Prof.Dr. Ali Alpar'dan korkutan koronavirüs senaryosu

Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin, Bilim Akademisi Başkanı Prof. Ali Alpar'ın koronavirüs konusunda yaptığı çalışmayı köşe yazısına taşıdı. Alpar çalışmasında sokağa çıkma yasağı gelmediği takdirde salgının katlanma hızının artacağını düşünürken 16 Nisan tarihinde kayıpların 8 bin 864’e çıkabileceği tahminini yapıyor.

Prof.Dr. Ali Alpar'dan korkutan koronavirüs senaryosu

Türkiye koronavirüse karşı mücadele ederken uzman isimlerde salgına karşı yaptığı çalışmalarla birtakım önerilerde bulunuyor.

Koronavirüse karşı çalışma yapan Bilim Akademisi Başkanı Prof. Ali Alpar'ın çalışmasını Hürriyet Gazetesi yazarı Sedat Ergin köşe yazısına taşıdı.

Sedat Ergin'in köşe yazısında Alpar'ın çalışmasını anlattığı  bölümde şu ifadeler yer alıyor:

Prof. Alpar, projektörü ikinci görüntüdeki siyah noktalara ve onları bağlayan mavi çizgilere çevirince şu sonucu çıkarıyor:

“Ne gösteriyor bu? Türkiye’nin bütün noktalarına kapıdan kapıya yayılarak hastalık bulaşacak. Memleketteki hane ve işyerlerinin büyük çoğunluğu siyah noktalar. Yurtdışı ve yurtiçi hatta şehir içi ulaşım ve eşya gönderimini tamamen kesseniz , bilinen tüm hasta noktaları ve riskli noktaları tam karantinaya alsanız, bütün kısmi tedbirlerden sonra bile Türkiye’nin tamamı hâlâ sıkı sıkıya irtibat halinde. İnsanların bir kısmı zorunlu olarak, bir kısmı keyfi olarak bir araya gelmeye devam ediyorlar. Siyah noktaların hangileri emin, kimler sağlam?”

Prof. Alpar, bu noktada ölüm vakalarının artış hızına dikkat çekiyor. Kayıp sayısı her üç günde yaklaşık iki kat artıyor. 1 Nisan tarihi itibarıyla 277 kayıp söz konusudur. Prof. Alpar, artış oranının aynen devam edeceği varsayıldığında, 1 Nisan’dan 15 gün sonra 16 Nisan tarihinde kayıpların 8 bin 864’e çıkabileceği tahminini yapıyor.

Çıkış yolu nereden geçiyor? Prof. Alpar, sokağa çıkma yasağını zorunlu görüyor, “Bu yasak olmazsa salgın şimdiye kadarki katlanma hızıyla devam edebilir” diye konuşuyor. Bu yasak getirilmediği takdirde çok büyük vaka ve ölüm sayıları riski alındığını belirtiyor. Prof. Alpar, bu çerçevede İtalya, ABD ve İspanya örneklerini hatırlatıyor.

Bilim Akademisi Başkanı’nın uyarılarına kulak vermekte yarar var. 

Not: Prof. Alpar’ın makalesinin adresi: https://sarkac.org/2020/04/salgin-bulasma-agi-nasil-kirilir/ 

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡