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan Revizyonu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandığını sosyal medya kanalıyla duyurdu.

Postane Mahallesine Bayram Erken Geldi!

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla 40 Pafta Köyiçi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan Revizyonu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandığını sosyal medya kanalıyla duyurdu. Koruma altındaki eski eserler, silüetlerinin devamlılığı için 2 kat olarak korundu, eski esere cephesi olmayan yapılar ise 3 kat olarak revize edildi.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla’nın en eski yerleşim yeri ve merkezi konumunda bulunan, Cami ve Postane Mahallesi ile Tuzla Sahili arasındaki alanı kapsayan 40 paftada imar planının onaylandığını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararını sosyal medya hesaplarından duyuran Başkan Yazıcı, imar planının bölgede atıl durumda kalan yapıların yenilenmesini ve taşınmaz kültür varlıklarının yeniden canlandırılmasını sağlayacağını söyledi. Cumhuriyet dönemi mimarisinin izlerini taşıyan bölge ile ilgili karar, bölgede ev ve işyeri sahibi olanlarda bayram sevinci etkisi oluşturdu.

 Tuzla 40 Pafta Köyiçi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan Revizyonu
Geleneksel yerleşim dokusu ve yaşam biçimiyle günümüze kadar ulaşmış tarihi ve doğal değerlere sahip kentsel ve 3. derece arkeolojik sit alanı olan Tuzlamız için bu  tarihin korunması ve devamlılığının sağlanması için büyük önem taşıyan Köyiçi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan Revizyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylandı.
Tuzla köyiçi bölgesi olarak tanımlanan alan; 140 tane sivil mimarlık örneği ve anıt eserleri ile Tuzla’nın en eski yerleşim yeri ve merkezi konumundadır. Planlama alanı (Köyiçi) ilçenin güneyinde; E–5 Karayolunun ve demiryolunun altında, Cami ve Postane mahallelerinin arasında, güneyinde Marmara Denizi ile sınırlanan ticaret ve hizmet fonksiyonlarının 1toplandığı 10,9 ha içermektedir.
Planlama alanında kalan Köyiçi Mevkiinin geleneksel dokusu, 2–3 katlı, bitişik nizamlı, yapımı Cumhuriyet dönemine dayanan ahşap yapıların ağırlıkta olduğu yerleşim üzerine kurulmuştur. Bu bağlamda Köyiçi Mevkii gerek yerleşmenin başlayıp büyüdüğü yer olması, gerekse konut, ticaret ve yönetimsel fonksiyonların yer alması sebebiyle, Tuzla’nın geleneksel merkezi konumundadır. Gelişim süreci boyunca sahip olduğu tarihi ve fonksiyonel kimliği dolayısıyla bu geleneksel yapının sürdürülebilirliğinin sağlanarak geleceğe taşınması gerekmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde alınan kararla tarihi alanın korunması ve devamlılığı için alanda bulunan bütün yapılar tek tek ele alınarak 5366 sayılı Yenilenme Kanunu kapsamında imar planlarına işlenmiştir.
Böylelikle Planlama alanının tarihi, kültürel ve doğal değerlerin varlığı ile oluşmuş olan geleneksel kimliğinin, belirli gereksinmeler doğrultusunda korunup, geliştirilmesi, planlama alanındaki geleneksel doku ve işlevlerin sürekliliğinin sağlanması,  Planlama alanında yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik olarak mekânsal düzenlemelerin yapılması, Planlama alanının yakın çevresiyle birlikte ele alınarak, tarihi dokusunu koruyacak aynı zamanda erişilebilirliğini arttıracak şekilde bir ulaşım sisteminin düzenlenmesi planlama alanı içinde yer alan doğal ve kültürel değerleri koruyacaktır.

Böylelikle onaylanan avan projeler ile desteklenen imar planıyla, bölgede atıl durumda kalan yapıların yenilenmesi ve taşınmaz kültür varlıklarının yeniden canlandırılması sağlanacaktır. Yenileme ve canlandırmaya yönelik parsellerin konumuna göre bazı yapılar koruma altındaki eski eserlerin silüetlerinin devamlılığı için 2 kat olarak korunmuş, eski esere cephesi olmayan yapılar  ise 3 kat olarak revize edilmiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡